'Bitlis'te evde bakım ve dezavantajlı guruplara 70 milyon TL destek sağlandı'
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bitlis İl Müdürü İsmetullah Altun, 2019 yılında evde bakım hizmeti alan 3 bin 876 aileye ve diğer dezavantajlı guruplara toplam 70 milyon TL tutarında hizmet sunduklarını açıkladı.
2019 yılında yaptıkları çalışmaları hakkında açıklamada bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bitlis İl Müdürü İsmetullah Altun, 2020 yılında da çalışmalarını artırarak sürdüreceklerini söyledi.
2017 yılından bu yana 22 bin 266 haneden 69 bin 547 kişiyi kayıt altına aldıklarını hatırlatan Altun, 18 bin 849 kişi ile görüşme sağladıklarını, Bitlis nüfusunun yüzde 20'siyle bire bir görüşme sağladıklarının altını çizdi.
"Evde bakım hizmeti alan 3 bin 876 kişiye 55 milyon 436 bin TL hizmet sunduk"
2019 yılında Bitlis il genelinde 3 bin 876 kişinin evde bakım hizmetinden faydalandığını belirten Altun, "2019 yılında çocuk, engelli, kadın, yaşlı, şehit ve gazi yakınlarımızla ilgili alanlarda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimiz mevcuttur. Özellikle engellisine evde bakan ailelerimize, ki bunların sayısı 3 bin 876'yı buluyor, 2019 yılı aralık ayı itibariyle vermiş olduğumuz destek tutarı 55 milyon 436 bini geçmiş durumdadır. Bununla birlikte evde bakım desteği alan vatandaşlarımız, ayrıca durumları uygun olanlar engelli aylığı da almaktadırlar. Sosyal yardımlaşma vakıfları üzerinden devletimizin, engelli vatandaşlarımızın bakımında desteği çok büyük. Bu çok önemli bir imkandır. Aynı zamanda engellilerimizin yaşam kalitesinin artırılması ve daha iyi bakılması için aralıklarla denetimlerimizi de gerçekleştiriyoruz. Bu önemli hizmeti de ilimizde sürdürmekteyiz." dedi.
"Sosyal çevresi zayıf bin 315 dezavantajlı çocuğa 10 milyon 215 bin TL destek verdik"
Bin 315 dezavantajlı çocuklara da 10 milyon 215 bin TL destek verdiklerini dile getiren Altun, şunları söyledi:
Aynı zamanda dezavantajlı grupta yer alan çocuklarımız, annesi babası olmayan, terk edilen, sosyal çevresi zayıf, sosyal desteğe ihtiyacı olan, kurum ihtiyacı olmadan sosyal çevrede bakılabilen bin 315 çocuğumuza da 2019 Aralık ayı itibariyle 10 milyon 215 bin lira ekonomik destek sağladık. Bu desteği çocuklarımıza bakan ebeveynlerine, annelere, babalara, amcalarına, dayılarına, teyzelerine verdik. Bununla beraber kurum bakımında olan, çocuk sitesinde bulunan koruma altında olduğu halde kurumda bakmadığımız, koruyucu aile modelinden yararlandırdığımız 15 çocuğumuz var. Bu çocuklarımızı da kendilerini koruyan ve kollayan ailelerimizin yanında kalmaktadır. Bunlara da 2019 Aralık ayı itibariyle verdiğimiz destek 262 bin 400 lirayı geçmiş durumda.
Engellilere, gazi yakınlarına, milli sporculara, şehit ailelerine belediyelerin elleriyle ücretsiz şehir içi seyahat desteğini sağladıklarını belirten Altun, ilde yalnızca bu hizmeti sunan Bitlis Belediyesine 2019 yılında 404 bin TL ekonomik destek sağladıklarını ifade etti.
"Yeni doğum yapan 6 bin 869 aileye 3 milyon 162 bin TL destek verdik"
"Doğum yapan 6 bin 869 anneye, yıl içerisinde 3 milyon 162 bin lira ekonomik destek sağladık." diyen Altun, "İl müdürlüğümüzün topluma dönük hizmetleri sadece ekonomik destekler ile sınırlı değildir. Ayrıca çocuk istismarının, çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuklarımızın ihmal edilmesinin önüne geçilmesi, dillendirilmesinin engellemesiyle ilgili belediye, emniyet ve paydaş gruplarla çalışıyoruz. Yılda birkaç kez valiliğimizin koordinatörlüğünde toplantılar düzenliyoruz. Toplantılarda çocuklarımızla ilgili politikaları ve uygulamaları gözden geçiriyoruz. Zaman zaman alanda bununla ilgili denetimler, rehberlik ve bilgilendirme çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Toplumumuzun özellikle son dönemlerde çok sık duyduğu kadına yönelik şiddet ile alakalı ilimizde de yoğun bir bilgilendirme çalışması yapıyoruz. Şiddetin toplumundan tamamen silinmesi, bertaraf edilmesi için çalışıyoruz. Tabii ki şiddetin her türlüsü kötüdür. Özellikle çocuğa, engelliye, kadına, yani dezavantajlı toplum kesimlerine yönelik şiddetin çok kötü olduğunu biliyoruz. Çocuğa yönelik, kadına yönelik şiddet yüreğimizi sızlatıyor. Kadına yönelik, aile içi şiddetle ilgili yıl içerisinde birçok kurum çalışanlarına yönelik bilgilendirici eğitimler yapıyoruz. Aynı zamanda köylerimiz ve mahallelerimizde vatandaşlarımıza dönük bununla ilgili bilgilendirici çalışmalar yaptık. Bu alanda 2017 yılında kurmuş olduğumuz 'Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi' vasıtasıyla da şiddet mağduru kadınlarımızın sorunlarının giderilmesi için çalışmaktayız. Sadece şiddet mağduru olduktan sonra değil, şiddetin ortaya çıkmaması için de aynı merkez üzerinde toplumumuza yönelik bilgilendirici ve eğitici faaliyetler gerçekleştiriyoruz." dedi.
"Bitlis'te iki adet yatılı kuruluşumuz mevcuttur"
Açıklamasının devamında Altun, Bitlis'te iki adet yatılı kuruluşları bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bunlardan biri Ahlat ilçemizde bulunan engelsiz yaşam merkezimizdir ki burada 53 tane engellimiz hâlâ hizmet almaktadır. Diğer ise, merkezde bulunan çocuk evleri sitemizdir. Burada özellikle kız çocuklarımız kalmakta, erkek çocuklarımız da var burada. Bunların hem barınmaları hem sağlıkları hem de hayata daha iyi hazırlanmaları için, okulları takip ediliyor. Çocuklarımızın hayatta daha iyi olması için bir çalışma sergileniyor. Ama asıl olan çocuklarımızın kendi sosyal çevrelerince desteklenmesi ki bununla ilgili 2019 yılında bu çalışmalar çerçevesinde bin 315 çocuğumuza, ailesinin yanında kalsın diye orada iyi bakılsın diye ekonomik destek sağladık. Bunun için il müdürlüğümüz bütün çalışanlarıyla sahada mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyor ve çalışmaya devam edecektir.
Evde bakım hizmetinden nasıl faydalanılıyor?
Evde bakım hizmetinden yaralanmak için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden almış olduğunu raporların müracaata dönüşmesiyle olabileceğinin altını çizen Altun, bu konuda adil ve titiz davrandıklarını söyledi.
Altun, "Evde destek bakım hizmeti malumunuz öncelikle engelli sağlık kurulu raporuyla başlayan bir hizmettir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerimizde almış olduğu raporların müracaata dönüşmesi sonucu ya da bizim bir şekilde onlardan haberdar olmamız ile oluyor. Dosyaları tamamlandıktan sonra hizmet başlıyor. 2019 yılı Şubat ayı içerisinde rapor sistemi değişti. Engelli raporu olarak ifade edilen raporlar, çocuklar için ayrı yetişkinler için ayrı iki rapor haline getirildi. Bu da henüz gelişimini tamamlamamış çocuklarımıza konulan engelli teşhisin önüne geçmiş olundu. 18 yaşındaki küçük çocuklarımıza artık engeli demiyoruz. Bu da 2019 yılında hayata geçen çok önemli bir düzenlemeydi." (Şükrü Tontaş-İLKHA)