• DOLAR 35.363
  • EURO 36.572
  • ALTIN 3025.22
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lerin yurt dışı pazarlarda daha etkin biçimde yer alabilmesi için önemli bir iş birliğine imza attı. T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak ve KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt'un katılımlarıyla 6 Aralık 2019'da Ankara'da gerçekleştirilen İş Birliği Anlaşması İmza Töreni ile DEİK ile KOSGEB arasında KOBİ'lerin yurt dışı pazarlarına açılması, ihracata yönelmesi, dış ülkelerde ortak yatırımlar oluşturması ve teknoloji transferi sağlayabilmesine yönelik yeni bir protokol imzalandı. DEİK ile KOSGEB arasında imzalanan protokol kapsamında, DEİK tarafından yurt içi ve yurt dışında organize edilen ülke İş Konseyi etkinliklerine KOBİ'lerin de katılması, dış pazarlara dair bilgi/tecrübe paylaşımının yapılması ve DEİK tarafından yurt dışına düzenlenen iş heyet ziyaretleri programları KOBİ'lerin KOSGEB'in ‘Yurt Dışı Pazar Destek Programı'ndan destek alması gibi pek çok konuda iş birliğine varıldı.

OLPAK: "KOBİ'MİZİN YURT DIŞINA AÇILMASINA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ"   

KOBİ'lerin dışa açılımını sağlamak ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkı sunmak amacıyla KOSGEB ile olan iş birliklerine bir üst seviyeye taşıdıklarını belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Amacımız ortak, ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlayabilmek. Bu çerçevede DEİK olarak 146 İş Konseyimizle dünyanın dört bir tarafında "Ticari Diplomasi" adı altında faaliyet gösteriyoruz. Üyelerimizin içinde büyük firmalar kadar, KOBİ'lerimiz de mevcut. Bu çerçevede KOSGEB'in bizimle yaptığı protokolde vermiş olduğu destek son derece önemli. KOBİ'lerin değişen piyasa koşullarına hızlı uyum yetenekleriyle esnek üretim yapılarıyla bölgeler arasındaki dengeli büyümeye katkılarıyla işsizliğin azaltılmasında ve yeni iş alanlarının açılmasında ülke kalkınmasına en fazla katkıda bulunan işletmelerin başında geliyor" dedi. DEİK ile KOSGEB arasındaki iş birliğini sadece KOSGEB'in maddi destekleri çerçevesinde değerlendirilmediğini belirten Olpak, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren 146 İş Konseyi içinde elde ettiğimiz deneyimlerin KOSGEB üyelerine açılması için her türlü gayretin gösterileceğini söyledi. Olpak, "DEİK olarak, KOSGEB üyelerimize kendi bütçemizden kademeli olarak aidatlarımızda yüzde %20, %35 ve %50 olmak üzere üç farklı indirim kolaylığı olduğunu hatırlatmak isterim" dedi. Olpak, imzalanan protokolün bundan sonra yapılacaklar açısından önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

UZKURT: "KOBİ'LERİMİZİN DEİK'İN YURT İÇİ VE YURT DIŞI ETKİNLİKLERİNE KATILIMININ SAĞLANMASINI HEDEFLİYORUZ"

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt ise, "DEİK ile imzaladığımız mutabakat zaptı çerçevesinde KOSGEB'in hedef kitlesi olan KOBİ'ler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi, küresel pazarda rekabet güçlerini artırılması, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulması, kurumlar arasında eğitici programların düzenlenmesi gibi birçok alanda iş birliği çalışmalarını artırmayı hedefliyoruz" dedi. İki kurum arasında imzalanan protokol ile taraflar arasındaki iş birliği için öngörülen faaliyetler hakkında bilgi veren Uzkurt, "KOBİ'lerin dış ilişkiler, dış ticaret ve yatırımlarla ilgili konularda bilgi birikimlerinin artırılması amacı ile eğitim programları, toplantı ve organizasyonlar düzenlenmesi, DEİK tarafından yurt içinde ve yurt dışında organize edilen İş Konseyi heyet ziyaretlerine ve diğer etkinliklere KOSGEB veritabanındaki KOBİ'lerin de katılımının sağlanması karşılıklı olarak teşvik edilecek" dedi. DEİK ile KOSGEB arasındaki İşbirliği Anlaşması İmza Töreni, açılış konuşmalarının ardından sona erdi.