İŞLENMİŞ GIDALAR YAŞLANDIRIYOR
Vücudun gereksiniminden fazla karbonhidrat ve şeker tüketmek, hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de hastalıklara davetiye çıkartıyor. Vücuda çok fazla işlenmiş şeker alınması, uyku düzenine dikkat edilmemesi ve stres kontrolü yapılmaması erken yaşlanma ya da otoimmün hastalıklara yol açıyor.
DOĞRUHABER
Memorial Wellness Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özışık, stresin ve işlenmiş besinlerin sağlığa olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.
VÜCUT KENDİ DOKUSUNA SALDIRIYOR
Tahılların içinde gluten denilen insan vücudunda hazmı çok zor olan ve vücut sistemine zarar veren bir protein bulunmaktadır. Yani tahıl ya da ekmek sadece karbonhidrat olarak görülmemelidir. İnsan vücudu gluteni bir yabancı olarak kabul ederek vücudun savunma sistemleri buna reaksiyon göstermektedir. Bu yabancıyla savaşırken aslında vücut kendi dokularını tahrip ederek otoimmün hastalıklara sebep olmaktadır.
İYİ ÇİĞNENMEYEN BESİN İYİ HAZMEDİLEMEZ
Sağlıksız besinler tüketildiğinde ve iyi çiğneme yapılmadan yutulduğunda, mide yeteri kadar hazmedemediği için sindirim problemlerine yol açmaktadır. İyi hazmedilemeyen besinler safra kesesinden de boşalamaz ve bu durum gıdalardan alınan besin maddeleri yani aminoasitler, çinko, magnezyum ve vitaminlerin emilimini bozmaktadır.
YEMEK TERCİHLERİ DOĞAL VE SAĞLIKLI OLMALI
Günümüzde sürekli bir yerlere yetişmek için koşturan insanlar öğünlerini de bu hızda çabucak geçiştirmektedir. En yaygın hatalardan biri yemeğe gereken önemin verilmemesidir. Yemek tercihleri işlenmiş, şeker oranı yüksek, hazır gıdalardan yana yapılmaktadır. Kolay erişilebilen ve ucuza alınabilen, işlenmiş, çok uzun süre rafta kalabilecek katkı maddeli gıdaları özellikle çocuklardan uzak tutmak gerekmektedir. Beslenmede yapılması gereken, geleneksel alışkanlıklara geri dönmek ve ailenin bir arada bulunduğu sofralarda ev yemekleri tercih etmektir. Ayrıca herkesin az ve sık yemesine gerek yoktur. Eğer yapılan testlerle şeker düşmesi denilen bir durum saptanırsa sık sık ve azar azar beslenilmesi gerekmektedir. Ama insülin direnci ya da şeker düşmesi yoksa genellikle insanların çalışma şartlarına göre 2 ya da 3 ana öğünle beslenmesi uygun olmaktadır.