• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çorak toprakta bile tarım yapılabilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırma ile tohumların çimlenme anında kendilerine gerekli besinleri sağlayacak koruyucu bir kaplama içinde ekilip, verimsiz topraklarda dahi mahsul vermelerinin sağlanması hedefleniyor. Araştırmacılar, filizlenen bitkilerin gelişmesine yardımcı olmak için doğal azotlu gübre üreten bakteriler ile doldurulmuş kaplamalara konulan tohumların, normalde gelişemeyecekleri, çorak ve çok tuzlu topraklarda dahi başarıyla büyüdüklerini gözlemlediler.

DAHA DÜŞÜK MALİYET

Bilim insanları, maliyetsiz ve özel ekipmana ihtiyaç duyulmadan uygulanabilecek olan bu sürecin tarıma elverişli olmadığı düşünülen alanları bile tarıma açabileceğini umuyorlar. İlk başta tohumları ipek kozasıyla kaplayarak raf ömrünü uzatmayı amaçlayan araştırma, kaplamalar içine tohumun ihtiyacı olan gübreyi üretecek bakterilerin konulması ile evrilerek şu anki hedefine ulaşmış. Ayrıca bu gübreleme sistemi ile çevreye zarar veren suni azotlu gübrelerden de kurtulmak mümkün olacak. Suni gübrelerin toprak kalitesini düşürdüğü bilinen bir gerçek.

FAS’TA DENENDİ

Araştırma, Fas’ta kurak topraklarda denendi ve sonuçlar gayet iyi. Araştırma ekibi “Hiçbir şeyin yetişmediği topraklarda yetişen bitkiler görüyoruz” diyor. Bilim insanları, bir sonraki adım olarak tohumları tuzlu topraklardan korurken, aynı zamanda topraktan suyu çekmeye yardımcı olacak kaplamalar kullanarak tohumları kuraklığa daha dirençli hale getirebilecek yeni kaplamalar geliştirmeye çalışıyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir