• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...

“5’inci Uluslararası Gastromasa Konferansı” kapsamında Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü 20 şef, Antep fıstığı ve baklavanın başkenti Gaziantep'te incelemelerde bulundu.

Türkiye’de ilham yolculuğuna çıkan dünyaca ünlü 20 şef, Gaziantep’in, yemeğine, sanatına, kültürüne ve tarihine hayran kaldı. Gaziantep’i gezen şefler, baklava yapılışını incelerken, yöresel yemekler ve ürünler hakkında da bilgi aldı.

Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret eden yıldız şefler, Bakırcılar Çarşısı’nda çekiç sesleriyle bakırlara yapılan işlemleri yakından gördü. Gaziantep’e özgü baharatları tadan şefler, Gaziantep’in birbirine perçinlenmiş, tarihi, kültürü, sanatı ve yöresel lezzetlerine büyük bir ilgi gösterdi.

Gastromasa organizatörü Gökmen Sözen, dünyanın 6 kıtasından gastronomi alanında dünyaca ünlü profesyonel uzman şefler ve yazarların Gaziantep’e geldiğini söyledi.

Sözen, “Gastronomi alanında Gastromasa Konferansı, dünyada 4’üncü büyük konferanstır ve bu yıl 5’inci yılı olacak. Buradan önce Adana’ya gittik. Daha sonrasında Gaziantep’e geldik. Gaziantep’e her yıl geliyoruz ve Gaziantep’in gastronomisi çok kuvvetli. Amacımız; gastronomi turizmini tetiklemek, ürünlerimizi tanıtmak ve ihracat yapmaktır. Turizm gastronomisi sayesinde ülkemizi sadece İstanbul değil, tüm coğrafyamıza insanları çekip geleneksel, sokak yemeklerimizi, şeflerimizi, yerel gıda ürünlerimizin tanıtımını sağlamak.” dedi.

Ziyaretçilerin gastronomi alanında eli çok güçlü olan Gaziantep'i çok beğendiklerini ifade eden Sözen, şunları söyledi:

“Dünya şeflerini Avrupa’da başka yerlerde görüyorlardı ama bu işin en önemli yerine getirdik. Şefler, baklavanın bütün aşamalarını öğrendi. Baharatı, Gaziantep’in geleneksel yemeklerini tattı. Ülkelerine giderken de akıllarında hafızalarında yemeklerimiz ve gıdalarımız kalacaktır. Dünyaca ünlü şeflerin mutfağında artık Gaziantep ürünleri girmeye başladı. Sumak ve biber alan aşçılar var. İspanya’nın en ünlü restoranlarından birinde Gaziantep Bakır’ı bulunuyor. Bunları adapte etmeye çalışıyoruz. Bunlar bizi mutlu ediyor. Konuklarımız, Zeugma, Hamam Müzesini gezdi, Bakırcılar Çarşısı’nda işlenen tekniği gördü.”

Organize edilen yemek programında ünlü şeflerle bir araya gelen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Gaziantep’in 5 antik kentiyle birlikte, sanayisiyle, tarımıyla ve artık gastronomisiyle bir turizm ve üretim şehri olduğunu dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)