• DOLAR 32.482
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2440.958
  • ...
Kur`an`ı Ondan Dinleyen Müslüman Oluyordu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

73 senelik hayâtını Kur`an`a adayan büyük üstad Mustafa İsmâil, 1978 yılı 22 Aralık ayında son defa Dimyat şehrinde Kur`an okudu. 4 gün sonra da vefat etti ve devlet töreniyle defnedildi. Birçok gayrimüslimin de Kur`an dinlerken İslâmiyeti tercih edip Müslüman olmasına vesîle olan Mustafa İsmâil`in o muhteşem Kur`an tilâveti, hâlâ dünyânın dört bir yanında büyük bir iştiyakla dinlenmeye devâm ediyor.

Mustafa İsmâil, 17 Haziran 1905 yılında Mısır`ın kuzeyindeki Garbiye ilinin köylerinden biri olan Miit Gazel`de, zengin ve saygın bir âilenin çocuğu olarak dünyâya geldi. Mustafa İsmâil, ilk tahsilini doğduğu köyde tamamladı. 10 yaşındayken Kur`ân`ı tamâmen ezberleyip hâfız oldu. İlk mektepten mezun olunca, tahsilini tamamlamak üzere Tanta şehrine gitti. Tanta`daki Ahmedî enstitüsünde ilâhiyat tahsilini tamamlayan Mustafa İsmâil, kıraat-i aşereyi ( 10 kıraati ) de Şeyh Muhammed Ebû Haşiş`ten öğrendi. Ayrıca birçok üstaddan kıraat ve makam dersleri aldı. Zaman zaman da Şeyh Ahmed Bedevî Câmii`nde Kur`an okuyordu. Sesinin ve makâmının güzelliğiyle meşhur olmaya başlayan Mustafa İsmâil`i ilk keşfedenler Şeyh Derviş el-Harîrî ve Şeyh Seyyid Mûsâ gibi üstadlardı. Bu zâtlar Mustafa İsmâil`i Kâhire`ye dâvet ederek burada Kur`an okumasını istediler. Kâhire`ye ilk defâ bir iş îcâbı gitmişti. Şehrin en eski semtlerinden biri olan el-Muğâribîn`de Kur`an okurken halkı mest etmiş, kalması için çokça teklif, hattâ ısrarla karşılaşmıştı. Lâkin Tanta`ya dönmek zorundaydı. Teklif ve ısrarları reddetmek zorunda kaldı.

BİR GECEDE MEŞHUR OLDU

Takdîr-i İlâhî, şehir halkının samîmî ısrarları, duâ kapılarının açık olduğu zamana isâbet etmiş olacak ki, Mustafa İsmail aynı sene Kâhire`ye tekrar gelmek zorunda kaldı. Bu defâki sebep; arabasının bozulmasıydı. Kâhire`de ilk gün arabasını tâmir ettiremeyen Mustafa İsmâil o geceyi mecbûren Kâhire`de geçirdi. Yatsı namazı için de Seyyide Zeynep Câmii`ne gitti. Hz. Ali`nin kızı olan Seyyide Zeynep`in kabri de bu câmide bulunuyordu. Kâhire`nin en meşhur hâfızlarının, kurâlarının Kur`an tilâvet ettikleri câmiydi burası. Tevâfuken, o gece Mevlid Kandiliydi. Mevlid programında Kur`an okuması için Şeyh Muhammed Sayfî dâvet edilmişti. Ve bu mevlid programı Kâhire radyosundan naklen yayınlanacaktı. Câmi lebâlep dolmuştu. Lâkin Şeyh Muhammed Sayfî yoktu. Az sonra, şeyhin ânî rahatsızlığı sebebiyle gelemeyeceği cemâate duyurulunca, programın yöneticisi, câmiye gelen Mustafa İsmâl`i Kur`an okuması için kürsüye dâvet etti. Zîrâ daha önceden Tanta`da O`nu bir defâ Kur`an okurken dinlemiş, sesine ve makâmına hayran kalmıştı. O akşam da Şeyh Muhammed Sayfî`nin yerini doldurabilecek en iyi isim Şeyh Mustafa İsmâil`di. Ve az sonra programın yöneticisi tarafından kürsüye dâvet edildi.lk defâ Kâhire radyosunda, milyonlarca insana billur gibi bir edâ ile Kur`an dinletmişti. Artık o günden sonra Mustafa İsmâil, Mısır halkının gönüllerindeki kürsüsüne oturmuş, o muhteşem tilâvetiyle kulaklarını doldurmuş, kalplerini doyurmuştu yıllarca.

KIRAATTE KUTUP NOTASIYDI

Her toplantıda, her dâvette, her kandilde, her bayramda aranır olmuş, O`nun sesine ve makâmına alışan Mısır halkı, başkasıyla yetinemez olmuştu. Sesini çok iyi kullanan ve Kur`an`ın mânâsına uygun makam yapma konusunda tam bir üstad olan Mustafa İsmâil, makamlar ve kıraatlar arasında öylesine lâtif geçişler yapardı ki, O`nu dinleyenler sanki Kur`an yeni nâzil oluyormuş gibi hisseder ve Kur`an`ın büyüleyici atmosferine kapılarak kendilerinden geçerlerdi.

Mısırlı meşhur yazar Fâiz Halava, O`nun için: ` Şeyhte Kur`an, en derin okyanustan daha derin ` demişti. Talebesi Fethi Melîcî, üstâdı için ` Kıraatte bir kutup noktasıydı" diyordu.

Türkiye`de bir yıl yaşadı

Devlet başkanlarından da birçok nişan almıştı. 1965 yılında hiçbir Kur`an üstâdına nasip olmayan Mısır nişânı Mustafa İsmâil`e verildi.

1969 yılının ramazan ayını tamamen Türkiye`de geçiren Mustafa İsmail`i köşke davet eden cumhurbaşkanı, O`na altın suyuyla yazılmış bir Kur`an-ı Kerim hediye etmişti.Dünyânın bir çok ülkesi tarafından Kur`an okuması için dâvet edilen Mustafa İsmâil`in, 1977 yılında Mescid-i Aksa`da gözyaşlarıyla okuduğu Kur`an, uydu aracılığıyla bütün İslam ülkelerinde seyredilmişti.

MISIRLI HAFIZLARIN ŞEYHİ

73 senelik hayâtını Kur`an`a adayan büyük üstad Mustafa İsmâil, 1978 yılı 22 Aralık ayında son defa Dimyat şehrinde Kur`an okudu. 4 gün sonra da vefat etti ve devlet töreniyle defnedildi. Mezarı doğduğu köydedir. Yaşadığı dönemin en büyük üstadlarından olan ve Mısırlı hâfızların şeyhi sayılan Şeyh Muhammed Ali el-Dabbaa, Mustafa İsmâil için şöyle demişti: ` Asrının hâfızları arasında Mustafa İsmâil yegâne bir yıldızdı. İklimi, okyanusu, derinlikleri, sesinin yükselmesi, alçalması, 7 kıraati en iyi şekilde bilmesi, saatlerce Kur`an okumasındaki huzûru sürekli muhâfaza edebiliyordu.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir