• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından işçi ve işveren uyuşmazlıklarının anlaşma ile sonuçlanması için kurulan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Salonunda düzenlenen törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sisteminin önemini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, "Biz oda-borsa camiası olarak her türlü desteği veriyoruz. İş dünyasında yaygınlaşması için büyük gayret sarf ediyoruz. Odalarımızda, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezleri açıyoruz. Böylece iş dünyamız hem daha hızlı hem de daha ucuza, anlaşmazlıklarını çözmüş olacak." dedi.​

Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu’nun yıldızı olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Gaziantep’in Türkiye ekonomisine katkıları takdire şayandır. Türk iş dünyasının başkanı olarak da Gaziantep’in başarısıyla, Gaziantep’in yıldızı olan girişimcilerimizle gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

"Yargıda önemli reformlara imza atıldı"

İş dünyası olarak her zaman şikâyet ettikleri konuların başında aşırı dosya yükü sebebiyle yargı sisteminin yavaş işlemesinin geldiğine değinen Hisarcıklıoğlu, ortalama bir davanın 2 yıl ilk derece, sonra bir 2 yıl daha ikinci derece mahkemede kaldığını, bu sistemin haksızlığa ve adaletsizliğe neden olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Gül’ün, burada önemli yapısal reformlara imza attığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

Adalet Bakanımız, alternatif çözüm yollarının devreye girmesini sağladı. Arabuluculuk sistemini ülkemizde başlattı. Esasında, biz millet olarak, bu konuya yabancı değiliz. Asırlar önce bizim ecdadımız, bunu uygulamaya başlamıştı. Oda-Borsa Camiamızın temelini oluşturan Ahilikte, ticari ihtilafları Ahiler çözerdi. Sonra biz bunu unuttuk, Avrupa bizden alıp geliştirdi. Sağ olsun Abdülhamit Gül Bakanımız, bu işe sahip çıktı. Önce iş-işveren uyuşmazlıklarında, sonra ticari davalarda, arabuluculuk zorunlu hale getirildi. Yıllardır Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı olarak işçi ve işveren anlaşmazlığı konusunda yeni alternatif çözüm yollarının bulunmasını dile getirdik. Bunu Türkiye’de ilk dile getiren benim. Ama maalesef kamuoyu bizi linç etti. O zaman kimse de arkamda durmadı. ‘Bu ne diyor?’ dediler. Birçoğu arabuluculuğu bilmiyor. Aslında biliyoruz da unutmuşuz. Adalet Bakanımız Allah razı olsun, müthiş ve yapısal bir reform ile bir hukuk sisteminin dereye girmesini sağladı. Arabuluculuk sistemini ülkemizde başlattı."

"Arabuluculuk sistemini Batı bizden kopyaladı"

Türkiye halkı ve iş adamlarının Arabuluculuk sistemine yabancı olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sisteminin ahilik teşkilatının özü olduğunu belirterek, "Aslında biz arabuluculuk sisteminin yabancı değiliz. Arabuluculuk sistemi bizim kökümüzde var. Asırlar önce bizim ecdadımız, yıllar önce arabuluculuk sistemini uyguluyordu. Oda ve borsa camiamızın temelini oluşturan ahilikte ticari ihtilafları kim çözerdi? Ahiler çözerdi. Başka yere gitmezdik. Ahiler sizin anlaşmazlığınızı çözerdi. Fakat biz arabuluculuk sistemini unuttuk. Arabuluculuk sistemini Batı bizden kopyaladı, geliştirdi. Ama biz ise daha yeni keşfediyoruz. Çünkü kökümüzü unutmuşuz. Kökümüzde var olan şeyi başkası aldı, bize tekrar pazarladılar." diye konuştu.

"Arabuluculuk sistemi ile anlaşmazlıklar sonuçlanıyor"

Önce işçi-işveren uyuşmazlıklarında, ticari davalarda Arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "İşverenlerimiz çok iyi bilir. Eğer bir işçinizle davalık olduysanız, mahkemeyi kazanabilme şansınız yoktu. Yüzde 100 haklı olsanız bile maalesef davayı kaybediyordunuz. Yüzde 99.8 işverenlerin mahkemeyi kaybetmesi ile sonuçlanırdı. Arabuluculuk sistemi kullanımı her geçen gün arttı. 6 yılda buraya gelen dosya sayısı yaklaşık bir milyona ulaştı. İş dünyamız için önem taşıyan, çalışma hayatına ilişkin konularda arabuluculuk sistemine başvuru sayısı 800 bini geçti. Yüzde 70’i anlaşma ile sonuçlandı. Yani işçi-işveren rıza ile herkes birbirine hakkını helal ederek ve el sıkışarak anlaştı. Daha önce ise mağdurlar ordusuna neden oluyordu. Şimdi iki tarafta helalleşerek anlaşıyor. Eskiden davalar aylar sürüyordu. Ama şimdi ise Arabuluculuk sistemi ile anlaşmazlıklar günler ve haftalar içerisinde sonuçlanıyor." şeklinde konuştu.

Arabuluculuk sisteminin mahkeme yolunu kapatmadığının da altını çizen Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sisteminin toplumsal barışa da katkı sağladığını ve arabuluculuk sisteminin daha da yaygınlaşması için çabaladıklarını belirtti.

"Adalet, kutup yıldızı gibidir"

Hukuk sisteminin sadece devletin değil, ekonominin de temel direği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar. Adalet ve güven duygusu bir ülkede güçlüyse, o ülkenin ekonomisi de güçlü olur. Esasında bizim kültürümüzde de inancımızda da hukukun yeri zaten çok önemli. Mülkün temelinde Adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Ayrıca çok beğendiğim bir söz var. Adalet, kutup yıldızı gibidir, yerinde durur. Geri kalan her şey onun etrafında döner. İşte bu yüzden, adalet terazisinin dengesini korumalıyız. Etkin, hızlı ve sağlıklı çalışması için gereken her adımı atmalıyız. Hukuk sistemimizi daha sağlıklı ve daha iyi işler hale getirme konusunda ne kadar başarılı olursak, ülkemiz ve ekonomimiz o kadar güçlü hale gelir." dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin uyuşmazlıkların iş yükü ağır olan resmi yargı organları yerine, bu merkezde çözüme kavuşturulacağını belirtti.

Ticari faaliyetler yürütülürken yaşanan anlaşmazlıkların hem maddi hem de manevi zararlara sebep olduğunu, en önemlisi zaman kayıpları yaşattığını dile getiren Yıldırım, 2020 yılında TEKNOFEST fuarının Gaziantep’te düzenlenecek olmasından dolayı da çok sevinçli olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte kurdele keserek Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni açtı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız