• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SON DAKİKA
Yeni kimlik kartları ne zamana kadar değişecek? Ücreti ne kadar...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni kimlik çıkartmak için ödenmesi gereken ücret çeşitli durumlarda farklılık gösteriyor. TC kimlik belgesi, eski düzende nüfus cüzdanı olarak adlandırılan belgeyi kaybedenler yeni kimlik çıkarmak için ödemeleri gereken ücret; 22,50 TL. Çipli kimlik kartlarının kaybedilmesi halinde ise 45 TL ödeme yapılması gerekiyor. TC kimlik belgesi 2023 yılına kadar değiştirebiliyor.

YENİ KİMLİK SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?
Sinop Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır. TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi.

Bakan Soylu açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu nüfus ve yeni kimlik sistemi ile ilgili yenilikleri anlattı. Bakan Soylu, "Tüm nüfus defterleri ve belgelerinin dijital ortama aktarılması projesini başlattık. Halihazırda 251 milyon belge sisteme aktarıldı, sadece 2019 yılında yaklaşık 60 milyon belge aktarıldı, küçümsenecek bir rakam değildir. İnşallah proje 2020 yılında da tamamlanmış olacaktır. Depolama maliyetinden tutun, arşive erişim hizmetlerinden yıllık ortalama 75 bin belgenin basım masrafına kadar önemli bir tasarruf söz konusu olacaktır" dedi. Yeni kimlik ve pasaportlarla ilgili de konuşan Soylu, "Türkiye genelinde 801 pasaport başvuru noktası, 808 sürücü belgesi başvuru noktası hizmet veriyor ve müracaattan 1 ila 3 günde belgelerin sahiplerine teslimi sağlanıyor. Ehliyet ve pasaportların devri tarihinden bugüne kadar toplam 3 milyon 400 bin yeni nesil pasaport, 7 milyon 300 bin sürücü belgesi verilmiş olup, verilen yeni nesil kimlik kartı sayısı da 49 milyon 270 bine ulaşmıştır. Yani yıl bittiğinde inşallah 50 milyonu devirmiş olacağız ya da 50 milyon eşiğinde olacağız" ifadelerini kullandı.

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kimlik kartı başvuruları, internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılıyor.Yeni kimlik kartı çıkarmak için öncelikle evrak ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Evrak ücretini ise nüfus müdürlüğüne gitmeden internet üzerinden ödemek mümkün.

Yeni çipli kimlik kartı ödemesini gerçekleştireceğiniz internet sayfasına giriş yaptıktan sonra, açılan sayfada harç ve değerli kağıt bedeli ödeme kısmına tıklayın. Ödeme yap seçeneğinden kart bilgilerinizi girdikten sonra işleminiz tamamlanır.

Her banka internet ödemesini kabul etmektedir. Siz sadece dekontunuzu almayı unutmayın.

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARTI HARCI NE KADAR?

Yeni çipli kimlik kartları değerli evrak bedeli altında ücret alınarak verilmektedir. Yeni çipli kimlik kartları değerli evrak bedeli 22,50 TL olarak belirlenmiştir. Eğer yeni kimlik kartınızı kaybettiyseniz yeni kimlik kart çıkartma bedeli 45 TL olmaktadır. Yeni doğanlar için kimlik ücreti alınmamaktadır.Yeni kimlik ücretleri 2020 yılında 27.58 TL, 45 TL olan kayıp kimlik yenileme ücreti ise gelecek yıl 55.16 TL oldu...


ÇİPLİ KİMLİK ÖDEMESİNDE ANLAŞMALI BANKALAR

-Türkiye Vakıflar Bankası

-Ziraat Bankası

-Türkiye Halk Bankası

-Vakıf Katılım Bankası

-Ziraat Katılım Bankası

-Yapı ve Kredi Bankası

-Aktif Yatırım Bankası

-AKBANK

-Altenatifbank

-Albaraka Türk Katılım Bankası

-Anadolubank -Burgan Bank

-CITIBANK -Denizbank

-QNB Finansbank

-Fibabank

-HSBC BANK

-ICBC Turkey Bank

-Türk Ekonomi Bankası (TEB)

-Garanti Bankası

-Türkiye Finans Katılım Bankası

-Türkiye İş Bankası

-ING Bank

-Odea Bank

-Kuveyt Türk Katılım Bankası

-Şekerbank

-Turkıshbank

-Turkland Bank

-Arap Türk Bankası.

Bu haberler de ilginizi çekebilir