• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İluh ismiyle bilinen köy, 1940 yılında ilk petrol yataklarının bulunmasıyla ekonomisi canlandı. Köy, artık büyümeye, kalabalıklaşmaya ve çevre yerleşimlerinden göç almaya başladı.

Bu gelişmeler üzerine özellikle ekonomik anlamda, 1948 yılında Raman-8 kuyusunda ilk petrol üretimine başlanmasıyla kısa sürede büyük gelişme gösteren İluh'da, 28 Şubat 1955 yılında belediye teşkilatı kuruldu.

İluh köyünden Batman'a…

İluh köyü; Batman Çayı kenarında bulunan Elmedina adlı nahiyeye bağlıydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Siirt Kaymakamlığı'nın il haline getirilmesiyle Elmedina nahiyesine ilçe statüsü verilmiş; iluh ise bu ilçeye bağlanmıştır. 1926, 1927 ve 1935 yıllarında Batman Çayı'nın taşması sonucu Elmedina ilçesi haritadan silinir ve İluh köyü, Beşiri ilçesine bağlanır.

Hızla artan nüfusuyla kısa sürede büyük gelişme gösteren İluh, 27 Haziran 1957 tarihinde, 9644 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kanunla, 1 Eylül 1957 tarihi itibarıyla ilçe statüsüne yükseltilir. Kanun ile birlikte İluh'un adı 5 kilometre kadar uzaklıktaki Batman Çayı'na izafeten Batman olarak değiştirilir.

Batman 1990 yılında il oldu

Petrol üretiminin ilçeye kazandırdığı ivme ile 1990 yılına kadar çok hızlı bir gelişme yaşayan Batman, 18 Mayıs 1990 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647sayılı kanunla Türkiye'nin 72'nci ili olmuş ve Beşiri, Gercüş, Kozluk, Sason ile Hasankeyf ilçeleri Batman'a bağlanmıştır.

Batman'da 25 yıllık petrol rezervi bulunuyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Batman'da aktif üretim yapan 18 saha ve 696 adet petrol kuyusu vardır. Türkiye'de tespit edilmiş üretilebilecek petrol rezervinin yarısından fazlası Batman'da bulunmaktadır. Bugün bilinen rezerveler ve üretim miktarıyla bölgede yaklaşık 25 yıllık petrol rezervi bulunduğu değerlendirilmektedir.

Batman'da üretilen petrolün çoğu asfalt yapımında kullanılıyor

TPAO tarafından üretilen petrol büyük ölçüde Batman'da bulunan TÜPRAŞ Rafinerisi'nde işlenmekte olup, satılan petrolün yüzde 70'i asfalt olarak piyasaya sunulmaktadır. Batman Rafinerisi'nde üretilen yarı mamul kapsamındaki ürünler ise Kırıkkale ve İzmir rafinerilerinde üretilen motorin ve benzin ürünleri, demiryolu ile karşılıklı olarak taşınmaktadır. (Mehmet Sait Çelik, Tarhan İrtem-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız