• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Okumak vahyin ilk şartıdır'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Güneydoğu'nun en büyük kitap fuarı olan "3’üncü Ulusal Şanlıurfa Kitap Fuarı" kitapseverlerin yoğun katılımı ile devam ediyor.

Karaköprü’deki 11 Nisan Fuar Merkezi’nde 22 Kasım’da açılan fuara, 50’si yerel olmak üzere 200’e yakın şair ve yazar, 250 yayınevi katılım gösterdi.

Fuara katılan yayınevi temsilcileri ve okurlar, kitap fuarı ve okumanın önemi ile ilgili İLKHA’ya konuştular.

Kentte kitap fuarının açılmasının önemine değinen Şanlıurfalı Yazar Abdulkadir İkbal, talebeler, öğretmenler, memurlar ve her sınıftan insanların fuara geldiğini, kendilerine göre kitap seçtiklerini belirtti.

"Bilginin ve kültürün artması; bir milletin kalkınması demektir." diyen İkbal, ne kadar çok kitap okunursa o kadar ileriye gidileceğini vurguladı.

İkbal, "Kitap satışları istenilen seviyede oluyor. Urfa'da, ileride daha iyi atılımlar yapacak, daha güzel çalışmalar olacaktır inşallah. Kitap fuarı Urfa’nın geleceği için de çok önemli. İnşallah Urfa’nın tanıtımı için de çok iyi olacaktır. Kitap fuarları bir memleketin ve ülkenin kalbi gibidir. Ne kadar çok kitap okunursa ve satılırsa insanların kalkınması demektir. Kur’an’ı Kerim ilk emri ‘oku’ dur. En büyük öğretmenler Peygamberlerdir. Peygamberler, insanlara rehberlik etmişlerdir. Bugün okullarımız ve öğretmenlerimiz de birer rehberdir. Eğer bunlar çocuklarımızı iyi yetiştirip faydalı hale getirebilirlerse bu ülkede çok şey değişecektir." ifadelerini kullandı.

İkbal, "Kitap okumak internet ve televizyon gibi değildir. Kitap; bir arkadaşınızdır, sürekli yanınızdadır. İstediğiniz zaman müracaat edip okuyabilirsiniz. Okuma zevki daha farklıdır. Hem göz görüyor hem de beyne işliyor. Okumak ile görmek arasında çok fark vardır. Bir okumak on tane görmeye bedeldir. Kitap elimizin altındaki arkadaşımızdır, okumaktan vazgeçmeyelim. Arkadaşlarımızı çoğaltalım. Arkadaşlar çoğaldıkça daha güzel bir hayat önümüze serilecektir. İnşallah faydalı oluyor. Ben öyle düşünüyorum. Allah hayırlara vesile kılsın." şeklinde konuştu.

"Okumak insanı geliştiren, dönüştüren ve toplumu faydalı hale getiren en büyük etkendir"

Okumanın en büyük uğraş olduğunu vurgulayan Şanlıurfalı Yazar Mehmet Emin Kuş, "Okumak, insanı geliştiren, dönüştüren ve toplumu faydalı hale getiren en büyük etkendir. Okumak, dinimiz ve evrensel değerler açısından da en iyi uğraştır. Bu yüzden öğrencilere, gençlere ve yaşlılara okumayı tavsiye ediyoruz. Her çeşit kitap okusunlar. Sadece bir akımın, cemaatin, grubun çıkardığı kitapları değil de her çeşit kitap okunsun. Dünyaya bakışınız daha objektif ve geniş olur." diye konuştu.

"İletişime, aileye, ahlaka ve gençlerimizi düzeltmeye yönelik eserler yazmalıyız"

Kitap fuarına ikinci kez katıldığını ve bu seneki fuarın çok hareketli olduğunu belirten Şanlıurfalı Yazar Aysel Kelekçi Özdemir, yazarın üretmesi halinde gençlerin kitap okuyacağını ifade etti.

Özdemir, yazarlardan şu talepte bulundu: "Biraz daha iletişime, aileye, ahlaka, gençlerimizi düzeltmeye yönelik eserler yazmalıyız. Toplumumuza gerçekten ışık olmak istiyorsak; biz okursak toplum okur,  duyarsak toplum duyar, yazarsak toplum yazar. Bu noktada kendimize vakit ayırarak kaliteli eserler yazmalıyız. Çünkü topluma yön veren hayat veren yazarlardır. Nasıl ki, yağmur yağdığı zaman toprağa hayat verip yeşertiyorsa, güller, çiçekler ve börtü böcekler yaşıyorsa, etrafa koku salıyorsa biz de bunu başarabiliriz. Biz çocuklarımızı kuyulara değil de güzel vadili çiçekli cennetlere yönlendirebiliriz. Bunun için yazar olarak bize birçok şey düşüyor. Bunu başarabiliriz. Arkadaşlarla oturduğumuz zaman sürekli şikâyet duyduk; okuyucu dileniyoruz. Bu doğru olabilir, zorla kitabımızı sattırmaya çalışıyoruz ama bunu başarabiliriz."

"Kitaplar hayatımıza bir şeyler katıyor"

Okumuş olduğu kitapların hayatına bir şeyler kattığını ifade eden Hasan Durmaz, "Fiyatlar çok uygundu. Normal bir vakitte alamayacağımız kitapları bu bir haftalık sürede uygun fiyata alabiliyoruz. Bu bizim için bir fırsattır. Kaliteli çok kitap var.  Beğenip kitap aldık.  Ben daha çok polisiye roman ve dini bilgi veren kitaplar okuyorum.  Günde 2 ile 2 buçuk saat kitap okuyorum. Haftada 300 ile 350 sayfa sayısına ulaşıyorum. Okuduğumuz kitaplar gerçekten de bize bilgi veriyor. Kitaplar hayatımıza bir şeyler katıyor. Bu şekilde inanıyoruz." şeklinde konuştu.

"Fuarların devamlı olmasını diliyoruz"

Şanlıurfalıların fuara yoğun ilgi gösterdiklerini belirten bir yayınevi yetkililerinden Ahmet Ölçer, "Çok güzel bir fuar, böyle fuarların ülkemizde, vatanımızda, topraklarımızda ve her yerde olması çok güzel bir şey… İnsanları kitap ile haşır neşir eden bir şey… En büyük temel olan ‘oku’ emrini insanlara uygulatan ve tanıtan bir şey… Fuarların devamlı olmasını diliyoruz. Fuar’a gençlerin ilgisi var. Neredeyse bir lise girip, bir lise çıkıyor. Kalabalık oluyor. Şanlıurfa halkının da ilgisi çok var. Satışlarımız da baya iyi… İnsanlar fuara sorularla geliyor ve yanıt alarak dönüyorlar. Bu da bizleri mutlu ediyor. Kitap istendiği için okunmalıdır. Okumak için okunmalıdır. Kitabı bitirmek amacıyla değil, kavrayarak okumalıyız. Bir öğretmen istediği için değil, kitaptaki manaları anlamak için kitap okunmalıdır." diye konuştu.

"20 liraya 5 adet kitap almak mümkündür"

Kitap fuarı için ilk kez Urfa’ya geldiğini ve yoğun bir ilgi ile karşılaştığını vurgulayan başka bir yayınevi yetkililerinden Mehmet Tevfik Ekiz, " Okuyucuların ilgisi, ziyaretçilerin sayısı hakikatten güzel bir fuar olduğunu gösterdi. Dolayısıyla beklentimin üzerinde güzel bir durumla karşılaştım. Bundan da memnunuz. Buraya gelen insanlar zaten nereye geldiklerini bilerek geliyorlar. Kitap fiyatları konusunda da hiç şikâyet almadık. Kitap fiyatlarını yüksek görsek bile 20 liraya sigaranın satıldığı bir memlekette yaşıyoruz. Bu fuarda, 20 liraya 5 adet kitap almak mümkündür. Bundan dolayı kitap fiyatlarından şikâyet almıyoruz. Ayrıca yüzde 50’ye yaklaşan bir tenzilatımız var. Beyan yayınları olarak İstanbul’da ve diğer fuarlarda yüzde 30 indirim yapıyorken Urfa’da bunu yüzde 35 yaptık. Dolayısıyla okuyucularımız memnun olarak ayrılıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Sanat; Allah’ı aramak ve bulmaktır"

Kitap okuyucuları için kendi adına çeşitli tavsiyelerde bulunan Etiz, "Standımıza gelenlerin buradan memnuniyetle ayrılması için hassasiyet gösteriyoruz. Okumak vahyin ilk şartıdır. Allah’ın ilk emridir. Az okuyan insanlar Müslümanlar olur ama bu aynı zamanda Allah’ın emrine karşı gelmek gibi bir şeydir. Kitap okuduğumuz kadar neyi de okuduğumuz önemlidir. Eğer bizim okuduklarımız İslam’a, Kur’an’a ve Resulullah’ın sünnetine aykırı ise o zaman okumanın bir kıymeti yoktur. Sanat; Allah’ı aramak ve bulmaksa O’nun yolunda gitmekse okumak elbette sonuna kadar… Urfa’yı da bu konuda çok arzulu gördüm. 5 yaşındaki bir çocuktan 75 yaşındaki insanlara şahitlik ettim ve çok sevindim."

Her türlü kitabı kitap fuarlarında bulduğunu belirten Muhammed Emin Toprak, "Kitap fuarından kitap aldım. Sevdiğim ve sevmediğim kitaplar oldu. Genel olarak kitaplar iyiydi. Günde bir saatten fazla kitap okuyorum. Genellikle korku ve aksiyon kitapları okuyorum. Her türlü kitabı bir yerde bulmak zor… Aradığımız her türlü kitabı kitap fuarları sayesinde bulabiliyoruz. " dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir