• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
DİYANET’TEN ÖRNEK ADIM FAİZLE TOPYEKÛN MÜCADELE ŞART
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Musa Azak- Doğruhaber

Peygamber efendimiz bir hadisinde ‘Faiz alana da verene de lanet olsun!’ buyurarak faizin ne kadar büyük bir günah olduğuna dikkat çekmiş ve Müslümanların her türlü faizden uzak durması çağrısında bulunmuş. Diyanet İşleri Başkanlığı faizle ilgili önemli bir adım atarak çalışanlarının ücret ve maaşlarının faizsiz kurumlar aracılığıyla ödeneceğine karar verdi. İttihadul Ulema (Âlimler ve Medreseler Birliği) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek Diyanet’in almış olduğu bu kararı gazetemize değerlendirdi.

DİYANET SADECE KENDİ PERSONELİNİN, MEMURUNUN SORUMLUSU DEĞİLDİR

Kararın olumlu olduğunu ancak tüm kurumlar tarafından uygulanması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın almış olduğu bu karar yerinde bir karardır. Ama öte taraftan sadece Diyanet personeli değil, geride kalan diğer çalışanlar da yani Diyanet içinde yer almayan memurlar ve işçiler de Müslümandır. Yani Diyanet sadece kendi personelinin, memurunun sorumlusu değildir, bu ülkenin bütününü kapsıyor sorumluluk alanı. Dolaysısıyla burada bir sıkıntı görüp tedbir alıyorsa ki biz de almasını destekliyoruz, o halde bu tedbiri bütün memurlar ve çalışanlar için alması gerekir. Aksi takdirde bu halk arasında da farklı düşüncelere neden olur. Örneğin bir memur veya bir işçi Diyanet’in aldığı bu karara karşı ‘Ben Müslüman değil miyim? Diyanet personeline faizli bankadan maaş almak haram da bana helal mi?’ diyerek sorar. Gönül isterdi ki Diyanet bu hakikati hükümet ile bir karara bağlayıp, geneli kapsayacak bir karar alsaydı.” ifadelerini kullandı.  

FAİZ BÜTÜN MÜSLÜMANLAR İÇİN HARAMDIR

“Diyanet İşleri Başkanlığı, faiz sistemin kökten çözümü için bir çaba içine girmelidir.” Şeklinde konuşan Şimşek son olarak şunları dile getirdi; “Tabi biz bütün bunları ifade ederken diyanetin aldığı bu kararı küçümsemiyoruz, aksine olumlu görüyoruz. Bu adımın diğer kurumlar için de örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz. Atılan bu adımın faiz sisteminin konuşulmasına, tekrar ele alınmasına ve Müslüman halkın bu sistemden kurtulmasına vesile olur inşallah. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; faiz sadece birine haram veya helal değildir. Faiz bütün Müslümanlar için haramdır. Diyanet bu noktaya dikkat ederek daha fazla çaba sarf etmelidir.”

TALİMAT DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NDAN

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın öncülüğünde faizle mücadele kapsamında personel maaşlarının katılım bankaları aracılığıyla ödenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Erbaş'ın talimatıyla hazırlık araştırmaların yapılması ve sürecin işletilmesi amacıyla bir süre önce Diyanet İşleri Başkanlığı merkez birimlerinden temsilcilerin yer aldığı yaklaşık 10 kişilik bir komisyon kuruldu. Çalışmalarını 3 ay önce hızlandırıp faizsiz finans kuruluşlarının temsilcileriyle belli periyotlarda toplantı yapan komisyon üyeleri, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve üye 6 katılım bankasının temsilcileriyle toplantılar yaptı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından komisyon tarafından Erbaş'a sunulan raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatı personelinin maaş ve ücretlerinin faizsiz finans kurumları üzerinden ödenmesinin uygun olacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

İL MÜFTÜLÜKLERİ TERCİHTE BULUNACAK

Bunun üzerine Erbaş'ın imzasıyla il müftülüklerine gönderilen genelgede, 1 Kasım 2019'dan geçerli yapılacak kurum maaşı ödeme protokollerinde faizsiz finans kurumlarının tercih edilmesi istenildi. Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 150 bini aşkın personelin maaş ve ücretleri, faizsiz finans kurumları aracılığıyla ödenecek. İl müftülükleri, halen devam eden kurum maaş ödeme protokollerinin sona ermesinin ardından maaş ve ücretlerin hangi banka aracılığıyla ödeneceğine karar vermek üzere bir komisyon kuracak.

TKBB ÜYESİ KATILIM BANKALARI İHALEYE KATILABİLECEK

Birden fazla birimin aylık ve ücretlerinin birlikte ödenmesi talebinde bulunulması halinde merkezde üst yönetici, taşrada ise söz konusu birimlerin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından görevlendirilen ilgili harcama yetkililerinden birinin başkanlığında kurulan komisyonda üç kişi yer alacak. Komisyon, maaş ve ücretlerin ödeneceği bankayı birkaç ay içerisinde tespit edecek. İl müftülükleri tarafından açılacak kurum maaş ödeme protokol ihalelerine TKBB üyesi katılım bankaları katılabilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir