• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Portekiz`de sosyalist hükümetin sonu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Portekiz Başbakanı José Socrates, ülkesinde dün yapılan erken genel seçimler sonrası yenilgiyi kabul etti. Sosyal Demokratlar tek başlarına olmasa da, iktidara gelmenin sevincini yaşıyor. José Socrates ayrıca lideri olduğu Sosyalist Parti`nin genel başkanlığından da istifa ettiğini açıkladı.

Seçim sonrası yapılan sandık çıkış anketlerine göre ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti`nin yüzde 37 ile 42,5 arasında değişiyor. Sosyalist Parti`nin ise seçimlerde yüzde 24,4 ile 30 arasında oy aldığı sanılıyor. Bu sonuçlara göre Portekiz`de merkez sağ bir siyasi hareket olan Sosyal Demokrat Parti, seçimlerde ilk sırada yer alsa da mecliste çoğunluğu elde edemeyecek. Sosyal Demokrat Parti`nin lideri Pedro Passos Coelho ise muhafazakar Halkçı Parti ile istikrarlı bir hükümet kurmayı umduğunu söyledi. Ancak Pedro Passos Coelho, geleecekte büyük cesaret isteyen kararlar almaları gerektiği uyarısında bulundu.

SOSYALİS HÜKÜMET KURTARMA PAKETİ İSTEMİŞTİ

Portekiz`de altı senedir iktidarda olan sosyalist hükümet bu yıl ekonomik sıkıntılar nedeniyle Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF`den 78 milyar euroluk bir kurtarma paketi talep etmişti.

Ancak muhalefet hükümetin kemer sıkma programını reddetmişti. Portekiz`de halen işsizlik oranı yüzde 12`yi aşmış durumda. Ülke ekonominin önümüzdeki iki yıl yüzde 2`den fazla küçülmesi bekleniyor. Lizbon`daki BBC muhabiri Alison Roberts, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF ile varılan anlaşmanın, yeni hükümetin önündeki seçenekleri sınırlandıracağını söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir