BAROLAR FAİZSİZ FİNANSA MI İSLAM'A MI TEPKİLİ?
43 baro "Kur'an-ı Kerim ayetini Resmi Gazete'de yayınlatmayız" diyerek tepki gösterdi.
DOĞRUHABER - HABER YORUM
İslami finans kuruluşlarının faizsiz finans uygulamaları konusunda denetleme standartlarını belirleyen kurallar 14 Aralık tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.
Bu kurallar sonrası birçok kesim bu kararları yerinde görürken solcu ve Kemalist olduğunu iftiharla dile getiren bir kesim de tepki gösterdi.
43 baro ortak yazılı açıklama yaparak, ‘Faizsiz Finans Kuruluşlarının Bağımsız Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar’ başlığı altında yayımlanan metne tepki gösterdi.
Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her bir vatandaş, kendi inancı ve vicdani kanaatiyle değerlidir. Bu bilinçle, toplumsal kutuplaştırmayı artırıcı bu ve benzeri her türlü girişimden uzak durulması gerekmektedir” uyarısı yapıldı.
Ancak bu açıklamayı yapan barolar inançlı kesimin değerlerine hiç te saygı göstermediklerini bir kez daha göstermiş oldular.
Açıklamada bulunan barolar her zamanki gibi Laikliğe vurgu yaparak; Anayasanın
‘Cumhuriyet'in nitelikleri’ başlıklı 2. Maddesi, ‘Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.’
şeklindeki değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddesine atıfta bulundular. Bu maddenin veya Anayasanın
Barolar açıklamalarının devamında
"... tüm kural ve işlemlerin de laiklik ilkesine uygun düzenlenmesi şarttır. Aksi yöndeki tüm düzenlemeler, Anayasamıza ve Hukuk Devleti ilkesine aykırılık oluşturacaktır.14.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Faizsiz Finans Kuruluşlarının Denetimini Yürüten Denetçiler İçin Etik Kurallar’ içeriğinde, Şer’i hukukun referans alındığı görülmektedir.
Şer’i hukuka dayalı referanslarla Etik Kurallar belirlenmesi, Anayasamızdaki laiklik ilkesine açıkça aykırı olduğu kadar, Cumhuriyet’in ruhuna, varlığına ve değerlerine de aykırıdır.”
yapılan düzenlemenin "Laik Cumhuriyet ilkeleriyle" uyşmadığını özellikle belirtiyorlar.
Buraya kadar alışageldiğimiz bir tepki; solcular ve laikler İslamın kokusunun geldiği en küçük bir çalışmaya tahammül edemez ve tepkilerini derhal gösterirler.
Burada dikkati çeken asıl şeyBaroların (ve bir kısım) sözde sanatçının bu düzenleme ile ilgili olarak "Şeriat hukuku" benzetmesi yapmalarıdır.
Aynı düzenleme İngiltere'nin göbeğinde Londra'da uyguladığında "Çağdaşlık" oluyor ama halkı Müslüman olan bir ülkede olduğunda Laikllik vurgusuyla korku pompalanıyor.
Londra'nın bazı bölgelerinde yıllardır "Şeriat Mahkemeleri" faaliyet göstermekte, acaba Türkiye'de(farz-ı misal) böyle bir şey önerilse nasıl kıyamet koparırlar varın siz düşünün.
TEPKİ GÖSTEREN 43 BARO
ADANA BAROSU
AKSARAY BAROSU
AMASYA BAROSU
ANKARA BAROSU
ANTALYA BAROSU
ARDAHAN BAROSU
ARTVİN BAROSU
AYDIN BAROSU
BALIKESİR BAROSU
BARTIN BAROSU
BİLECİK BAROSU
BOLU BAROSU
BURDUR BAROSU
BURSA BAROSU
ÇANAKKALE BAROSU
DENİZLİ BAROSU
DÜZCE BAROSU
EDİRNE BAROSU
ESKİŞEHİR BAROSU
GAZİANTEP BAROSU
GİRESUN BAROSU
HATAY BAROSU
ISPARTA BAROSU
İSTANBUL BAROSU
İZMİR BAROSU
KASTAMONU BAROSU
KIRIKKALE BAROSU
KIRKLARELİ BAROSU
KIRŞEHİR BAROSU
KOCAELİ BAROSU
MANİSA BAROSU
MERSİN BAROSU
MUĞLA BAROSU
NEVŞEHİR BAROSU
NİĞDE BAROSU
ORDU BAROSU
SİNOP BAROSU
ŞANLIURFA BAROSU
TEKİRDAĞ BAROSU
TOKAT BAROSU
TRABZON BAROSU
TUNCELİ BAROSU
YALOVA BAROSU
ZONGULDAK BAROSU”