• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Akdeniz'de Türkiye karşıtı ittifaka Fransa da katılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşması, Doğu Akdeniz'deki dengeleri değiştirdi. Bölgede Türk hakimiyetinin perçinlenmesinden çekinen Atina hükümeti Akdeniz'de oluşturduğu ittifakına Fransa'yı da dahil etti.

Mısır, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) ve Yunanistan'ın dışişleri bakanlarının yeni yılda düzenleyeceği Akdeniz zirvesine Fransız Bakan Jean-Yves Le Drian'ın da dahil olacağı ortaya çıktı.

"AB'NİN GÜCÜNÜ YANINDA HİSSEDECEK

Star'ın Kathimerini gazetesinden aktardığı habere göre, 4 Ocak'ta Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenecek toplantının 3+1 formatında gerçekleştirilecek. Zirveye Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian da katılacak. Böylece Paris hükümeti de Akdeniz'deki Türkiye karşıtı ortaklığa dahil olacak. Yunanistan Başbakanı Kirikaos Miçotakis'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u ikna ettiğini aktaran gazete, Paris'in ittifaka dahil olması ile birlikte Atina'nın Avrupa Birliği'nin gücünü yanında hissedeceği kaydedildi.

MACRON AKDENİZ'DEKİ ANLAŞMAZLI "AB ORDUSU" KONUSUNDA KULLANACAK

Gazeteye bilgi veren Yunan Dışişleri'nden kaynaklar, Macron'un Akdeniz'deki enerji anlaşmazlığını Avrupa Birliği Ordusu projesi için kullanmak istediğini söyledi.

Macron'un Akdeniz'in savunmasına AB'yi katarak Brüksel'in savunma planına donanma ortaklığından başlayacağı ifade edildi.

ATİNA'DAKİ 2 OCAK TOPLANTISI

Atina hükümeti, 2 Ocak'ta da kendi topraklarında işgalci İsrail ve GKRY liderlerini ağırlayarak EastMed doğal gaz boru hattı projesinin imza törenini düzenleyecek. Toplantıya ABD de gözlemci olarak katılacak.

İŞGAL REJİMİ: TÜRKİYE İLE YAPILAN ANLAŞMAYA KARŞIYIZ

İşgal rejimi  Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasına karşı olduklarını ancak bunun savaş gemileri gönderecekleri anlamına gelmediğini söyledi. Kanal 13 televizyonuna röportaj veren Katz,  Netanyahu'nun “Türkiye-Libya anlaşmasının yasa dışıdır” şeklindeki açıklamasının "devletin resmi poziyonu olduğunu" belirtti. “Bu durum Türkiye'ye savaş gemileri göndereceğimiz anlamına gelmiyor” diyen Katz, “İsrail de NATO üyesi olan Türkiye de bir çatışma istemiyor” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN YUNANİSTAN'A: AB'NİN KÖR DESTEĞİNE GÜVENİP TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ BOZMAYIN

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Yunanistan'a Türkiye ile diyalogdan kaçınıp AB'nin kör desteğine güvenmesinin, sorunların çözümüne en büyük engeli teşkil edeceği uyarısında bulunmak istiyorum" demişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir