• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Mevsimsel hastalıklara karşı uzmanından uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 Havaların soğumasıyla beraber uzmanlar vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda oluşabilecek gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Bu mevsimde çocuklarda ve yetişkinlerde gribal enfeksiyonlara sık rastlanıldığını hatırlatan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, “Her mevsimin getirdiği bazı hastalıklar vardır. İlkbahar dönemine girdiğimiz zaman, alerjik hastalıklar daha fazla görülür. Yaz döneminde güneş çarpması daha fazla görülür. Kış mevsiminde soğuk algınlığı ve soğuğa bağlı olarak bazı hastalıklar meydana gelir. Bunlar özellikle gribal enfeksiyonlardır. Bu hastalıklar kendini farklı şekillerde gösterir. Bazen grip şeklinde bazen de nezle şeklinde olur. Bunların çoğu viral hastalıklar olmakla beraber, vücut direncini düşürdükleri için bakteriyel etkenler de bunun üzerine bir katkı yapar ve sonuç olarak da çok ciddi enfeksiyonlar meydana getirir." açıklamasını yaptı.

Risk grubunda olan hastaların dikkatli olması gerektiğini belirten Şenyiğit, “Grip ve nezle için risk gurubunda olanlar bellidir. 65 yaş üstü olanlar, düşkün olanlar, ağır derecede hastalığı olanlar, dalağı alınmış olanlar, kronik akciğer hastalığı olanlar ve bakıma muhtaç olan hastaların hepsi risk grubunda olanlardır. 6 yaşından küçük olanlarda da mutlaka çok dikkatli olunmalıdır. Bunlarda gribal enfeksiyonlardan kaynaklı, grip, nezle ve alerjik hastalıklar görülebilir. Bunların çok dikkatli olması gerekir.” dedi.

“Aşı yaptırmak için en uygun zaman, ekim ayının sonu veya kasım ayının başlarıdır.”

Grip aşı ile ilgili bilgi veren Şenyiğit, “Maalesef bu sene ülkemizde bir aşı sorunu yaşandı. Bazen bize bu saatten sonra aşı yaparsak bir faydası olabilir mi? diye soru geliyor. Tabi biz bu enfeksiyonların ilkbahara kadar devam edip etmeyeceğini bilmediğimiz için risk grubunda olanların bu dönemde bile aşı yapmasını öneriyoruz. Vücut direncinin etkili bir şekilde reaksiyon göstermesi için, ekim ayının sonu ve kasım ayının başlarında aşı yaptırmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Gribal enfeksiyon, nezlenin ileri bir aşamasıdır”

Gribal enfeksiyonların belirtilerinden de söz eden Şenyiğit, “Nezle, hepimizin bildiği gibi, burun akıntısı ile karakterize olan bir hastalıktır. Genelde herhangi bir ateş yapmaz. Çok belirgin bir rahatsızlık oluşturmaz ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Gribal enfeksiyon nezlenin ileri bir aşamasıdır. Artık burun dışında, boğaz da etkilenmeye başlar. Hastada hafif ateş, öksürük, balgam, boğaz ağrısı varsa, bu tür durumlar için antibiyotik vermeye gerek yoktur. Ancak bu tür hastalarda bazen 38,2’yi geçen ateş, üşüme, sarı renkte balgam çıkartma varsa mutlaka bir hekime başvurup, bunları antibiyotiklerle desteklemek gerekir.

Bunlar yapılmazsa ne olur? İşte o zaman bazen ölümcül komplikasyonlar meydana gelebilir. Çok ağır bronşit, sinüzit ve en kötüsü zatürre meydana gelebilir. Bu nasıl kendini gösterir? Çok yüksek ateş, balgam, titreme varsa hasta dışarı çıkmak istemez. İştahsızlığı varsa, bunu normal gribe veya nezleye bağlamamak lazım. Mutlak surette bu kişilerin bir hekime başvurması gerekir. ( Ramazan Zeren, Gıyasettin Tetik -İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir