• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
​Midyat'ta ilk defa Kent Konseyi kuruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin'in seçim vaatleri arsında bulunan halkın ve Sivil toplum kuruluşlarının yönetime katılımını amaçlayan Kent Konseyi 1.Olağan Genel Kurul toplantısı Başkan ve yürütme kurulu üyelerinin seçimi gündemiyle yapıldı.

11.06.2019 tarih ve 2019/76 Sayılı belediye meclis kararıyla kurulması kabul edilen Midyat Kent Konseyinin 179 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen ilk genel kurulunda başkanlığa oy birliği ile 2 yıl süreyle görev yapacak olan Diyanet-Sen Midyat Temsilcisi Zeyni Bedir seçildi.

Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik, 'Kent Yönetimi ve Katılım' konulu kısa bir sunum yaptı.

Bağlar Mahallesi Fen Lisesi Konferans salonunda yapılan Genel Kurulda konuşan Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, kurulacak olan Kent Konseyinin, Midyat için çok önemli bir adım olduğunu ve kentleşme vizyonuna ışık tutacağını söyledi.

Şahin, "Sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizin muhtarlarımızın, esnafımızın, eğitimcilerimizin her alanda uzman meslek temsilcilerimizin halkımızın her kesiminden temsilcilerin bulunduğu Midyat Kent Konseyinin 1. Olağan Genel Kurulunun gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Midyat ile ilgili Belediyemiz tarafından uygulanacak olan projelerle ilgili önerileri Midyat Kent Konseyinde değerlendirildikten sonra Midyat Belediye Meclisi tarafından görüşülecek ve karara bağlanacak. Bugün bunun ilk adımını atmış bulunmaktayız. Midyat halkına verdiğimiz sözü tumanın sevincini yaşıyoruz." dedi.

"Kent Konseyi vatandaşlarımızın bir araya geldiği bir çatı ve bir şemsiye olacak"

"Kent konseyi memleketimiz için zaman ayıran adeta elini taşın altına koyan vatandaşlarımızın bir araya geldiği bir çatı ve bir şemsiye olacak" diyen Şahin, şunları söyledi:

"Midyat Kent Konseyi, kent yaşamında, kent vizyonunun belirlenmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, katılım ve yerinde yönetim ilkelerini hayata geçirebilmek için kadın ve gençlerimizin belediye meclislerinde söz sahibi olabilmelerini sağlamak için Midyat Kent Konseyini kurmuş olacağız. Midyat Kent Konseyi aktif bir şekilde belediye çalışmalarına katkı verecektir. Konseyimiz, herkesin fikir ve düşüncelerini söylediği, proje geliştirdiği, bir çalışma platformu olacaktır. Herhangi bir siyaset veya menfaat çatışmalarının yeri değildir. Memleketimiz için zaman ayıran adeta elini taşın altına koyan vatandaşlarımızın bir araya geldiği bir çatı bir şemsiye olacaktır. Yerel düzeyde demokratik katılıma katkı bulunacak kent konseyi, birlikte yaşadığımız ilçemizde birlikte düşünme, birlikte çalışma ve ortak yönetimi gelişme anlamında büyük bir öneme sahip olduğuna inanmaktayız." diye konuştu.

Başkan Şahin, daha sonra kent konseyi başkanlığına aday olanlara başarılar diledi.

Konuşmaların ardından, yapılan divan kurulu ardından seçimlere gidildi. Kent konseyi başkanlığına Zeyni Bedir, Ünal Günel, Mehmet Doğanay, İsa Altunkaynak, Mehmet Emin Akan ve Şehmus Güneş aday oldu. Zeyni Bedir 52 oy alarak Midyat Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Yürütme Kurulu ise, Mehmet Veysi Seven, Mehmet Zeki Ayyıldız, Şehmus Yavuz, Fırat Ergin Tural, Fatih Maral, Aysel Noyan, Halil El ve Orhan Şaşmaz seçildi.

"Midyat'ımızı güvenilir bir kent ve liman haline getirmeyi düşünüyoruz"

Midyat Kent Konseyi Başkanı seçilen Zeyni Bedir, seçim sonrası İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin'in Kent Konseyini hayata geçirmesinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Bedir, "Belediye Başkanımız Sayın Veysi Şahin Bey'in seçim vaatleri arasında bulunan Kent Konseyini bugün kendileri fiilen faaliyete sokmuşlardır. Kent Konseyi Başkanlığı için seçim yapılmış olmakta. Kent Konseyi Başkanlığına az bir farkla da olsa seçilmiş bulunmaktayım. Midyat'ımıza hayırlı uğurlu olsun. Böyle faaliyetlerin yani halkın direk belediye başkanlığı ile birlikte belediye yönetimine ortak olması çok güzel bir şey. İnşallah Midyat'ımızın bütün sorunlarına Kent Konseyi olarak, tüm STK'lar, muhtarlar ve bütün kanaat önderleriyle birlikte hareket edip Midyat'ımızı güvenilir bir kent ve liman haline getirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Duyuru tepkisi

Birçok aday ve üyenin tepkisine yol açan konsey seçiminin duyurusunun bir gün önceden yapılması ile ilgili ise Bedir şunları söyledi:

"Seçimden önce bir duyuru sıkıntısı yaşandı. Yangından mal kaçırırcasına böyle bir performans sergilendi. Fakat Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahim Bey'in açıklamalarında, Veysi Bey'in yoğun bir toplantı takviminden dolayı böyle bir sıkıntının oluştuğunu söyledi. Yine de memleketimize hayırlı olsun. Veysi Bey'e de bu seçim vaadini gerçekleştirdiği için teşekkür ediyoruz." dedi.

Kent Konseyi nedir ve işlevleri nelerdir?

5393 nolu Belediye Kanunu kapsamında tanzim edilen Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.

Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

Meclisler:

Kadın Meclisi: Kadınların kendi sorunlarına sahip çıkmaları için karar alma süreçlerine ve kentsel yaşamın her alanına katılımını sağlamak amacıyla; kadınların ve kadınlarla ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti, üniversite, meslek odaları ve sendika temsilcileri, kadın muhtarlar ve meclis üyelerinin oluşturduğu demokratik bir yapıdır.

Gençlik Meclisi: Gençlerin kent yönetimine aktif olarak katılmaları, kent sorunlarının çözümünde rol almaları, kendi sorunlarına sahip çıkmaları ve gençlik alanında politikalar üretmeleri amacıyla; gençlerin ve gençlerle ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti, üniversite ve lise temsilcilerinin oluşturduğu demokratik bir yapıdır.

Engelliler Meclisi: Engellilerin toplum içinde eğitim ve üretim kapasitelerinin geliştirilmesi ve toplumsal yaşam içinde daha fazla yer almalarının sağlanması, kent yönetimine aktif olarak katılması ve engellilere yönelik sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla; engellilerin ve engellilerle ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcilerinin oluşturduğu demokratik bir yapıdır.

Çocuk Meclisi: Çocukların kent yönetimine aktif olarak katılmaları, kendileri ve kentle ilgili sorunlarının çözümünde rol almaları ve çocukların yönetime katılmasında kurumsallaşmayı sağlamak amacıyla; çocukların ve çocuklarla ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve ilköğretim okulları temsilcilerinin oluşturduğu demokratik bir yapıdır.

Çalışma Grupları:

1. Kent Estetiği Çalışma Grubu: Midyat ve çevresinin tarihini ve bu tarihe ait ipuçlarını tanımak ve tanıtmak amacıyla, zengin kültür mirasının araştırılması ve korunması yönünde vatandaşları eğitici çalışmalar yapar. Kentlilik bilinci kapsamında kentin tüm özelliklerini tanımaya ve tanıtmaya yönelik programlar düzenlemek amacıyla çalışmalar yapar.

2. Spor Çalışma Grubu: Spora ve sporcuya yönelik her çeşit etkinlikleri desteklemek için bilgilendirme ve eğitime yönelik çalışmalar yapar.

3. Eğitim Çalışma Grubu: Bireysel ve toplumsal başarıların arttırılması için çalışmalar yapar.

4. Turizm Çalışma Grubu: Kentin turizm hareketine yönelik doğa, kültür, tarih, ticaret ve sanayi, ulaşım, konaklama, turistik alan ve mekan konularında çalışmalar yapar.

5. Yakın Tarih Çalışma Grubu: Tarihi kültürel mirasının korunması, yaşatılması ve atalardan alınan mirasın sonraki nesillere ulaştırılması amacıyla çalışmalar yapar.

6. Sağlık Çalışma Grubu: Kentin kültürel yapısına uygun etkinlikler gerçekleştirmek, kentte kültür, sanat ve eğitim çalışmaları hakkında gerçekleştirilen sanatların tanıtılması, yaygınlaştırılması ve bu alana ilgi duyan insanları bir araya getirerek, sanatın her alanında kucaklaşmasına aracı olabilmek düşüncesiyle çalışmalar yapar.

7. Esnaf Çalışma Grubu: İş hayatını oluşturan tarafların sorunlarının tespiti ve çözümü, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapar.

8. Madde Bağımlılığı Çalışma Grubu: Önemli bir toplum sağlığı sorunu olan madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadele etmek, gençler arasında madde kullanımına başlanmamasını sağlamak için eğitim çalışmaları düzenlemek, sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalar yapar.

9. Kültür Sanat Çalışma Grubu: Kentin kültürel yapısına uygun etkinlikler gerçekleştirmek, kentte kültür, sanat ve eğitim çalışmaları hakkında gerçekleştirilen sanatların tanıtılması, yaygınlaştırılması ve bu alana ilgi duyan insanları bir araya getirerek, sanatın her alanında kucaklaşmasına aracı olabilmek düşüncesiyle çalışmalar yapar.

10. Tarım Çalışma Grubu: Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu Köylerimizin cazibe merkezi haline gelmesi, tarım ve çiftçilerimizin sorunlarına çözüm bulmayı amaçlar.

11. Çevre Çalışma Grubu: Çevresel, toplumsal, ekonomik göstergeler dikkate alınarak arazinin korunması, ağaçlandırma, erozyonla mücadele, sürdürülebilir tarım, su kaynakları ve su kalitesinin korunması, insan varlığını tehdit eden çevresel konularda halkı bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapar.

12. Ulaşım Çalışma Grubu: Kentin huzur ve güvenliğinin sağlanmasında yardımcı olmak amacıyla kentteki kuruluşlar ile halkın arasında işbirliği bilincini güçlendirmek, çağdaş ve teknolojik yöntemlerle kent ulaşım anlayışını geliştirmek için çalışmalar yapar. (Süleyman Tunç-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir