• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Baas Rejimi,  BM masasını terk etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turunda Suriye Hükümetini temsil eden heyet masadan ayrıldı. Baas Rejimini temsil eden heyet, "terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve Barış Pınarı Harekatı'ndan dolayı Türkiye'nin kınanması" taleplerini içeren maddelerin gündeme alınmaması üzerine görüşmeyi terk etti.

Suriye Anayasa Komitesinin 45 kişilik yazım kurulu üyeleri, ikinci turun ilk toplantısı için BM Cenevre Ofisi'nde bir araya geldi. Heyetlerin kendi içlerinde yaptıkları toplantılardan sonra BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, rejim, muhalif ve sivil toplum kuruşlarının temsilcilerinden oluşan heyetlerle ayrı ayrı bir araya geldi.

SURİYE REJİM TEMSİLCİLERİ MASAYI TERKETTİ
Baas rejiminin eş başkanlığını yürüten Ahmed Kuzbari'nin Komite'ye sunduğu yeni gündem maddeleri, muhalifler ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından kabul görmedi. Bunun üzerine rejim heyeti, BM'den ayrılarak konakladıkları otele dönerken muhalifler ise TSİ 18.00'e kadar müzakerelere devam etti.

Baas Rejimi heyeti başkanı Ahmad Kuzbari, komiteye, rejimin dokuz yıldır kendi halkına uyguladığı insanlık dışı muameleyi ve vahşeti unutarak; “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” maddelerinin kabul edilmesi şartını koştu.

Kuzbari’, "Bu komitenin tamamı, Suriye halklarının yararına olan bu maddeleri kabul etmeyecekse, burada dış güçlerin yönlendirmesini görürüz. Suriye topraklarına dönük işgale karşı ortak tavır sergilenmeyecek ve bu işgal durdurulmayacaksa Anayasa görüşmelerinin temel şartı olan Suriye’nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı nasıl korunacak?” dedi.

Suriye Baas Rejimi heyeti tarafından sunulan maddelerin muhalifler tarafından kabul görmemesi üzerine Ahmed Kuzbari başkanlığındaki 15 kişilik rejim heyeti toplantıyı terk etti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir