• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'ın beyaz şalgam (şêlim) ve üzümüyle meşhur Gercüş (Gercews) ilçesinde tohumu bitme noktasında olan beyaz şalgam için Gercüş Ziraat Odası harekete geçti. Gercüş'ün değeri olan beyaz şalgamın yok olmaması için özellikle tohum elde etmek amacıyla bu yıl ekildi hasadına başlandı.

Yaklaşık 2 buçuk yıl önce Gercüş Ziraat Odası bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan eğitim çiftliğinde telli terbiye bağ, bağ çubuğu üretimi, fıstık fidanı üretimi, çeşitli sebze, sera, arı kovanı gibi çalışmalarla çiftçiye hizmet veriliyor.

Gercüş Ziraat Odası’na kayıtlı Gercüş ilçe merkezindeki 57 köy ile 2 beldede ikamet eden 5 bin 752 çiftçiye, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi veriliyor.

"2020 yılında şalgam tohumlarını ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize dağıtacağız"

Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezindeki çalışmalara ilişkin açıklama yapan Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, "Burada bir deneme yaptık. Daha önce Gercüş'te yoğun olarak üretilen şalgamın denemesini yaptık. Şu anda hasadını ve tohum toplamasını yapıyoruz. 2019'da buna karar verdiğimizde tohumu neredeyse bulamadık. Tohumu çok zor şartlarda bulduk. Ama bu denemeden sonra özellikle tohum ürettikten sonra 2020 yılında bu tohumları ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize dağıtacağız. Bu değerin kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız. Şu anda aldığımız sonuç da çok güzel inşallah eski değerimiz olan şalgamın kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

"Şalgam mineral ve vitamin bakımından yüksek değere sahip"

Şalgamın çok yönlü kullanıldığını aktaran Öner, "Şalgamın yaprağından sarma, sapından turşu ve kökünden turşu ile yemeklik yapılıyor. Mineral ve vitamin bakımından yüksek değere sahip olan şalgam C, A ve E vitamini bakımından zengin bir gıda maddesidir. Özellikle kemiklerde, kalbi korumada ve iştah acımsısıyla da tüketilen bir üründür. Ayrıca iltihabı azaltır ve sindirimi iyileştirir, metabolizmayı düzenler, dolaşımı arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir." şeklinde belitti.

"Eğitim çiftliğinde 2018 yılında bin kişiyi eğittik"

2018 yılında eğitim alalarının faaliyete geçtiğini belirten Öner, "Eğitim alanımızda 2018 yılında 9 tane İŞKUR kursu, 9 tane KOSGEB girişimcilik kursu, 2 tane arıcılık kursu, 10 tane tarımsal kurslar bunlar budama, aşılama ve diğer kurslar ortalama 2018 yılında bin kişiyi eğittik. 2019 yılın içerisinde ise turşuculuk, baklagil paketleme, baklagil üretimi, reçel üretimi gibi kurslarımız halen devam etmektedir. Şu anda toplam 60 öğrencimiz, 4 tane ziraat mühendisimiz ve bir gıda teknikerimiz görev yapıyor. Tabi zaman içerisinde yine ürün denemelerini yaptık. Özellikle kıvırcık marul ve göbek marulda iyi sonuçlar aldık. İlk kes Gercüş bölgesinde ikinci hasat olarak burada denemesini yaptık. Bunu çiftçilerimizle paylaştık. Domates, biber gibi sebze kısmında ise denemelerimiz oldu. Şu anda rapor haline getirmeye çalışıyoruz. 2020'nin ilk ayında bunu rapor haline getirip çiftçilerimize dağıtacağız." ifadelerini kullandı.

"Şalgam eskisi gibi ekilmiyor"

Eskiden satmak için şimdi ise evin şalgam ihtiyacını karşılamak için ektiklerini belirten Gercüşlü çiftçilerden Behçet Varol, "Şalgam ekimini evin şalgam ihtiyacını karşılamak ve ziyaretimize gelen eş dostlara ikram yapmak için gerçekleştiriyoruz. Şalgam çok faydalıdır. Şalgamdan hem sarma yapıyoruz hem de yapraklarından sarma yapıp tüketiyoruz. Kaynatıp bulgurun içinde tüketiyoruz. Şalgam eskisi gibi ekilmiyor. Hobi bahçesi olarak şalgam ekiliyor. Eskiden çok ekiliyordu. Şimdi de bazı köylerde ekilip merkeze götürüp satıyorlar. Şalgamın faydaları çok olduğu söyleniliyor. Biz şalgam yapmıyoruz sadece yemeklik olarak tüketiyoruz." dedi.

"Çiftlikte şalgam ve marul gibi birçok ürün ekip hasatlarını yaptık"

Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde kursiyer olduğunu belirten Servet Bakay, "Eğitim Çiftliğinin birçok faydalarından yararlanmak için geliyoruz. Çiftlikte şalgam ve marul gibi birçok ürün ekip hasatlarını yaptık. Gördüğümüz kurslarda çok verimli bilgiler edindik. Çiftçi olarak bunlara ilgimiz var. Bunları öğrenmek için buraya geliyoruz. Hem okul okuyorum hem de bir çiftçi olarak eğitim almaya geliyoruz. Okul bittiği zaman elbet hayatımızda çiftçilik olacak. Bu yüzden bunları öğrenmek için geliyoruz. Bugün de buraya gelip arkadaşlarla şalgam hasadını yaptık. Bu gün burada şalgam ekimi ve hasadı nasıl yapılır hakkında eğitimler aldık. Öğrendiğimiz şeyleri kendi tarlalarımızda yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu. 

"Eğitimin bize faydası çok oluyor"

Eğitim çiftliğinde kurs kapsamında işe başladıklarını söyleyen kursiyerlerden Mehmet Özel, "Baklagil kursunda eğitim görüyoruz. Kursa geliyoruz. Burada sebze bitkileri üzerinde deneyler yapıyoruz. Şalgam ve marul gibi ürünlerin ekimini ve hasadını öğrendik. Bu gün burada şalgam hasadını yaptık. Nasıl ekilip biçildiğini öğrendik. Buradan edindiğimiz bilgileri kendi tarlamızda da deniyoruz. Kursla birlikte eğitim de görüyoruz. Bu eğitimin bize faydası çok oluyor." dedi. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız