• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
DÜNYANIN VİCDANI GÖÇTÜ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Avrupa ülkelerinin göçmenlere yönelik düşmanca tavırları ve bu doğrultuda uyguladıkları politikalarda artışlar yaşanırken, Akdeniz’de bir göçmen faciası daha yaşandı. Plastik botlarla Akdeniz’i aşıp Avrupa’ya ulaşmak isteyen Afrikalı 67 göçmen, boğularak can verdi. Bir göçmen faciası da Yunanistan’da yaşandı. Yunanistan sınırında yakalanan bazı göçmenlerin Yunan askerleri tarafından işkence edilip Türkiye’ye gönderildiği tespit edildi. Suriye’nin İdlib vilayetindeki bir göçmen kampına yapılan saldırıda ise çoğu çocuk 12 sivil katledildi.

AKDENİZ’DE YENİ FACİA

Akdeniz’de yeni bir göçmen faciası yaşandı. İtalyan ANSA ajansının Akdeniz’i geçmeye çalışanlara bağımsız acil yardım desteği sunan “Alarmphone” isimli internet sitesine dayandırdığı haberde, bu faciaya yer verildi.

Alarmphone’u arayan bir balıkçı Libya açıklarında bir botun battığını ve botta bulunan göçmenlerden 67’sinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Balıkçının ifadesine göre bottaki 30 göçmen kurtarıldı.

FACİALARIN SEBEBİ: AVRUPA ÜLKELERİNİN GÖÇMEN KARŞITLIĞI

Akdeniz’de son yıllarda göçmen facialarının yaşanmasının en büyük sebebi olarak, Avrupa ülkelerinin bu göçmenleri kabul etmesindeki isteksizlik olarak göze çarpıyor. Afrika’dan deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşan göçmenlerin ayak bastığı ilk ülkeler İtalya ve Malta. Ancak bu iki ülke, gelen göçmenlerin dağıtılmasına yönelik AB ülkelerinden yeterli yardımı görmemeleri gerekçesiyle kurtarılan göçmenleri kabul etmeye yaklaşmıyor.

Eski gemiler veya plastik botlarla Akdeniz’i geçmeye çalışan göçmenler, sağ kalmaları halinde, İtalya ve Malta’nın bu kişileri kabul etmeye yanaşmaması nedeniyle haftalarca botlarda tutuluyor.

YUNANİSTAN’IN GÖÇMEN POLİTİKASI: İŞKENCE

Göçmenlerin Avrupa’ya geçiş olarak kullandığı bir diğer ülke olan Yunanistan ise son dönemlerde göçmenlere yaptığı işkencelerle gündeme geliyor. Nitekim önceki gün de hudut birliği askerleri, İpsala ilçesi yakınlarındaki askeri yasak bölgede, aralarında darp edilmiş kişilerin de bulunduğu 30 düzensiz göçmeni yakaladı.

Tedavi altına alınan göçmenlerden Pakistan uyruklu Süleyman Biyen, Yunan askerlerinin kendilerini günlerce aç ve susuz bıraktığını ve daha sonra tüfeklerle darp ederek zorla Türkiye’ye gönderdiğini söyledi.

Afganistan uyruklu Bilal Tahi de Yunanistan'da yakalandıktan sonra Yunan askerinin silahıyla kafasına vurması sonucu bir süre baygın yattığını ifade etti. Yunanistan'da asker ve polislerin düzensiz göçmenlere çok kötü davrandığını savunan Tahi, "Bir gün orada kaldıktan sonra beni zorla nehre attılar." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN YUNANİSTAN'A TEPKİ

Yunanistan’ın göçmenlere karşı tutumuna ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'ye yönelik açıklamalarına, Dışişleri Bakanlığından tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Göç yolları üzerinde bulunan ülkelerin ve Yunanistan'ın, 'sıfır göçmen politikası' uygulaması ve bu kişilerin haklarını hiçe sayması insani değildir. Göçten muzdarip ülkeler ve Yunanistan, öncelikle kaynak ülkelerde göçü tetikleyen nedenlerin ortadan kaldırılması için çaba göstermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

MERKEL: MÜLTECİLER SİZDE KALSIN, PARASINI VERELİM

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için yeni mali yardım yapılabileceğinin sinyalini verdi. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ile Zagreb'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, yaklaşık 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’ye bu sığınmacıların barınma masrafları için gerekirse bir kez daha mali yardım yapılması gerektiğini söyleyerek, “Ben buna hazırım” diye konuştu.

İDLİB'DE KAMPA SALDIRI: 12 ÖLÜ

Öte yandan Suriye’de de Baas rejiminden kaçıp İdlib’deki kamplara yerleşen göçmenlere düzenlenen saldırıda 12 sivil katledildi.

Muhaliflerin gözlemevine göre, Baas rejimi ve yabancı milisler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki Kah köyündeki zorla yerinden edilen sivillerin sığındığı kamplara füzelerle saldırdı. İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinin ilk belirlemelerine göre çoğu çocuk 12 sivil hayatını kaybetti, en az 40 sivil yaralandı.

Sivil savunmanın raporuna göre, Baas rejimi ve destekçilerinin İdlib'de geçen ay sivil yerleşimlere yaptığı saldırılarda 13'ü çocuk 75 sivil hayatını kaybetmişti. Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde, rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü. 

Saldırıların yoğun olduğu yerlerden nispeten sakin yerlere göç edenlerin sayısı ise son bir yılda 1 milyonu aştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir