• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Van Kitap Fuarına katılan yazarlardan önemli mesajlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Önemli yazarların katıldıkları ve okurları ile buluştuğu Van Kitap Fuarı'nda okurlar ve öğrenciler yazarlar ile bir araya gelip hem sohbet etme hem de yazarlardan eserlerini imzalama imkânı yakalıyor.

İLKHA'ya değerlendirmede bulunan yazarlar, okuma noktasında Müslümanların çok çaba sarf etmeleri gerektiğini ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi bir çalışma içerisinde olması gerektiğini kaydettiler.

Avrupalılar çok okudukları için Müslümanlar üzerinde hakimiyet sürdürdüklerini kaydeden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Müslümanların Avrupalıların hegemonyalarından kurtulabilmeleri için kitap okumaları gerektiğini ifade etti.

Kitabı sevip okuyan milletlerin kalkındığını, kitapla ilgisi olmayan milletlerin ise köle olduklarına dikkat çeken Sırma, "Van'a davet olunca duramayıp hemen geliyorum. Yılda birkaç defa Erek Dağını görmek mümkün oluyor. Fuara ikinci gelişim, çok güzel. Vanlı vatandaşlarımızın katılımı mutluluk verici." dedi.

"Avrupalılar okuyorlar bizi yönetiyorlar"

Sırma, okuma alışkanlığı için fuarların çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Milletin mutlaka okuması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sırma, "Müslümanlar maalesef cahil kalmışlar, okumuyorlar. Avrupalılar okuyorlar bizi yönetiyorlar. Bu baskı ve hegemonyalarından kurtulabilmemiz için mutlaka kitap okumamız lazım, milletimiz okumuyor. O bakımdan bu fuarlar çok faydalı. Allah razı olsun Allah muvaffak etsin." şeklinde konuştu.

"Bizim eğitim politikamızın tamamen değişmesi lazım"

Prof. Dr. Sırma, okuma alışkanlığının gelişmesi için insanların cep telefonuna olan ilgisinin azalıp kitaplara yönelmeleri gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

"Millî Eğitim Bakanlığını eleştiriyorum. Misal, Milli Eğitim Bakanı diyor ki; Tarih dersleri seçmeli olmalı. Böyle bir saçmalık mı olur? Bir insan kendi tarihini bilmezse cahil kalır. Amerika, Avrupa, Rusya gelip sömürür. Anadolu üzerinde 200 sene Haçlılar hüküm sürdü, milyonlarca Müslüman öldürüldü ama bizim Türkiye'deki bu okullarda Haçlı Seferleri okutulmaz. Niye? Batılıları incitmeyelim diye! Böyle saçmalık olmaz. Bunun için ben oturdum, iki yıl bu Haçlı Seferleri hakkında kitap yazdım. Bizim eğitim politikamızın tamamen değişmesi lazım, okumayı sevdirmemiz lazım. Herkesin elindeki cep telefonlarını azaltmamız lazım. Biraz kitaplara yönelip kitabı sevelim. Kitabı seven milletler kalkınırlar, sevmeyenler de köle olurlar. Çünkü başkaları onları yönetir. Bugün Müslümanlar kendi işlerini niye Rusya'ya danışıyor niye Amerika'ya niye Avrupa'ya danışıyor, çünkü okumuyorlar, kafaları çalışan birileri yok. O bakımdan bu fuarlar çok faydalı, çok hayırlıdır. Allah sebep olanlardan razı olsun."

"Okumak, düşünmek, anlamak, yapmak…"

 

Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, okuma noktasında Devletin ciddi çalışmalar yürütmesi gerektiğinin altını çizdi.

Okumanın çok önemli olduğunu, sadece okumanın yetmediğini hatırlatan Abdurrahman Dilipak, "Okumak, düşünmek, anlamak, yapmak, hepsi birbirini takip eden şeyler. Sadece okumak yeterli değil. Bildiğiniz gibi Ebu Cehil de zamanın en bilgili kişisi. Sadece okumak yeterli değil ama okumadan da olmaz. Aklımız kadar iman eder, aklımız kadar amel işleriz. Aklımızdan daha fazla olamaz diyebiliriz. Bilmediğimiz bir şeye iman etmiş olamayız ama biz akılcı da değiliz. Aklı put da edinmeyiz ama aklımızı kiraya da vermeyiz. Bunun için okumak düşünmek gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Ders kitapları bize hakikati öğretmiyorlar"

Eğitim noktasında Devletin attığı adımların yeterli olmadığını ifade eden Dilipak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Devlet tarafından bazı olumlu yönde adımlar atıldı ama bu ders kitapları ile sınırlı kalmamalı ya da ders kitapları bize hakikati öğretmiyorlar. Gerçeği de çok sınırlı bir şekilde anlatıyorlar. Dolayısıyla eğitim ya da kültür dediğiniz şey olumlu bir örnek sunamıyor bize maalesef. Geçmişe göre belki daha iyidir ama olması gerekene göre daha çok yolun başındayız.

Van Sanat ve Edebiyat Topluluğu Başkanı Orhan Demirtaş ise "Tiyatro, sanat, müzik, edebiyat, sinema ve resim gibi 7 alanda hizmet vermeye çalışıyoruz Van ve civar illere. Doğu Anadolu'nun en büyük kitap fuarındayız. Düzen çok güzel, çok sayıda yayınevi kıymetli kitaplarını burada sergiliyorlar. Burada bulunmak bizi mutlu ediyor. Bizim birçok bölgeden yazarlarımız, şairlerimiz var burada. İzmir, Ankara, Ağrı, Iğdır, Erciş ve daha nice üyemiz Serhat edebiyat alanında hizmet vermeye çalışıyorlar." diye konuştu.

22 Aralık'a kadar devam edecek olan fuarı, 500 bin civarında okurun ziyaret etmesi bekleniyor. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir