• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Lezzeti, aroması ve iriliğiyle bilinen Adilcevaz cevizi, tescillenen iki isimle ilçe ekonomisine katkı sunuyor. Kazankaya ve Adilecvaz13 olarak tescillenen ceviz fidanları, Türkiye’nin dört bir yanına ihraç ediliyor.

Bin 800 rakımda yetiştirilen fideler, Türkiye’nin en yüksek ve soğuk bölgelerine gönderiliyor. Her yıl on binlerce ceviz fidesini yetiştirerek il dışına ihraç ettiğini belirten fide üreticisi Mehmet Akkoyun, Adilcevaz cevizinin en önemli özelliğinin yerli ve milli olması olduğunu söyledi.

Akkoyun, “Meyve olarak 20 gram civarındadır. Yağ, tadı ve aroması mükemmel bir ceviz çeşididir. Bu çeşitlerden üretim yapıyoruz. Üretim yaptığımız yer, rakım olarak bin 800 metre ile Adilcevaz’ın en yüksek kesimidir. Türkiye'nin iklim olarak en soğuk olan yerlerinin birçoğuna gönderiyoruz. Kendimiz de burada bahçe kuruyoruz.” dedi.

“Önemli olan üretime geçmektir”

Üretilen Adilcevaz ceviz fidelerinde kısa zamanda verim elde edildiğini dile getiren Akkoyun, şunları söyledi:

“Vatandaş, istediği zaman internet sitemizden sipariş verebiliyor. İstedikleri yere kargo ile gönderiyoruz. Yaklaşık 4-5 yıldır bu işe başlamışız. Ceviz işi üretim olarak biraz zordur. Anaç bahçesini kurup orada üretmek biraz zaman istiyor. Tabii bu, yıldan yıla yükselip devam ediyor. Milletimiz kısa yoldan para kazanmak peşindedir. Eğer burada üretilen cevizlerden bahçeler kurulsa, yabancı çeşitleri Adilcevaz cevizi adı altında satmaya ihtiyaç kalmayacaktır.  Önemli olan üretime geçmektir. Bahçe kurmak önemlidir. Bahçe kurulduktan sonra zaten kısa süre içerisinde meyve vermeye başlıyor.”

Adilcevaz’da üretilen ceviz fideleri, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor

Ceviz yetiştiriciliği noktasında vatandaşların eğitilmesi gerektiğini belirten Akkoyun, aşı ve bakımı öğrenip üretime geçildikten sonra satış noktasında bir sıkıntının yaşanmayacağını ifade etti.

Adilcevaz’da ürettikleri ceviz fidelerini Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerinin altını çizen Akkoyun, “Atabirlik Kooperatifi tarafından Ankara’da 400 dönümlük bir bahçe kurma projemiz var. İstanbul'a, Bursa'ya, Ege Bölgesi’nde Torosların olduğu bölgelere gönderiyoruz. Adana Pozantı’da bahçe kurmuşuz, oralara gönderiyoruz. Olabilecek yerlerin hepsine de gönderiyoruz. Amacımız Adilcevaz’ı bir ceviz sektörüne çevirmek. Adilcevaz'da bunun üretimi için imkan sağlamak. İl Tarım Müdürlüğü fidanları alıp, vatandaşlara dağıtıyor. Üretimin artması adına vatandaşın da bu işe girmesi lazım. Çünkü bu topraklarda ne eksem yetişiyor. Toprak bizde, iklim bizde, hava bizde, su bizde, ama neticede biz yabancı ceviz tüketiyoruz. Yüzde altmışı neden dışarıdan gelsin? Yeter ki üretelim.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız