• DOLAR 32.874
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı 3. Çeyrek (Temmuz-Eylül dönemine) ait “Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla” verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi, arka arkaya üç çeyrek yaşanan daralmanın ardından, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü. TÜİK verilerini iş dünyası şöyle değerlendirdi:

ALBAYRAK: “EKONOMİMİZ YILLIK BAZDA DA BÜYÜMEYE GEÇTİ”

Ekonomideki büyüme rakamlarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Çeyreklik bazda büyümelerin ardından 3. çeyrekte ekonomimiz, yıllık bazda da büyümeye geçti. Dengelenme dönemi başarısı ile maliyetlerde sağlanan düşüş, artan güven endeksleri ve değişim sürecinin etkileri ile sanayide gelen yıllık bazda büyümeyi önemli görüyoruz", "Yüzde 5’lik büyüme hedefimiz için sanayi katma değerini artırmaya, özellikle yatırımlar tarafındaki toparlanmayı hızlandırmaya, üretim ve istihdam odaklı sektörleri güçlendirmeye odaklanacağız" ifadelerini kullandı.

HİSARCIKLIOĞLU : “BU BÜYÜME MORALLERİ VE GELECEĞE DAİR ÜMİTLERİ ARTIRIYOR”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2019 üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Ekonomide büyüme sürecinin başladığına dair ilk somut işaretin geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:​ “2019 üçüncü çeyrek büyümesi beklentilere uygun şekilde binde 9 düzeyinde gerçekleşti. Ekonomide büyüme sürecinin başladığına dair ilk somut işaret gelmiş oldu. 3 çeyrektir devam eden küçülme sona erdi. Çalkantılı süreci geride bırakıyoruz. Reel sektörümüz için çok önemli ve değerli olan faiz indirim politikasının olumlu etkilerini ilerleyen dönemde daha net göreceğiz. Yurtiçi tüketimin canlanmaya başlaması ve ihracattaki artışın sürmesi olumlu. Tüketimle birlikte stok rakamlarının artışı da firmalarımızın önümüzdeki döneme yönelik daha canlı bir iç piyasa beklentisini yansıtıyor. Bu büyüme moralleri ve geleceğe dair ümitleri artırıyor. Ancak detaylardaki bazı hususlar da göz ardı edilmemeli. Özellikle yatırım harcamalarındaki azalış karşısında ek önlemler alınmasını da reel sektör bekliyor. Son çeyrekte büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşerek yıllık büyümenin yüzde 1’e ulaşmasını tahmin ediyoruz. 2020’de ekonomide daha güçlü bir büyüme süreci göreceğimize inanıyoruz.”

AVDAGİÇ: “İKİNCİ YARIDA MAÇI ÇEVİRDİK”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinin Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 büyümesine ilişkin, “Üçüncü çeyrekte büyümenin taşıyıcılarına baktığımızda, özel tüketim harcamaları üç çeyrektir küçülüyordu, pozitife geçti. 2019’un ilk yarısında zemini temizledik. İkinci yarıda maçı çevirdik. Artık yönümüz kesinlikle yukarı doğrudur. Özellikle dördüncü çeyrekte toparlanmanın daha belirgin olduğunu görüyoruz. 2020 yeniden büyüme yılı olarak önümüzde duruyor. Türkiye ekonomisinde makul, sürdürülebilir ve kaliteli, kapsayıcı bir büyüme dönemini başaracağız” dedi.

BARAN: "EN KÖTÜ GÜNLERİ GERİDE BIRAKTIK"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yılın ilk çeyreğinde 2,3, ikinci çeyreğinde de 1,6 daralma yaşayan Türkiye ekonomisinin, üçüncü çeyrekte inşaat hariç tüm sektörlerde toparlanma eğilimi gösterdiğini kaydetti. Baran, bu verilerin yılsonu için büyüme rakamına ilişkin tahminleri de pozitife çevirdiğini belirterek, "Geçen yılın ortalarında başlayan ve tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altında alan ekonomik durgunluk ile ekonomimize yapılan saldırılar, Hükümetimiz tarafından zamanında alınan tedbirler ve reel sektöre sağlanan destekler sayesinde atlatıldı. En kötü günleri geride bıraktık" dedi.

PALANDÖKEN: “YILIN TAMAMINDA POZİTİF BÜYÜYECEĞİMİZDEN EMİNİM”

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.9 oranında büyüme kaydetmesini olumlu olarak değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yüzde 0.9 büyüme beklentiler doğrultusunda gerçekleşmiştir. 4’üncü çeyrekte de yüzde 3-4 arası bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Yılın tamamını pozif bitireceğimizden eminim” dedi