• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Ekim ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” verilerini açıkladı. Buna göre: Ticari süt işletmelerince Ekim ayında 753 bin 569 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 azaldı.

Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 127 bin 869 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %6 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 57 bin 826 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,7 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 474 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %67,2 azaldı.

Yoğurt üretimi 98 bin 305 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2 arttı. Ayran üretimi ise 67 bin 98 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %7,6 artış gösterdi.

Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre %1,8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 azaldı.