• DOLAR 34.655
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2920.26
  • ...
Artuklu Üniversitesi’nde “Mevlana” çalıştayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Artuklu Üniversitesi, âlim, Sufi ve mutasavvıf Muhammed Celâleddîn-i Rumi diğer adıyla Mevlânâ’yı konu alan “746.Vuslat Yıldönümü Mevlana Çalıştayı” düzenledi.

MAÜ Kampüsünde yer alan Kültür Merkezi Ebu’l Ula el-Mardini Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya; çok sayıda akademisyen, yazar, üniversite öğrencisi ve kurum temsilcileri katıldı.

“746.Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus” temasıyla düzenlenen ve gün boyu süren çalıştaya; ‘Tarihi Kaynaklara göre Mevlana’nın Hayatı ve Eserleri’, ‘İran Şiir Geleneğinde Referans Değişimi, Şehname –Mesnevi Örneği’, ‘Makalat-ı Şems’e Göre Şems-i Tebrizi’, ‘Mevlana ve Hüsameddin Çelebi İlişkisi’, ‘Mevlana Ehl-i Beyt ve Kerbela’, ‘Hz. Mevlana ve Vefa’, ‘Mevlana’da Benliğin  Fenası’, ‘Muhammed Ali Muvahhid’in Hazırladığı Mesnevi Şerhi’ ve ‘Melayê Ciziri Divanında Mevlana Etkisi’ gibi on üç farklı başlık altında  ve üç ana oturumda tebliğler sunuldu.

Şahadetinin üzerinden geçen yedi yüz kırk altı yıla rağmen ulusal ve uluslarararası her kesimin Mevlana’nın eserlerine büyük ilgi gösterdiğini belirterek açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nesim Doru, İslam âleminin en büyük mutasavvıflardan biri olarak kabul edilen hoşgörü ve barışın sembolü olan Mevlana’nın eserlerinde ele aldığı derin mananın iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Çalıştay  “Değerlendirme Oturumu”  ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Uluslararasılaşma stratejilerinde tecrübe paylaşımı çalıştayı

Mardin Artuklu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, uluslararasılaşma stratejileri, değişim programları, uluslararası işbirlikleri alanında bilgi ve tecrübe paylaşımı amacıyla İstanbul Üniversitesi Uluslararası Akademik İşbirliği Birimi ile ortak bir çalıştay düzenledi.

Çalıştaya;  İstanbul Üniversitesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan ve Uluslararası Akademik İşbirliği Birimi Başkanı Doç. Dr. Ayşe Zişan Furat, Mardin Artuklu Üniversitesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed İkbal Saylık, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Şanlı, Uluslararası İlişkiler Koordinatör Yardımcısı ve Erasmus Değişim Programı Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi H. Reyyan Yaşar, Mevlana Değişim Programı Koordinatörü Arş. Gör. Yunus Atlı ile birimlerde görev yapan değişim programları sorumluları katıldı.

Üniversitelerin başarılı olma şartlarının etkin ve aktif bir uluslararası ilişkiler işbirliği ağının kurulmasından geçtiğini belirterek açılış konuşmasına başlayan MAÜ Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed İkbal Saylık, üniversite yönetimi olarak öncelikle yakın çevredeki ülkeleri hedef bölge olarak seçtiklerini, bunun yanında dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerle işbirliğini geliştirme amacında olduklarını ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası Akademik İşbirliği Birimi tarafından kurumsal bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı çalıştayda; ‘Uluslararasılaşma Stratejileri’, ‘Erasmus Değişim Programı ve Projeleri’, ‘Mevlana ve Farabi Değişim Programları’ ile ‘İşbirliği Anlaşmaları ve Protokoller’ başlıkları esas alındı.

Programın ardından MAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Öztürk’ü ziyaret eden İstanbul Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan, yeni seçilen üniversite yönetimini tebrik ederken, MAÜ Genel Sekreteri Öztürk de ziyaretleri ve İÜ gibi ülkenin en köklü üniversitesinin tecrübelerini üniversitemizle paylaştıkları için Figen Cihan’a teşekkür etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir