Müslüman Türkiye’de Kur’an’dan Rahatsızlar!
Geçmişten günümüze İslam’a ve Müslümanlara kin kusan, saldıran CHP zihniyeti, beslediği düşmanlığı diri tutuyor. CHP’nin Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Faizsiz bankacılık sisteminin denetlenmesinde Kur'an-ı Kerim'in kaynak alınmasından rahatsız oldu. Özel, “Bir dini kitaptaki ayetleri Resmi Gazete'ye basamazsınız, denetçilere 'Bunlara göre denetim yapacak' diyemezsiniz" ifadelerinde bulundu. Özel’in mukkades kitabımızı tanımlarken haddi aşan bu çıkışı ‘Müslüman Türkiye’de Kur’an’dan rahatsızlar’ yorumlarını da beraberinde getirdi.
DOĞRUHABER
CHP yine bildiğimiz gibi. Kuruluşundan bugüne Müslümanlara ve kutsallarına saldıran CHP zihniyeti yine İslam düşmanlığıyla gündemde. TBMM'de devam eden 2020 bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, faizsiz bankacılık sisteminin denetlenmesinde Kur'an-ı Kerim'in kaynak alınmasından rahatsız oldu. Resmi Gazete'de yayınlanan faizsiz finansın denetimiyle ilgili kurallarda Kuran-ı Kerim'den ayetlerin yer alması TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde gündeme geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Kuran-ı Kerim'i basit şekilde dini kitap diye tasvir etmesi büyük tepki çekti. Genel Kurul'da söz alan Özel, "Bir dini kitaptaki ayetleri Resmi Gazete'ye basamazsınız, denetçilere 'Bunlara göre denetim yapacak' diyemezsiniz" ifadesini kullandı.
HADDİNİ AŞAN ÖZEL LAİKLİĞE SIĞINDI
Özel eleştiriler sonrası tekrar söz alarak, "Hiçbir kutsal kitabın böyle bir yere alıntılanması ve onun Resmi Gazete'de yayınlanmasını laik hukuk devleti anlayışına uygun bulmam" dedi. Özel, Ocak 2018'de TBMM'de, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın Başkanlık Divanında yapılan tadilatlarla ilgili yaptığı açıklamada, duvarda asılı olan, Âli İmran suresinin 159. ayetinin yazılı olduğu tabloları göstererek, "Burada elbette böyle bir tablo kendisi tarafından kullanılabilir ama bunu muhalefet partilerinin bulunduğu bölümün duvarına dayatmış." diyerek, ayetlerden rahatsızlığını dile getirmişti.
ADALET BAKANI GÜL: ÇOK HAFİF BİR İFADE
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, söz alarak Özel'in bu sözlerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Gül, "Sayın Özel'in 'bir kutsal kitap' ifadesinin bu anlamda bence çok hafif bir ifade olduğunu düşünüyorum. Çünkü İslam'ın evrensel mesajı olan Kur'an-ı Kerim'den bahsederken 'bir kutsal kitap' şeklinde bir ifadenin kişisel olarak bu anlamda daha özenli bir dile ihtiyaç olduğunu şahsım olarak ifade etmek isterim" dedi.
"BU HAREKETİ KABUL ETMİYORUZ"
Kürsüye daha sonra AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ geldi. Muhalefet milletvekilleri bu sırada, "muhalefet milletvekilleri kürsüdeyken sık sık laf attığı" gerekçesiyle, konuşması süresince Demirbağ'a sataştı ve laf attılar. AK Parti milletvekilleri ise Demirbağ'a alkışla destek verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Zülfü Demirbağ'a yapılan bu hareketi kabul etmiyoruz. Aslında bu konuşmanın aynen kürsüden tekrar edilmesi gerekiyor." dedi.
ÖZEL’E SORUYORUZ; FAİZSİZ BANKACILIĞIN KAYNAĞI NE OLMALIYDI?
Faizsiz bankacılık sistemi hali hazırda İslami usullere uygun olsun diye getirilen bir bankacılık uygulamasıdır. İslami usullere göre hareket edecek olan bir sistemin kaynağının Kur’an-ı Kerim olmasından daha doğal ne olabilir.
RESMİ GAZETE’DE NE YAYINLANMIŞTI?
Faizsiz bankacılığın uygulanmasında belirlenen etik ilkelere göre “bir denetçi üstlerinin veya diğer insanların görünüşü nasıl olursa olsun Allah-u Teâlâ korkusuyla hareket etmelidir” denildi. Denetçiler için etik davranış kuralları 4 ayrı başlıkta belirleniyor. “Meşruiyet ilkesine dayalı etik davranış kuralları” başlığı altında, “Denetçi Allah-u Teâlâ'ya karşı sorumluluğunu yerine getirmesinin diğer sorumlulukları yerine getirmesine vesile olacağına inanarak ve diğerlerine kıyasla buna öncelik vererek Allah-u Teâlâ'ya karşı sorumluluklarını mümkün olan en iyi şekilde gerçekleştirmelidir” ifadesine yer verildi.
“ALLAH-U TEÂLÂ KORKUSUYLA DAVRANMA”
Düzenlemede yer alan başlıklara göre denetçinin güvenilir ve dürüst olması gerektiği vurgulandı. Denetçinin kriterleri arasında, meşruiyet, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen ve inanç esaslarına göre davranma başlıkları da yer aldı. Denetçinin davranışlarının İslami değerler ile uyumlu olması gerektiğinin de altı çizildi. Denetçinin sahip olması gereken etik ilkelerin dini dayanakları ise 6 başlıkta şöyle sıralandı: “Dürüstlük, insanın yeryüzündeki halifeliği, İhlas, Takva, erdemli olma ve işini mükemmel yapma ve Allah-u Teâlâ korkusuyla davranma.” Denetçiler için etik ilkelerin belirlenmesi hususunda yapılan açıklamalarda Kur’an-ı Kerim'e referanslar da verildi. Denetçiler için belirlenen etik kurallarda referans verilen sure ve ayetlerden bazıları şöyle: Nahl Suresi 90. ayet, Nisa Suresi 58. ayet, Ahzâb Suresi 72. ayet, Bakara Suresi 30. ayet.
ZİLZAL SURESİNDEN ÖRNEK
Denetim standartlarıyla ilgili yayımda, Kur’an-ı Kerim'deki Zilzal Suresi'nden “Kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir” şeklinde örnekler de verildi. Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeye göre dürüstlük faizsiz bankacılık denetçileri için önemli bir yer tutuyor.
“ALLAH-U TEÂLA’NIN KENDİSİNİ İZLEDİĞİNİN SÜREKLİ BİLİNCİNDE OLMAK…”
Metinde şu ifadeler de yer alıyor; “Denetçi Allah-u Teala’nın kendisini cezalandırabileceği her şeyden kaçınarak buna göre önlem almalıdır.” Etik Davranış Kuralları başlıklı 6’ncı maddenin 5’inci fıkrasında denetçinin şu sorumlulukları taşıması gerektiği belirtiliyor: "Allah-u Teâla’nın kendisini izlediğinin sürekli bilincinde olmak… Kıyamet gününde Allah-u Teala’ya hesap vereceğinin sürekli bilincinde olmak…. Allah-u Teâla’nın rızası için sevgi ve kardeşlik göstermek."