• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
3D baskılı kemik binalar yolda?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kemikler ve 3D basılı binaların ortak noktası nedir? İkisinde de ne kadar dayanacaklarını belirleyen sütunlar ve kirişler var. İnsanın kemik malzemesinin bir ömür boyu süren aşınma ve yıpranmayı nasıl ele aldığının keşfedilmesi, binalarda, uçaklarda ve diğer yapılarda daha pratik kullanım için yeterince uzun süren 3D baskılı hafif malzemelerin geliştirilmesine yol açabilir mi? Bu sorudan yola çıkan Cornell Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Case Western Reserve Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, kemik dokusunu taklit edip yüzde 30 daha kalın yaptıklarında yapay bir malzemenin 100 kat daha uzun süre dayanabileceğini keşfetti.

KEMİK BİR BİNA

Cornell Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Case Western Reserve Üniversitesi bilim insanlarının ortak ürünü olan bir araştırma, insanın iskelet sistemini, kemiklerin yapısını örnek alarak bina ve çeşitli tasarımlarda kullanılacak 3D baskılı hafif malzemeler geliştirmenin mümkün olup olmayacağına odaklandı. Araştırmacılar öncelikle insan kemiğindeki trabekülleri üç boyutlu basılmış modeller üzerinde inceleyerek bir dizi deney ve karşılaştırma yaptı. Araştırma ekibi, “Kemik bir bina. Yükün çoğunu taşıyan sütunlara ve kolonları bağlayan kirişlere sahip. Binalar ve diğer yapılar için daha sağlam 3D basılı malzemeler oluşturmak için bu malzemelerden öğrenebiliriz” diyor.

DENEYLER DESTEKLİYOR

Kemikten esinlenen 3 boyutlu baskılar ile yapılan deneyler de bu önermeyi doğruluyor. İnşaat endüstrisi için daha sağlam ve hafif malzemeler elde etmenin yolu kemiğimizin tasarımında. Ayrıca kemik dokularının yakından araştırılmasının özellikle osteoporozdan muzdarip hastaları tedavi etmenin daha iyi yollarını bulmak açısından önem taşıdığını da ekleyelim. Bu araştırma ile birbirinden farklı alanlar için sonuç elde edilmesi öngörülüyor.

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir