• DOLAR 35.368
  • EURO 36.529
  • ALTIN 2993.01
  • ...
Sürgünü yaşayan Ahıska Türklerinin acı günleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dondurucu soğukta saatlerce hayvan vagonlarında taşındılar. 17 bini yolculuğu tamamlayamadı.

Ahıska Türkleri'nin bölgeden sürgün edilişinin üzerinden 75 yıl geçti. Binlerce kişi, zorla evlerinden koparıldı. 14 Kasım 1944 günü, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Sovyet yönetiminin kararıyla Ahıska Türkleri, topluca sürgün edildi.

İnsanlık tarihinin utanç sayfalarından biri olan sürgünü yaşayanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya geldi.

"Kardeş kardeşten ayrıldı..."

Sadim Mühemmedi 90 yaşında. Henüz 15 yaşındayken sürgün edildi Ahıska'dan Özbekistan'a. 1,5 ay tren yolculuğu yaptı. 18 sene sürgünde yaşadı ardından Azerbaycan'a gitti. TRT Haber'e o acı günleri anlattı.

"Müslümanlara düşman gözüyle bakmış Stalin. Su yok, yemek yok, tuvalet yok. Çok adamımız o yollarda mevta oldu gitti..."

Resmi kayıtlara göre 220 köyden 86 bin kişi yerinden yuvasından sürgün edildi bilmedikleri başka diyarlara. O acı unutulmadı. 87 yaşındaki Müzeyfe Efrayiloğlu da sürgün edilenlerden. Müzeyfe nine o günleri şöyle anlattı:

"Kardeş kardeşten ayrıldı, hepimizi başka köylere yolladılar. Aç da kaldık, susuz da kaldık."

Ahıska Türkleri'nin vatan hasreti sürüyor. Yaklaşık 600 bin Ahıska Türkü, 9 ülkeye dağılmış durumda.

75 yıldır vatan özlemi çeken bir halk: Ahıska Türkleri

Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden sürgün edilen bir halk… Ahıska Türkleri, 75 yıl önce sınır güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle trenlere dolduruldu ve başka ülkelere gönderildi.

Bugün Gürcistan toprakları içerisinde yer alan ve Ardahan'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ahıska, 1829'a kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kaldı. Osmanlı-Rus savaşının ardından imzalanan Edirne Antlaşması'yla şehrin kaderi değişti. Ahıska, Çarlık Rusya'sının hakimiyetine girdi. 

Fotoğraf: Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Ahıska Türklerine Çarlık Rusya’sı döneminde yapılan baskı ve zulümler, Sovyetler Birliği döneminde de devam etti. Müslüman olarak Gürcistan’da yaşamak onlar için zorlaştı. Özellikle Stalin döneminde, bu baskılar git gide arttı. Ahıska Türklerinin önde gelen aydınları, türlü bahanelerle tutuklanıp ya öldürüldü ya da sürgün edildi.

Fotoğraf: Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Birçok Ahıskalının soyadı değiştirildi, Ahıska ve çevresine “sınır koruması" gerekçesiyle binlerce asker yerleştirildi. 2. Dünya Savaşı’na kadar askere alınmayan Ahıska Türkleri, savaş başlayınca askere alındı. 40 bin kadarı Almanlarla savaşmak üzere cepheye gönderildi.

Geride kalan kadınlar ve yaşlılar da demir yolu inşaatında çalıştırıldı. Ancak bu hattın kendilerini sürgüne gönderecek bir yol olduğundan haberleri yoktu. 

Fotoğraf: Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Bir kış gecesi hayvan vagonlarıyla taşındılar…

14 Kasım 1944, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Sovyet yönetiminin kararıyla 86 bin Ahıskalı Müslüman sürgün edildi. Gerekçeleri ise Ahıska Türklerinin sınır güvenliğini tehdit etmeleriydi. 

Fotoğraf: Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Bir kış gecesi, 200’den fazla köy ve kasabada yaşayan binlerce insan, yük ve hayvan vagonlarıyla taşındı. 17 bini yolculuğu tamamlayamadı. Sebebi ise hava şartları ve yiyecek sıkıntısıydı. Göçün ardından açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 30 bin Ahıskalı daha Orta Asya'da göç ettirildikleri yerlerde yaşamını yitirdi.

Üzerinden 75 yıl geçti. Ancak kuşakları etkileyen acı unutulmadı. 60 bini Türkiye, 200 bini Kazakistan, 110 bini Rusya, 90 bini Azerbaycan, 50 bini Kırgızistan, 50 bini Özbekistan, 8 bini Ukrayna, 2 bin 500'ü Gürcistan, bin 801'i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti,16 bini Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak üzere 600 bine yakın Ahıskalı Türk, dünyanın çeşitli yerlerinde vatanlarına hasret olarak yaşıyor.

Fotoğraf: Dünya Ahıska Türkleri Birliği

Kaynak: TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir