• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi düzenlenme şartının aranacağını bildirdi.

"KİRACIYA VE ALICIYA VERİLECEK"
Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"ndeki enerji kimlik belgesi uygulamasına ilişkin detaylara yer verildi. Açıklamada, "1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir." ifadesi kullanıldı.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Enerji Kimlik Belgesi, bina sahipleri ve yöneticiler tarafından, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabilir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

EKB, yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara sahip olan mühendis veya mimar bulunduran kurumlardan alabilir. Bu kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebilme yetkisine sahiptir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ FİYATLARI NE KADAR?

Enerji Kimlik Belgesi fiyatları, danışmanlık şirketlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi fiyatı için danışmanlık şirketlerini aramak gerekmektedir. Bina toplamında daire sayısı ya da metrekare arttıkça kişi/metrekare başına düşen Enerji Kimlik Belgesi fiyatı da azalmaktadır.

EKB GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak. Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, belgenin on yıl geçerliliği vardır.

EKB ŞARTLARI NELER?

Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.

Ayrıca münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar EKB almayacak.

Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.

EKB’NİN YARALARI

Enerji Kimlik Belgesine sahip binalarda oturmak, sadece cephe izolasyonu ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağladığından, faturalar yüzde 50 azalmaktadır.