• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri yem fiyatlarından dertli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küçükbaş hayvan sıkıntısı olmamasına rağmen, et fiyatlarının yüksek olması ve fiyatların düşmemesi tüketiciyi mağdur ederken, girdi maliyetlerinin yüksek olması da hayvan besiciliğini oldukça zorlaştırdı. Et fiyatlarının yüksek olmasının temel nedenleri arasında; yem, saman, elektrik, ilaç ve diğer girdi maliyetlerindeki artışlar gösteriliyor. Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, yetiştiricilerin yem fiyatları başta olmak üzere, girdi maliyetlerinin artmasından dolayı para kazanamadığını belirtti. Yem fiyatlarının tavan yaparak üreticileri çok zor durumda bıraktığını söyledi.

 

"Son yıllarda yem fiyatları yüzde 100'e yakın artış göstermiştir"

Türkiye'nin et açığının olmadığını belirten Türkman, et fiyatları ile ilgili bilgi vererek, "Yaklaşık 3-4 yıldır et fiyatları, büyükbaş karkas kesim 27-30 TL bandında seyrediyor. Ülke olarak çok fazla et açığımız yok. Önceki yıllara göre, 2019 yılında Bakanlık et ithalat miktarını epeyce düşürdü, hatta şimdi hemen hemen kapatma seviyesine geldi. Yurtdışından şu anda çok az miktarda et ithalatı yapılıyor. O yüzden bizim şu an et açığımız yok. Oysa yem fiyatları son 3-4 yılda yüzde 100'e yakın arttı. Bu anlamda karkas kesim fiyatları yükselirse üretici bu anlamda biraz nefes alır. Dolayısıyla da üretimi artırmış oluruz." dedi.

"Küçükbaş hayvan sıkıntımız yok"

Kesimlik küçükbaş hayvan sıkıntısının olmadığını da belirten Türkman, "Şu anda bu anlamda herhangi bir problem yok. Gaziantep genelinde 5 bin 700 civarında üyemiz, 600 bine yakın da küçükbaş hayvanımız var. Kim kesimlik veya ihraç edecek hayvan bulamıyorsa, ihtiyacı olanlara temin edebiliriz. İhracat olursa fiyat artar, fiyat artarsa da üretim artar, üretici de para kazanır. Bu anlamda Türkiye'de ve Gaziantep'te böyle bir sıkıntı yok. Her türlü kesimlik ve ihracat için gerekli hayvanı tedarik ederiz. Bakanlık bize göre burada çok doğru bir uygulama yapıyor. İhracatın kesinlikle devam etmesi lazım ki üretim artsın, çiftçi ve üretici para kazansın." ifadelerini kullandı.

"Etin işlenmesine göre fiyatı değişiyor"

Et fiyatlarının düşmesi için girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesinin gerektiğini belirten Türkman, "Şu an küçükbaş kesim 28-29 TL bandında, çok az yerde 30 TL'yi buluyor. Tabi kasaplarda satış fiyatları farklı oluyor. Üreticinin elinden 29 TL'den alınan karkas et, kasaplarda 40-45 TL'den başlayıp 70 TL'ye kadar satılıyor. Yani etin işlenmesine göre fiyatı değişiyor. Gaziantep genelinde et fiyatları bu şekildedir. Ama tabi ki bu fiyatlar illere göre de değişiklik gösterebiliyor." diye konuştu.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin para kazanamadığını da söyleyen Türkman, yem fiyatlarının düşmesi ve girdi maliyetlerine bir çözüm bulunmasını, üreticinin ürününün değer kazanması için de çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir