• DOLAR 35.344
  • EURO 36.825
  • ALTIN 3001.98
  • ...

Ankara

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Proje Yüklenici ve Müşavirleri ile Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, "Geride bıraktığımız 3 gün içinde 100 bin sosyal konut için başvuru sayısı 130 bine ulaşmıştır." dedi.

Kanal İstanbul konusunda Kurum, "ÇED sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak. O bölgede bir arazi takasına, arazi rantına müsaade etmeyiz, hiçbir projede de etmedik." diye konuştu.

Projenin toplam maliyeti 17 milyar lirayı geçecek

Sosyal konutlar; depreme dayanıklı, kimlikli, mahalle kültürünün yaşatılacağı yatay mimari esasıyla inşa edilecek. Projenin toplam maliyeti, 17 milyar lirayı geçecek.

Yılbaşında konutların temeli atılacak. En fazla 1,5 yılda hak sahiplerine teslim edilecek. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) son 17 yılda 90 bini sosyal konut olmak üzere 857 bin konut inşa etti.

Sosyal konutlara başvurular ise 16 Aralık'ta başladı.

Nereye başvurulacak?

Başvurular, Ziraat Bankası'nın proje ilinde bulunan yetkili şubeleri aracılığıyla kabul edilecek. Başvuru bedeli ise 2+1 daireler için 500 TL, 3+1 daireler için bin TL olacak. Başvurular 4 kategoride kabul edilecek. 1. kategori, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, 2. kategori, en az yüzde 40 engelli vatandaşlar, 3. kategori, emekli vatandaşlar, 4. kategori ise diğer alıcı adayları.

Sosyal konutların fiyatı ne olacak?

2+1 tipi konutların fiyatları, 140 bin ile 180 bin lira arasında değişecek. 3+1 tipi konutların fiyatları, 160 bin ile 210 bin lira arasında olacak.

Peki sosyal konutlarda ödemeler nasıl olacak? Hak sahiplerine konutlar, satış fiyatının yüzde 10'u peşin, kalan tutarın tamamı ise aylık yüzde 49 oran ve 240 ay vade ile ödenecek. Taksit ödemeleri ise sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak.

Sosyal konutlar için başvuru şartları neler?

Peki 100 bin sosyal konut projesine kimler başvurabilir? Projeye başvurabilmek için, başvuru sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, proje il ve ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya proje il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olmasının yanı sıra diğer başvuru şartları şu şekilde:

-Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması şartları aranacak.

-Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması gerekmektedir. (İstanbul İli için 6.000 TL (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.)

-Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir.

-Başvuruları yapacak vatandaşların, 25 yaşını tamamlamış olmaları gerekiyor.

-Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimlerinde; Konutlar %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde satılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan "hak sahipliği belgesi"  ile Projenin bulunduğu İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belgeler istenecektir.

-Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabilir. ( Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan dul kızları hariç)

Hak sahipleri nasıl belirlenecek?

Hak sahiplerini belirleyecek kura, noter huzurunda, banka ve idare yetkililerinin denetiminde gerçekleştirilecek. Kuranın yeri ve zamanı ise daha sonra ilan edilecek.

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri konut sayısının %10’u kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacak.

En az yüzde 40 engelli vatandaşlara, konut sayısının yüzde 5'i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte kuraya tabi tutulacaktır.

Emekli vatandaşlara ise konut sayısının yüzde 25’i kadar kontenjan ayrılacak ve gerek görüldüğü takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek.

Diğer Konut Alıcı Adayları için İdaremizin genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile hak sahipleri belirlenecek.

3+1 evlerin örnek cephesi:

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]

 

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]

 

3+1 evlerin örnek daire planı:

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]
 

2+1 evler için örnek cephe:

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]

 

2+1 evler için örnek daire planları:

 

75 metrekare 2+1 / Fotoğraf: TOKİ

[75 metrekare 2+1 TOKİ]
 

85 metrekare 2+1 / Fotoğraf: TOKİ

[85 metrekare 2+1 / Fotoğraf: TOKİ]
 

Konut tipleri bölgelere göre farklılık gösteriyor

Sosyal konutlar; depreme dayanıklı, kimlikli, mahalle kültürünün yaşatılacağı yatay mimari esasıyla inşa edilecek.

Konut tipleri bölgelere göre farklılık gösterecek. Ege ve Akdeniz'de geniş balkonlu, Güneydoğu Anadolu'da düz çatılı teraslı konutlar inşa edilecek.

İç Anadolu Bölgesi

Fotoğraf: TOKİMarmara Bölgesi

Fotoğraf: TOKİ

Akdeniz Bölgesi

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]

Karadeniz Bölgesi

Fotoğraf: TOKİ

[TOKİ]
 

Ege Bölgesi

Fotoğraf: TOKİ

[ TOKİ]

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Kaynak: TRT Haber