“Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık” projesi
Etik kuralları oluşturmak amacıyla düzenlenen ‘Kamu Görevlileri Etik Kurulu’ 4’üncü toplantısı Diyarbakır’da gerçekleşti.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından yürütülen, yerel yönetimlerde etik farkındalık projesi kapsamında düzenlenen çalıştay, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum’un ardından Diyarbakır yapıldı.
Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'ın bölgesel merkez konumunda olduğunu belirterek, toplantının bu kentte yapılmasını Diyarbakır’ı tanımak, zenginliklerini ve güzelliklerini bir kez daha yerinde görmek açısından önemli bir fırsat oluşturacağını söyledi.
Güzeloğlu, “Etik bağlamında yapılan buluşmanın aslında her noktada gerektiğine inanıyorum. Özellikle bir kamu görevi ifa ve icra ediliyorsa bir kamu sorumluluğu taşınıyorsa şüphesiz bu sizin çok daha ötede bir sorumluluğunuzu ve davranışlarınızı çok daha hassas tanımlamanızı gerektiriyor. Çünkü çok önemli bir kavramı konuşuyoruz. Etik ile birlikte yerel yönetimlerde güven, devletin vatandaşı ile olan ilişkisinde vatandaşın devlete olan bakışında vazgeçilmez bir kavramdır.” dedi.
Devlet ve vatandaş arasındaki güvenin önemine dikkat çeken Güzeloğlu, “Bir kamu görevi ifasında hangi görevde olursanız olun kurumsal dürüstlüğün tesis ve temin edilmesi esastır. Bu olduğu taktirde şüphesiz devlet kurumları ile vatandaşına dokunan, onları kucaklayan ve temsil edenlerin şahsında bu güven ilişkisini güçlendiren bir konuma gelecektir. Her uygulamada buna dikkat ettiğiniz ve bunu hayatınızın uygulama boyutunda ilkesel vazgeçilmezi olarak düşündüğünüz takdirde, özlediğimiz ve istediğimiz insanımızın hak ettiği hizmet kalitesi ve güven ilişkisi temin ve tesis edilecektir.” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, Kamu Görevlileri Etik Kurulu kamunun çeşitli alanlarında görev yapan üst düzey bürokratlardan kurulu bir kurul olduğunu belirtti.
Kuruluş amaçlarını açıklayan Köksal, “Görev alanına giren kamu görevlileri görevlilerinden oluşan bunlarla ilgili vatandaşın etik ihlali şikâyetlerini incelemek. Bize bir şikâyet dilekçesi geldiği zaman, delil topluyoruz, savunma alıyoruz ve değerlendiriyoruz. Hukukun bize verdiği imkanları çok titiz kullanıyoruz çünkü bizim verdiğimiz kararlar idari yargı denetimine tabidir. Bu sebeple bizim kurul bağımsızdır. Türkiye’de etik kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmaktadır.” dedi. (Gıyasettin Tetik, Ramazan Zeren İLKHA)