• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Dünyada halen monarşiyle yönetilen ülkeler hangileri?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin genel seçimlerde mecliste çoğunluğu elde etmesinin ardından Kraliçe II. Elizabeth'in Lordlar Kamarası'nda konuşma yapması dünya medyasında ilgiyle karşılandı.

İngiltere'de demokratik bir yapı olmasına rağmen ülke yüzyıllardır monarşiyle yönetiliyor ve kraliyet mensupları yönetimde söz sahibi konumda. İlk kez İspanya'nın Galiçya bölgesinde 409 yılında kullanılan bu yönetim şekli yerini modern demokrasilere bıraksa da, dünya üzerinde ekonomik açıdan birçok gelişmiş ülke sembolik de olsa monarşik yapıyla yönetilmeye devam ediyor.

Avrupa'nın en küçük ülkeleri arasında yer alan Monako ve Liechtenstein'da kral ve diğer saray üyelerinin mecliste söz hakkı bulunuyor. Kral'a yönetimde bir devlet başkanı ya da başbakan eşlik ediyor. Uzak Doğu Asya'da Tayland ve Bhutan'da da yine bu yönetim şekli mevcut.

Avrupa'da 11 ülkede monarşi var
İtalya sınırları içerisinde bulunan Vatikan da ise yönetim şekli mutlak monarşi olarak devam ediyor. Burada Kardinaller Meclisi tarafından seçilen Papa ülkeyi yönetme hakkına sahip.

Avrupa'da Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg gibi ülkeler resmi olarak "krallık" olmasına rağmen parlamenter monarşiyle yönetildiği için kraliyet ailesi üyelerinin yönetimde sembolik olarak ya da çok az söz hakkı bulunuyor. Asya ülkelerinden Japonya, Malezya, Kamboçya da yine bu şekilde bir yönetim biçimine sahip.

Afrika'da ise Güney Afrika sınırları içerisinde yer alan Lesotho, parlamenter monarşiyle yönetilen kıtadaki tek ülke konumunda.

Orta Doğu ve Afrika'da ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Ürdün ve Fas da monarşiyle yönetilen diğer ülkeler. Bu ülkelerde meclis olmasına rağmen kral ve kraliyet ailesinin yönetim üzerinde büyük bir üstünlüğü bulunuyor. Uzak Doğu Asya'da monarşinin en büyük örneği ise Brunei Krallığı.

Kraliçe II. Elizabeth, Birleşik Krallık harici demokrasi ve parlamenter rejimlerin olduğu İngiliz Milletler Topluluğu'na dahil 15 ülkede daha sembolik de olsa yönetimde söz sahibi konumda bulunuyor.

Bu ülkeler arasında Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Barbados, Bahama Adaları, Grenada, Saint Lucia, Saint Kitts ve Nevis, Antigua ve Barbuda, Fiji, Belize, Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları yer alıyor. Bu ülkelerde sembolik de olsa devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth. Ancak kraliçeyi yönetimde özel olarak atanan "Genel Vali"ler temsil ediyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir