• DOLAR 32.266
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2399.413
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi'nde düzenlenen İnşaat Faaliyetleri Değerlendirme Toplantısı'nda, Kanal İstanbul’un Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na (ÇED) ilişkin bilgi verdi. "Kalan İstanbul Projesi, İstanbul boğazının özgürlük projesidir, koruma, kurtarma projesidir." diyen Bakan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: "ÇED sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak. Projenin yapılması noktasında hiçbir engeli kalmayacak şekilde hem ÇED raporunu hem de 1/100.000 ölçekli planlama sürecini, Bakanlığımız nezdinde yürütüyoruz. Yapacağımız proje, dünyada eşi benzeri olmayan örnek bir proje olacaktır. Yatay şehirleşme anlayışıyla yeni 500 bin nüfus tasarlanmıştır bölgede. Bu 500 bin nüfus da İstanbul'un dışından bir yerden değil buradaki rezerv konutların üretileceği, hastanelerimizin, üniversitelerimizin, okullarımızın yapılacağı alanlardan ibarettir. Bu çerçevede hassasiyetlerimiz en üst noktada yürümektedir. İnşallah önümüzdeki hafta itibariyle de ÇED sürecinin sonuna gelmiş olacağız."

100 BİN SOSYAL KONUTA 3 GÜNDE 130 BİN BAŞVURU YAPILDI

Bakan Kurum, sosyal konut projesine yapılan başvurulara ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: "50 bin sosyal konuta 638 bin başvuru gelmişti. Bu çerçevede de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 50 bin olan yıllık üretimimizi, 100 bine çıkaracak adımlarımızı attık. Her proje dahilinde vatandaşlarımız bir başvuru ücreti ödüyorlar ve bu başvuru ücretiyle birlikte de projelerimizin kurası çekildikten sonra bu başvuru ücreti ve süreci detaylı bir şekilde incelendikten sonra sonuca bağlı olarak vermiş oldukları peşinat iade ediliyor. Hak sahipliği noktasında kuradan çıkanlar ve yedekler olarak devam ediyoruz. Her projede almak durumundayız çünkü her projede vatandaşımızın durumu değişebilir, aynı yıl içeresinde ev sahibi olabilir, gelir durumu değişebilir. Her proje için başvuruyu ayrı ayrı almak durumundayız."

"CUMHURBAŞKANIMIZ, KONUT SAYISINI ARTIRMAMIZ İÇİN TALİMAT VERDİ”

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığının desteğiyle Türkiye'nin en büyük sosyal konut hamlesini başlattıklarını belirten Kurum, 5 Mart 2019'daki 50 bin Sosyal Konut projesine ise 638 bin başvuru olduğunu söyledi. Vatandaşlardan çok yoğun talep geldiğini aktaran Kurum, "Cumhurbaşkanımız, konut sayısını artırmamız için talimat verdi. Biz de yıllık 50 bin sosyal konut sayısını, 100 bine çıkararak büyük bir kampanyayı başlattık. Pazartesi itibariyle başvurularımız başladı. Geride bıraktığımız üç gün içinde 100 bin konut için başvuru sayısı, 130 bin ulaşmıştır. Bu, ne kadar talebin olduğunu da açık ve net bir şekilde göstermektedir." dedi.