• DOLAR 32.342
  • EURO 35.199
  • ALTIN 2247.131
  • ...
Bilgisayar kullanırken ağrılara maruz kalmamak için nasıl oturmalıyız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçinde bulunduğumuz çağda artık her işimizi bilgisayar başından hallediyoruz. Bilgisayarda oyun oynuyoruz, bilgisayarda film izliyoruz, bilgisayarda çalışıyoruz ve yine bilgisayarda arkadaşlarımızla konuşuyoruz ancak belki de çoğumuzun bütün vaktini bir ekrana bakarak harcadığı bu günler, vücudumuz açısından pek de iyi sonuçlar doğurmuyor.

Uzun süre bilgisayar başında oturunca eklemlerimizde ağrılar hissedebiliyor ve vücudumuzun uyuştuğunu gözlemleyebiliyoruz. Böyle yan etkilerin ortaya çıkmasındaki en büyük faktör ise yanlış oturma pozisyonu. Peki bilgisayar başında nasıl oturmalıyız? Gelin, wikiHow’dan derlediğimiz yazıda bunu anlatalım.

Bilgisayar sandalyesinde nasıl oturmalıyız?

1. İdeal pozisyonda oturun:

Bilgisayar sandalyesinde otururken ideal bir oturuş pozisyonunda oturmalıyız. Birçok ofis ve kişisel sandalye, ayarlanabilir sırt kısmına, kolluğa ve bel desteğine sahip fakat sandalyenizde bu özellikler olmasa bile aşağıda sıraladıklarımızı dikkat ederseniz doğru pozisyonu yakalayabilirsiniz.

  • Bacağınızın üst kısmı sandalyeye yaslanmalıdır.
  • Diziniz 90 derecelik açıda durmalıdır.
  • Ayaklarınız bacaklarınıza 90 derecelik açı oluşturmalıdır.
  • Sırtınız mümkünse bacaklarınıza 100 ile 135 derece açıyla durmalıdır.
  • Kollarınız vücudunuza yapışık olmalıdır.
  • Omuzlarınız ve boynunuz rahat olmalıdır.
  • Gözleriniz, boynunuzu veya gözlerinizi kaldırmadan veya germeden ekranı rahatça görmelidir.

2. Sandalyenizin ayarlamalarını yapın:

sandalyenizi ayarlayın

Sandalyenizde bel desteği, özelleştirilmiş minder, ayarlanabilir kol yeri veya başka türlü bir destek varsa gerektiği gibi ayarlayın. Kol dayanağı duruşunuzu negatif yönde etkiliyorsa bu parçayı çıkarabilirsiniz.

3. Klavyenize yakın oturun:

Klavyeniz, vücudunuzun hemen önünde bulunmalıdır. Klavyeye erişmeye çalışırken vücudunuzu eğmemelisiniz. Ayrıca bilgisayar ekranı da ideal olarak sizden bir kol uzaklığında bulunmalıdır.

4. Kafanızı dik tutun:

bilgisayar başında oturma

Bilgisayar ekranınız, vücudunuza göre daha aşağıda kalıyorsa çenenizi göğsünüze yaklaştırma eğiliminde olabilirsiniz. Bu durum; boyun, omuz ve sırt ağrısına yol açabilir. Bu yüzden ekrana bakarken kafanızı sürekli dik tutun. Bunu sağlamak için monitörünüzün altına destek yerleştirebilirsiniz.

5. Derin nefesler alın:

Otururken kısa kısa nefes almak kolayınıza kaçabilir fakat bu durum farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısıyla sık sık derin nefes almaya çalışın. Ayrıca saatte bir kez nefes tutmaya çalışın.

6. Kısa molalar verin:

Yıllardır süren araştırmalar, uzun süre hareketsiz oturmanın sağlığınız için iyi bir şey olmadığını kanıtlamıştır. Dolayısıyla arada bir koltuğunuzdan kalkın ve birkaç dakika yürüyerek kaslarınızı açın. Bunu her 20-30 dakikada bir yapmaya özen gösterin.

7. Gözlerinizi unutmayın:

Gözlerinizin sırtınızla veya duruşunuzla ilgili pek de ilgisi olmadığını düşünebilirsiniz ancak göz yorgunluğu istemsizce eğilmenize ve bilgisayara yakınlaşmanıza sebep olabilir. Her 30 dakikada bir birkaç saniye bilgisayar ekranınızın dışına bakın.

8. Ellerinizi de unutmayın:

bilgisayar başında oturma

Gözlerimizden sonra bilgisayar başındayken en aktif vücut kısmı ellerimizdir. Dolayısıyla parmaklarınızı geriye doğru bükerek karpal tünel sendromunu engelleyebilirsiniz.

Bilgisayarla etkileşim:

1. Duruşunuzu koruyun:

bilgisayara oturma pozisyonu

Klavyenizi ve bilgisayarınızı duruşunuzu korumaya yardımcı olacak şekilde ayarlayın. Bunu, yukarıda belirttiğimiz maddelerden yardım alarak yapabilirsiniz.

2. Bilgisayarınıza göre ayarlamalar yapın:

Masaüstü bilgisayarınızda klavye ve ekran ayrı parçalardır fakat dizüstü bilgisayarlarda klavye ve ekran aynı platform üzerinde bulunur. Masaüstü bilgisayarlarda ayarlanabilir monitörler bulunsa da dizüstü bilgisayarlarınızda bunu sağlamak zor olabilir.

Duruşunuza yardımcı olabilmek için masaüstü monitörünüzün ayarlamaları yetmiyorsa altına destek koyabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız varsa bir dizüstü bilgisayar standıyla bu işi çözebilirsiniz.

3. Klavyenizle masanızın ucu arasında 10-15 cm mesafe bırakın:

bilgisayara oturma klavye

Hangi bilgisayara sahip olursanız olun klavyeniz ve masanızın ucu arasında mesafe bulundurmaya özen gösterin. Böylece kolunuzun ve bileklerinizin duruşunu ayarlarken zorluk çekmezsiniz. Masanız ufaksa sandalyenizi geri çekin.

4. Monitör yüksekliğini ve eğimini ayarlayın:

Monitörünüz, göz hizasında bulunmalıdır. Dolayısıyla monitörünüzü göz hizasına getirmek için bahsettiğimiz gibi desteklerden yardım alın. Monitörünüz ayarlanabiliyorsa göz hizanıza getirmek için ayarlayın.

5. Klavyenizin eğimini ayarlayın:

klavye eğimi

Klavyenizde eğim ayarlamanızı sağlayan bir aparat bulunuyorsa bunu kullanmaktan çekinmeyin. Bu sayede omuzlarınız rahatlayacak; eliniz, bilekleriniz ve ön kolunuzla aynı hizada olacaktır.

6. En çok kullandığınız ekipmanları aynı seviyede tutun:

bilgisayara oturma

Klavyeniz, fareniz, kalemleriniz, kağıtlarınız ve diğer ekipmanlarınız birbiriyle aynı seviyede bulunmalı. Ayrıca tüm bu ekipmanlara yalnızca kolunuzu oynatarak erişebilmelisiniz. Böylece ekipmana uzanırken duruşunuzu bozmayacaksınız.

Kaynak, webtekno

Bu haberler de ilginizi çekebilir