'Engelsiz yaşam merkezi istiyoruz'
Siverek Engelliler Derneği Başkanı Feridun Şenateş, Siverek'te engelsiz yaşam merkezi açılmasını ve engellilerin her konuda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Siverek Engelliler Derneği Başkanı Feridun Şenateş, toplumun bir parçası olan engellilerin her konuda desteklenmesi gerektiğini ve engelliler için engelsiz yaşam merkezi açılması gerektiğini belirtti.
Engelli bireylerin günlük yaşamda birçok engelle karşılaştıklarını ifade eden Şenateş, yetkililerden engellilere sorun olacak tüm engellerin kaldırılması için çalışma yapmalarını istedi.
Siverek'te 8 bine yakın engelli olduğunu hatırlatan Şenateş, engellilerin dayanışma içerisinde seslerini daha gür çıkarabileceklerini ifade etti.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü ismiyle bir kutlama kabul etmediklerini belirten Şenateş, "Türkiye ve Dünya'da 3 Aralık günü, Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Siverek Engelliler Derneği olarak bugünü kutlama olarak kabul etmiyoruz. Çünkü kutlanacak bir hayatımız yok. Biz 3 Aralık'ta engelliler hakkında farkındalık oluşturmak ve bu farkındalığı geniş kitlelere yaymak için etkinlikler yapıyoruz. Siverek Engelliler Derneği olarak sadece 3 Aralık günü program yapmadık. Biz bu etkinlikleri bir haftaya yaydık. Engelli arkadaşlarımız ve aileleri ile çeşitli programlar yaptık." ifadelerini kullandı.
Devlet dairelerinde bile engellerle karşılaştıklarını belirten Şenateş, "Biz engelli olduğumuz için kimsenin bize engel olmaması gerekir. Resmi daireler olsun, şehir içi ulaşım olsun, her taraf bize engel… Bugün Belediyeye ve Kaymakamlığa çıkamıyoruz. Siverek'te birkaç banka haricinde bankalara giremiyoruz. Caddelerde bize engel çıkarılıyor. Kısacası Siverek'in her tarafı engelliler için engel. Toplum bize eksik insan olarak bakıyor. Vücudumuzda bazı uzuvlarımız eksik olabilir ama bize beyin olarak engelli değiliz. Bedensel olarak engelliyiz ama biz bunu engel olarak da kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz insanız toplumda insan… İnsan insana nasıl bakarsa ve nasıl davranması gerekirse o şekilde insanların bize davranmalarını istiyoruz. Bizim sağlam insanlardan hiçbir farkımız yok. Bazı eksikliklerimiz olabilir ama o eksiklikler insan olmadığımızın eksikliği değildir." şeklinde konuştu.
"Siverek'te bir engelsiz yaşam merkezi olmalıdır"
Engellilerin çeşitli meslekler öğreneceği ve zamanlarını geçirecekleri bir engelsiz yaşam merkezi talebinde bulunan Şenateş, "Siverek'te engelli olmak ve yaşamak gerçekten çok zor. Siverek'teki yöneticilerimizden ricamız, bunu kaç yıldır dile getiriyoruz, Siverek'te bir engelsiz yaşam merkezi olmalıdır. Engelli arkadaşlarımız gelip, zamanlarını burada geçirmelidir. Burada engellilere yönelik çeşitli meslek kursları açılmalıdır. Kısacası engelliler desteklenmelidir. Siverek'te engelliler ile ilgili kesinlikle bir çalışma yok." diye konuştu.
" Siverek'te 8 bin engelli var"
Derneklerine üye bin 386 engelliden aktif olarak çalışmalarını isteyen Şenateş, "Siverek'te bildiğimiz 8 bine yakın engelli var. Engellileri, aileleri ile birlikte düşündüğümüz zaman 20 bin ile 25 bin arasında insan ediyor. Bunun 2 bin 500'ünü çocuk olması daha da vahim bir durum. Engelli sayımızın yüksek olmasının nedeni eğitimsizliktir. Bölgemiz eğitim bakımından çok geride kaldı. Ayrıca akraba evlilikleri ve merdiven altı ebeler engelli sayısının fazla olmasında etkendir. Siverek Engelliler Derneği 5'inci yılına giriyor. Toplamda bin 386 üyemiz var. Bizim için önemli olan üyelerimizin çok olması değil; engelliler için yapılan etkinliklerde öncü olacak ve bizleri her konuda destekleyecek engelli arkadaşlar ve aileleridir. Biz bu tür aileleri istiyoruz. Yoksa derneğe üye olduktan sonra evde oturmanın bir anlamı yok. Biz aktif üyeler istiyoruz. Aktif olan üyelerimizin de çoğu Batı'dan, ilçemize gelen engellilerdir. Bunun da sebebi bu engelli arkadaşlarımız, Batı'da engelliler ile ilgili çeşitli çalışmalar içerisinde olmuşlardır. Umarız Siverek'teki ailelerde daha aktif olurlar ve sesimiz daha gür çıkar." dedi.
"Şehir yapılanmasından dolayı engelli olarak çok zorluklar çekiyoruz"
Siverek'te sokak ve caddelerdeki çalışmalardan dolayı mağdur olduklarını belirten Siverek Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Musa Ağırtaş, "Ortopedik olarak hastayım. Çocuk felci olarak tıpta geçiyor. İğneden dolayı oldu. Değnekler ile geziyorum. Sağ ayağımda kısalma ve zayıflık var. Sabah evden çıktığım zaman ilk gördüğüm manzara şu; özellikle bu 4-5 yıldır, sokak ve caddelerde çektiğimiz sıkıntıları hiçbir yerde çekmiyoruz. Şehir yapılanmasından dolayı engelli olarak çok zorluklar çekiyoruz. Akülü sandalyeli, benim gibi değnekli ve motosikletli arkadaşlarımız olsun genel olarak yollardan dolayı çok sıkıntı çekiyoruz." diye konuştu.
"Ayak, göz ve kolumuzun olmaması bir eksiklik değildir"
Engelli olarak kendileri ve toplumla bir sorun yaşamadıklarını belirten Ağırtaş, "Allah herkesi farklı bir şekilde yaratmıştır. Bazı insanlar kabul etmese de biz böyleyiz. Biz kendi halimizi ve durumumuzu seviyoruz. Bizi eksik görenler var; biz onlara aldırış etmiyoruz. Genel olarak insanlarla abartılacak derecede bir problemimiz yok. Sağlam bir insanın benden bir üstünlüğü yok. İş sonuçta beyinde bitiyor. Beynimizde bir problem yok, onların da beyninde bir problem yok. Bırakın ayağımız, gözümüz ve kolumuz olmasın. Bunlar bir eksiklik olmamalıdır. Ben bunları bir eksiklik olarak görmüyorum. Onlar da görmemelidir. Dernek olarak topluma biz bunu aşılamaya çalışıyoruz. İnsanın gördüğünü söylemesi lazım. ğAK Parti döneminde engelliler çıtayı bayağı bir yükseltti. Ülke genelinde engelliler tanındı ve değer verildi. Siverek için bunun yüzde 100 olduğunu söyleyemem. 20 yıl önce resmi bir daireye gittiğimiz zaman ile bugün arasına büyük bir fark var. Siverek'te ise bir sıkıntı var. Son yıllarda yetkililerden engellilere yönelik bir destek alamıyoruz. Bunun sebebinin sorduğumuz zaman sıkıntı olduğunu söylüyorlar. Biz de idare ediyoruz. İnşallah iyi olur." dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)