• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı. Komisyon 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yapacağı 4 toplantıdan ilkini gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 ile 417 TL'lik bir zam yapılmıştı. Bu yıl yapılacak zam ise merakla bekleniyor.

Asgari ücret görüşmeleri ve asgari ücretin miktarı ile ilgili konuşan Gaziantep’teki vatandaşlar, hayat pahalılığından ve geçinememekten yakınarak, mevcut asgari ücretle geçinmenin çok zor olduğunu ve asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini söylediler.

Mevcut asgari ücretle geçinmenin imkânsız hale geldiğine dikkat çeken vatandaşlar, elektrikten suya, doğal gazdan trafik cezalarına ve gıda ürünlerine kadar birçok ürüne zam geldiğini belirterek, asgari ücretin vatandaşın geçimini sağlayabilecek oranda olmasını istediklerini dile getirdiler.

Hükümet yetkililerine seslenen vatandaşlar, Türkiye şartlarına göre mevcut asgari ücretin asla yeterli olmadığını, asgari ücretin 3 bin TL’den aşağı olmaması gerektiğini ve asgari ücretten verginin de kaldırılmasını talep etti.

Kimi vatandaşlar asgari ücretin 3 bin TL olmasını, kimi vatandaşlar da asgari ücretin Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu fitre miktarına göre belirlenmesini istedi.

“2 bin 20 TL asgari ücret bana yetmiyor”

Aldığı maaş ile ayın sonunu bile getiremediğini ifade eden Yakup Bulut, “Asgari ücret 2 bin 500 TL olmalıdır. Gönül ister ki, 3 bin TL olsun ama bunu rakamı vermezler. Ben işçiyim, şu anda aldığımız 2 bin 20 TL asgari ücret bana yetmiyor. Ev kirası, su, elektrik var. Bu zamanda geçim zor. Zaten zor geçiniyoruz.” dedi.

“Asgari ücret vatandaşa yetecek kadar olmalıdır”

İşveren Ahmet Güneş de “Ben işverenim ama asgari ücret normalde az. Asgari ücretin yeteri kadar olması lazım. Hayat şartları zorlaşmış, şu anda elektrik ve su faturaları geldiği zaman sadece 500-600 TL faturalara gidiyor. Buna bir de doğalgaz eklendiğinde bin 200 TL sadece bu tür masraflar tutuyor. Mutfak masrafı ve çocukların okul harçlığı hariç bu kadar para gidiyor. Bundan dolayı asgari ücretin vatandaşa yetecek kadar olması lazım.” ifadelerini kullandı.

“2 bin 20 TL ile vatandaş hangi ihtiyacını karşılasın?”

Asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini söyleyen Hüseyin Akçakaya da, “Gaziantep’te şu an ev kiraları 700-800 TL oldu. Geçim zorlaştı. İş yok, çalışamıyoruz. İş arıyorum ama bulamıyorum. Meslek var ama meslek de bir işe yaramıyor. Üniversite mezunu ne yapsın, hırsızlık mı yapsın? Asgari ücrete iş arıyoruz ama yine de bulamıyoruz. Çalışırken çocuk parası ile birlikte toplam 2 bin 125 TL alıyordum. 750 TL ev kirası, çocuklara harçlık veriyordum, karnımızı bile doyuramıyorduk. Asgari ücret yetmiyor. 2 bin 20 TL ile vatandaş hangi ihtiyacını karşılasın?” şeklinde konuştu.

“Asgari ücret en az 3 bin TL olmalıdır”

Bir ailenin geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini ifade eden Mehmet Balaman da şunları söyledi:

“Diyanet’in açıkladığı fitre miktarına 23 TL ve 4 kişilik bir ailenin günlük gideri 92 TL yapar. Bu rakam bir ay olarak hesaplandığında zaten 2 bin 760 TL yapar. Bu rakamın altındaki maaş ile bir aile nasıl geçinsin? Asgari ücret en az 3 bin TL olmalı ki bir kişi kendisi ve ailesini geçindirebilsin. Şu anki mevcut asgari ücretle geçinmek zor. Bugün bin TL’den aşağı ev kirası yok. Elektrik ve su faturaları ile birlikte 500-600 TL’yi buluyor. Asgari ücret alan biri bu para ile nasıl geçinecek? Mevcut asgari ücretle hangi ihtiyacını karşılasın? Bu rakam ile geçinmenin imkânı yoktur. Bununla birlikte asgari ücretten vergi alınması da yanlıştır. İş adamlarından vergi alınmıyor da işçinin maaşından vergi alınıyor, bu adalet mi?”

“Mevcut asgari ücretle geçinmek şu şartlar altında çok zor”

Asgari ücretin 3 bin TL’den aşağı olmamasını ve asgari ücretten verginin de kaldırılmasını talep eden Murat Aladağ ise “Mevcut asgari ücretle geçinmek şu şartlar altında çok zor. Çünkü bu sene elektrik ve su faturalarına gelen zamdan dolayı gelir ile giderimiz birbirini hiç karşılamıyor. O yüzden asgari ücret için yüksek bir rakam bekliyoruz. Asgari ücrete zam gelirse bile ürünlere zam yapılmaması lazım. Verilen zammın da hakkını versinler. Türkiye şartlarına göre asgari ücretin 3 bin TL’den aşağı olmaması lazım. Ama bu rakamı vermezler. Bunu da biliyoruz. En azından 2 bin 750 TL olması lazım ama 3 bin TL’den aşağı olmasa daha güzel olur. Şu anda Türkiye’de işsizlik oranı her geçen gün artıyor. Ben de işsizim. Asgari ücretten vergi alınması zaten doğru değil. Çünkü verdikleri maaş ne kadar ki birde vergi alıyorlar? Asgari ücretten vergi alınmaması lazım ve işçiye net bir maaş verilmesi lazım. Verdikleri maaşın yüzde 50’sini geri alıyorlar, bu işten biz ne anladık?” diye sordu.

“Asgari ücret şu an olması gereken rakamın çok altında”

Mevcut asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu belirten Ertuğrul Ballı da, “Asgari ücret şu an olması gereken rakamın çok altında. Hayat şartlarını düşündüğümüz zaman asgari ücretin minimum 3 bin 500 TL olması lazım ki insanlar yaşayabilsin, ailesini geçindirebilsin. Ama hayat pahalılığı, enflasyon, dış etkiler ve birçok nedenden dolayı geçinemiyoruz. Önemli olan elimizdeki gelirin bize yetmesidir. Ama gelirimiz bize yetmiyor, artırılması lazım.” diye konuştu.

“Asgari ücret fitre miktarına göre belirlenmelidir”

Asgari ücretin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu fitre miktarına göre belirlenmesini talep eden Yaşar Ocakbatıran ise, “Şu anda piyasa koşullarına göre 2 bin 20 TL olan asgari ücret yetmez. Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını belirliyor. Fitre miktarı da bir ay olarak hesaplandığında bu rakam 2 bin 760 TL yapar. Asgari ücret bu şekilde belirlenirse hiç kimse zarar görmez. 3 çocuklu aileye de bu rakam yeter.” dedi.

“Asgari ücretten vergi alınmaması lazım”

Tekstil fabrikasında çalıştığını ve şu an iş olmadığından dolayı çalışamadıklarını belirten Muhammed Mahir ise şöyle konuştu:

“Asgari ücret ile aileyi geçindiremiyorum. 2 bin 20 TL yeterli değil. Zaten şu anda iş olmadığından dolayı çalışmıyoruz. Elektrik ve suya sürekli zam geliyor. Asgari ücretten vergi alınıyor, bu vergi nedir? Asgari ücretten vergi alınmaması lazım. Asgari ücretin en azından 2 bin 800 TL olması lazım. Çünkü şu anki mevcut asgari ücret ile geçinemiyoruz. 700 TL ev kirası veriyoruz. 200 TL elektrik ve su faturası ödüyoruz. Ne kaldı? Asgari ücret vatandaşın geçimini sağlayabilecek kadar olursa çok iyi olur.”

İbrahim Ovayolu da, “Asgari ücret ne kadar olursa olsun vatandaşın alım gücü olmadıktan sonra hiçbir işe yaramaz.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız