• DOLAR 34.655
  • EURO 36.359
  • ALTIN 2929.111
  • ...
Mevsimsel hastalıklardan korunmak için uzmanından öğütler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Havaların soğumasıyla beraber uzmanlar, genelde tüm vatandaşlara özelde de risk altında bulunan vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor.

Mevsimsel olarak ortaya çıkan hastalıkların, zamanında tedavi edilmemesi halinde büyük hastalıklara davetiye çıkaracağı uyarısında bulunan Bitlis Devlet Hastanesi'nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hacı Nadir Yalçın, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Hastalıklara karşı korunmanın önemine dikkat çeken Yalçın, özellikle çocuklarda ve risk gurubu altında bulunanlarda oluşabilecek gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Yalçın, "Mevsim itibariyle kış aylarına doğru gidiyoruz. Özellikle çocuklarımız toplu alanlara grip çıkıyorlar. Okullara gidiyorlar. Mevsim itibariyle grip ve grip benzeri enfeksiyonlar artmış durumda. Özellikle risk gurubunda olan hastalarımızın daha dikkatli olması gerekiyor. Tabi bu konuda ebeveynleri bilgilendirmemiz gerekiyor." dedi.

"Doktor takibinde olmak önemlidir"

 Mevsim itibariyle grip ve grip benzeri enfeksiyonların neden önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın, şunları söyledi:

Grip ve grip benzeri enfeksiyonlar; burun akıntısı, öksürük, ateş, halsizlik, vücutta kırgınlık, bazen karın ağrısı, bulantı, kusma, bazen de ishal şikâyetleriyle karşımıza gelebiliyorlar. Bu şikâyetlerle gelmelerine rağmen uygun tedavi verilmezse, iyi takip edilmezse, maalesef zatürre, zatürre benzeri enfeksiyonlar, bronşit, Allah korusun bazen menenjite çevirebiliyor. Bu yüzden doktor takibinde olmak önemlidir.

 

Kimler risk altında ve grip ve benzeri enfeksiyonlardan korunmak için neler yapılmalı?

Grip ve benzeri enfeksiyonlardan korunmak için alınacak tedbirlere ve risk gurubunda olan hastalara dikkat çeken Yalçın, özellikle ısı dengesi ve anne sütünün çok önemli olduğunu ifade etti.

Açıklamasının devamında Yalçın, "Peki, nasıl korunulabilir? Özellikle ısı dengesi çok önemlidir. Kış mevsiminde evin içi çok sıcak, dışarısı serin oluyor. Bu ısı dengesini çok iyi ayarlamamız lazım. Biz nasıl giyiniyorsak, çocuklarımızın da o şekil giyinmeleri lazım. Çocuklarımızı sigara dumanından muhafaza etmemiz gerekiyor. Hâlâ odun, kömür kullanan evlerimiz var. Orada dumandan muhafaza etmemiz lazım. Peki, risk guruplarımız nelerdir? Özellikle ilk 3 ayda yeni doğan ve sonrası dönemlerdeki bebeklerimiz çok önemli. Bu bebeklerimizin önemi nerden geliyor? Çünkü vücut dirençleri çok zayıftır bebeklerimizin. Burada anne sütü çok önemlidir. Anne sütü vermemiz lazım. Anne sütünden yoksun bebekler, özellikle ilk 3 ile 6 ay arasında çok ciddi enfeksiyonlara karşı korumasız oluyor. Tabi ki astım, bronşit ve benzeri enfeksiyonlara maruz kalan risk gurubundaki hastalarımız, özellikle yanlarında enfeksiyonu, gribi olan hastaların maske kullanması lazım. Alerjik hastaların yanında bulunan aile bireyleri eğer grip ise, öncelikle maske kullanması lazım. Maske kullanmıyorsa, en azından öksürür ve hapşırırken eline değil, koluna doğru hapşırmalı. Bunun sebebi, en riskli bölgemiz elimizdir. Elimiz ile her yere temas ediyoruz. Başkalarına bulaştırma ihtimalimiz yüksek oluyor. Yeni doğan bebeklerimizin, anne dışında çok fazla ziyaretçisinin olmaması lazım bu mevsimde. İlk 6 aydan sonra vücut dirençleri artıkça tabi ziyaret edilebilir."

"C vitamini yönünden zengin beslenmeleri gerekiyor"

"Okula giden çocuklarımız eğer grip ise, ateşleri de varsa, en azından bir-iki gün doktor takibinde kalarak okula gönderilmemelerini istiyoruz." diyen Yalçın, "Evde nasıl tedavi edebiliriz çocuklarımızı? C vitamini yönünden zengin beslenmeleri gerekiyor. Mevsime özgü mandalina, portakal, nar gibi taze meyveler. Tabi bu bölgede çok yetiştirilen bal, ceviz gibi vücut direncini artıran ve enerji sağlayan besinleri çocuklara vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Grip aşısının önemi ve virüslerden korunma yolları

Grip aşısı ve önemine de değinen Yalçın, grip aşısı zamanında yapıldığında yüzde 80 hastalıklardan korunacağının altını çizerek, grip ve benzeri virüslerden korunmanın önemine dikkat çekti.

Yalçın, "Özellikle erken doğmuş, çok düşük doğum ağırlığı olan hastalarımız var. Bu hastalarımıza özellikle sonbahar ve kış aylarında özel aşılar öneriyoruz. Birincisi Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) dediğimiz bir enfeksiyon var. Bu enfeksiyona karşı koruyucu olması için çok düşük doğum ağırlığı olan, örneğin bin gramın altında doğmuş ya da 32-29 haftanın altında doğmuş bebeklerimizin aşılanmasını tavsiye ediyoruz. Bu uzman doktor raporu ile oluyor. 5 ay oyunca ayda bir aşılıyoruz. Kronik akciğer hastalığı olan konjenital kalp hastalığı olan hastalarımızı aşılamamız gerekiyor. İkinci aşımız ise, grip virüsüdür. Bu H1N1 dediğimiz virüs. Tam bu dönemde aralık, ocak ayında başlıyor, mart ayına kadar salgınlar devam ediyor. Bu virüs, vücut direncini çok düşürüyor. Zatürreye, bronşite, bazen de menenjite çevirebiliyor. O zaman hastalarımız çok riskli bir duruma geliyor. Peki, bu hastalıktan nasıl korunabiliriz? Öncellikle eylül, ekim, kasım ve aralık ayına doğru yapılan grip aşımız var. Bu aşılarımızı yaptırdığımız zaman, o yıl boyunca yüz hastadan ortalama 80'i korunmuş oluyor. Tabi ki yüzde 20'si korunamıyor. Onun için de koruyucu tedbirleri almamız gerekiyor." dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir