• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Ziraat Mühendisi ve IPUD Koordinatörü Ahmet Çoşandal, GAP Tarımsal Eğitim Ve Yayım Projesi (GAPTEYAP) çalışmaları ve önümüzdeki günlerde yapılacak Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası seçimleri öncesi gazetecilerle bir araya geldi.

Coşandal, GAPTEYAP çalışmaları ve tarım arazileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şanlıurfa’da tarım arazileri ile ilgili en büyük sorunlardan birinin anız yangınları olduğunu ifade eden Coşandal, “Ülkemizde anız yangınları ile ilgili birçok yaptırımlar mevcut ama yaptırımlar çiftçi bazında çok cüzi cezalar olduğundan dolayı çiftçiler, cezayı yaptırımı ödeyip, anız yangınlarına devam etmektedirler. Anız yangının caydırıcılığı artırılmalıdır. Anız yakan bir çiftçinin ürün desteklemesinin tamamen kesilmesi gibi yüksek bedellere ve caydırıcı noktalara ulaşıldığı takdirde anız yangının önüne geçilecektir. Kanuni anlamda boşluk bulunması ve yaptırımlar caydırıcı olmamasından dolayı anız yangınları devam etmektedir. Bir cm toprağın oluşması sürecine baktığımız zaman yaklaşık 100 yıl bir zamana ihtiyacınız var. Toprağın ilk 5 cm’deki organik ve inorganik maddelerin anız yangınları ile tahrip olmasına ve toprak özelliğini yitirmesine neden olmaktadır. Çiftçi, maliyetten dolayı anız yandırıyor ama topraktaki mikroorganizma ve canlıların ölümüyle ekilecek ürünün ürün kaybına neden olduğunu çok algılamıyorlar.” diye konuştu.

GAP Tarımsal Eğitim Ve Yayım Projesi (GAPTEYAP) ile ilgili bilgiler veren Çoşandal, “GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü GAP Tarımsal Eğitim Ve Yayım Projesi (GAPTEYAP) projesini 2011 yılından bu yana yürütmekteyiz. Faaliyetlerimiz 9 il kapsamında yürütülmektedir. 2011’den bu yana 508 faaliyet gerçekleştirdik. Tekerrürlü 4 bin 22 tane teknik elemana eğitim verdik. Tekerrürsüz sayımız ise bin 22 kişiyi oluşturmaktadır. Eğitimlerinde yurtiçi ve yurtdışı birçok konuda eğitim vermişiz. Bizim eğitimlerdeki asıl amacımız; Sahadaki teknik elemanları eğittikten sonra çiftçiye daha kaliteli hizmet sunabilmek kapsamında faaliyetler yürütmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin alışkanlıklarını değiştirmek ve onlara alternatif ürünler sunmanın zorluğuna dikkat çeken Coşandal, “Sulamaya açılmış ya da açılacak alanlarda birçok faaliyetler yürüttük. Şanlıurfa Merkeze bağlı Çamlıdere Bölgesinde 2012 yılında bir alternatif ürün yetiştirmek amacıyla yonca demonstrasyonu yapalım dedik. 25 dönümüz yonca demonstrasyonu yaparken alternatif ürünü çiftçilere sunmanın zorluğu ile bir kez daha karşılaştık. 25 dönüm yonca demonstrasyonu gerçekleştirmek çok zor oldu. Çiftçiye bu sefer demonstrasyonu kapsamında gerekli tüm girdiler idaremiz tarafından karşılandı. Şu an maddi değeri 200 bin olan sulama sistemini de karşıladık. Şu an çiftçimiz yoncadaki ürün desteği ve farkındalığını görerek, arazi kiraladı ve yıllardır bin 200 dönüme yakın arazide yonca demonstrasyonu yapıyor.” ifadelerini kullandı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız