Cizre`de Çocuk Platformu Kuruldu
Şırnak`ın Cizre ilçesinde çocukların yozlaşmasına karşı çocuk platformu kuruldu.
ŞIRNAK - Cizre ilçe genelinde çocuklarda oluşan ahlaki ve kişisel yozlaşmaları önlemek için \"Çocuk Platformu\" kuruldu.
Cizre Kaymakamlığının desteğiyle Öğretmenevinde yapılan toplantıya İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sibel Ölmez Taşbaş, Metin Bostancıoğlu İlköğretim Okulu Baş Müdür Yardımcısı ve Cizre Eğitimciler Derneği Yönetim kurulu Üyesi, İsmail Ebul-iz İlköğretim Okulunun Rehberlik Öğretmeni, Nuh Nebi İlköğretim Okulu Rehberlik Öğretmeni Rıdvan Tanrıverdi, Cizre Mustazaflar Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Dündar, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Derneği Başkanı Senar Başak, Musiki Cemiyeti, Kuyumcular Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Camileri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Şerafettin Bilgin, Eğitim-sen Cizre Temsilcisi ve Menderes İlköğretim Okulu Okul Müdürü Özgür Gürel, Kaymakam Mümin Heybet İlköğretim okulu öğretmenlerinden Ali Yazgı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Milli Eğitim Şube Müdürü Sibel Ölmez Taştan yaptı. Ölmez Taştan, İlçe Kaymakamlığının desteklediği projenin toplantısına katılanlara teşekkür etti.
Kurulacak olan `Çocuk Platformu`nun amacı hakkında açıklamalarda bulunan Metin Bostancıoğlu ilköğretim Okulu Başmüdür Yardımcısı ve Cizre eğitim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Sacu, \"Şuan yaptığımız araştırmalarda 1-19 yaş grubu 64.000 çocuğumuz var. 120.000 nüfuslu Cizre düşünüldüğünde Ciddi bir çocuk rakamımız var, çocuklarımız ahlaken çökük bir hale gelmiş, bu halde rahat uyuyabiliyorsak sorunu kendimizde aramalıyız\" dedi.
Toplantının ilk konuşmasını yapan Cizre Mustazaflar Cemiyeti Başkanı Ferhan Dündar, \"Bizler de bu sorunun farkındayız, sıkıntısını toplum olarak çekmekteyiz. Bunun için geçen ay ilk ve ortaöğretim okulların tümünde `Güzel ahlak ve Güzel Ahlakla yaşamak` konulu seminer vermek için Mülki idare amirliğine hem şifahen, hem de yazılı dilekçeyle başvurduk. İlçe Milli Eğitimle yapılan karşılıklı yazışmalar ve diyalogla seminer programımıza olur verildi. 03.12.2012 tarihinde startını vereceğimiz seminerlerle ilgili görüştüğümüz Kaymakam Bey olurumuzun iptal edildiğini gerekçe gösterilmeden söyledi. Kim yaparsa yapsın, bu sorunun çözümü için katkıda bulunan herkesi destekleyeceğiz\" dedi.
Mali Müşavirler Derneği Başkanı Senar Başak ise \"Çocuk çocuktur. Bizim birbirimize tahammülümüz yoktur, biz tahammülü olursak çocuklar bizi örnek alacaktır. Bugün 25 yaşında olan gençler ilk doğduklarında kulaklarında ezanı duyacaklarına silah sesiyle dünyaya geldiler, İnternet kafelerin denetime tabi tutulmasını, platform toplantılarına resmi ve diğer kurumlarında katılması gerekir\" dedi.
Cizre Mustazaflar Cemiyeti Şube Sekreteri Tahirhan Osal ise kapanış konuşmasında, \"Hepimiz bir şeylerden bahsettik, sorunun kaynağını kimisi manevi boşluktan, kimisi yöneticilerden, kimisi de ailelerden kaynaklandığından bahsettik. Gerçekten hepsi de doğru tespitlerdir. Öncelikli olarak internet kafelerinin denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmalı engellenmeli\" dedi.
Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Şırnak Haber Gazetesi Cizre Temsilcisi Abidin Yel ve Cizre Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Emin Kınay, \"Basın olarak girişiminizi destekleyeceğimizi, reklam ve haberlerimizle soruna ineceğimizden şüpheniz olmasın \"dedi.
Son olarak Cizre Mustazaflar Cemiyeti, Platforma önerilerden oluşan maddeleri katılımcılara dosya halinde sundu. İşte maddeler
-Öncelikli olarak çocukların kişiliklerini özgürce geliştirme koşularını yaratmaya gayret göstermeliyiz.
-Çocukları siyasete alet etmekten kaçınmalı ve bu konuda şiddetten uzak ortamlarda sosyal-kültürel aktivitelerde bulunmalarına zemin hazırlamalıyız.
-Polisin insan sağlığına ciddi zarar verdiği biber gazı gibi malzemelerin çocukların arasına atılmamasına son verilmesi sağlanmalıdır.
-Çocuklarımızın sağlık ve ruhsal gelişimleri için İnternet kafeleri, playstation salonları gibi oyun yerlerinin denetimleri sık sık yapılmalı, Ruhsatı olmayanların ise kapatılmaları sağlanmalıdır.
-Başta Mülkü idare amiri olmak üzere, Kaymakamlık, Emniyet müdürlüğü, Milli eğitim müdürlüğü, Sağlık müdürlüğü, Belediye başkanlığı, Müftülük, Özel eğitim kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları her kurum ve kuruluş ortak ya da kurum bazında kamu yararına yönelik toplantılar yapıp çocuk ve gençlerin ıslahı için projeler geliştirilmeli.
-Tiner, esrar, eroin, bali gibi zararlı alışkanlıklardan kurtarmak için sağlık müdürlüğü kontrolünde tedavilerinin yapılması için önlemler alınmalıdır. Bu konuda diğer kurumlarla işbirliği içerisine girmelidir.
-Halkın Bilgilendirilmesi için ilçe müftülüğü tarafından gerek vaazlarda, gerek ziyaretlerde, gerek Kur`an kurslarında gerekli bilinç aşılanması gayret ve fedakarca yapılmalıdır. Gerekiyorsa Milli eğitimle işbirliği yapıp okullarda sunumlar yapılmalıdır.
-Sokak çocuklarının tespiti halinde Belediye ve emniyetin ortaklaşa proje yapıp, Çocukların sosyal hayata kazandırılması için gerekiyorsa iş yapmaları sağlanmalıdır. Boş olan şahıs boş işlerle uğraşır.
-En önemlisi Rehabilitelerin ücretsiz yapılması için kurumlar arası işbirliğinin yapılması sağlanmalıdır. (Abit Dündar - İLKHA)