• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Esnafımız eve ekmek götürmekte zorluk çekiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman Mobilyacılar Sitesi'nin sorunlarının giderilmesi adına gerekli girişimlerde bulunduklarını belirten Adıyaman Ağaç İşleri Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Zeynal Asnuk kurumlardan iş alamamanın sıkıntısını yaşadıklarını belirtti.

"Hiçbir esnafımız kurumların işlerini alamıyor"

Devlete ait kurumların işlerini yapamadıklarından dolayı esnafın sıkıntı yaşadığını belirten Asnuk, "Yaklaşık bir yıldır dünya genelinde bir ekonomik kriz var. Esnaf ve sanatkârlar olarak biz de ister istemez bundan payımızı alıyoruz, etkileniyoruz. Esnafımız bir yıldır evine ekmek götürmekte biraz zorlanıyor. Tabi bunların sebepleri var. Biz bu konuda gerek Adıyaman'ın ileri gelenleriyle, gerek bürokrasiyle gerekse de ileri gelenlerle görüştük. Adıyaman esnafını sadece mobilyacı esnafı olarak görmeyelim. Mobilyacı esnafının dışında da hiçbir esnafımız kurumların işlerini alamıyor. Yaptığımız araştırmaya göre dışarıdan alınan ürünler, Adıyaman esnafından alınırsa bu ürünler Adıyaman esnafını doyurur ve esnafımız çarkını çevirerek kendi ayakları üzerinde durabilir." şeklinde konuştu.

Esnafla ilgili şikâyetleri dikkate aldıklarını ve çözümü noktasında girişimlerde bulunacaklarının altını çizen Asnuk, "Zaman zaman bize dışarıdan gelen şikâyetler var. Gerek vatandaşlardan gerekse kooperatifçilik yapanlardan bazen esnafımız hakkında şikâyetler geliyor. Maalesef bazen esnaf arkadaşlarımız, Adıyaman sanatkâr esnafına yakışmayacak şeyler içerisine girerek insanların işini yarım bırakıyorlar. İşleri zamanında teslim etmiyorlar. Bunun da çalışmasını yapıyoruz. Bu esnaf arkadaşımızı da 5362 sayılı Esnaf Yasasının yetkileri çerçevesinde uyaracağız. Uyarılar fayda vermediği takdirde gerekli cezai işlemlerimizi başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Asnuk konuşmasına devamla, "Sanayimiz içerisinde belediyeye ait alanlarımız var. Buraların çırak eğitim alanlarına çevrilmesi için gerekli çalışmalarımızı başlatarak yetkililerden, Çırak Eğitim Merkezi ve uygulama atölyesi açılması için girişimlerde bulunacağız." dedi.

 

"Bakanlıktan şu ana kadar küçük esnaf olarak herhangi bir destek almadık"

Esnafın kalkındırılması amacıyla bakanlıktan herhangi bir destek almadıkların dile getiren Asnuk, "Adıyaman Organize Sanayii'nde ihracat yapan 3 esnafımız var. Ama küçük esnaf noktasında herhangi bir ihracat yoktur. Çevre illere konut alanında ihracat yapan arkadaşlarımız var ama yeterli değildir. Bu konuda Ticaret Odası ve diğer odaların daha etkili çalışması lazım ki esnafımız kalkınsın. Bakanlıktan şu ana kadar küçük esnaf olarak herhangi bir destek almadık. KOSGEB üzerinden küçük esnaflara Can Suyu adı altında 20 ile 50 bin lira arasında faizsiz kredi desteği alındı. Bunun dışında şu ana kadar başka bir destek almış değiliz." şeklinde konuştu.

"Sanayimizin giriş-çıkışlarında biraz sıkıntı var"

Sanayi girişlerinin iş makinalarının giriş-çıkışlar için uygun olmadığını bunun için bir düzenleme yapmaları gerektiğini ifade eden Asnuk şöyle devam etti:

Sanayimizin giriş-çıkışlarında biraz sıkıntı var. O sıkıntıları da Adıyaman Belediye Başkanıyla görüştük, dirsek temasımız var. Sanayinin batı tarafında bir dere yatağımız var. O derenin temizlenerek ağaçlandırılmasını talep ettik. Bu talebemizi ilgili kurum müdürleriyle de görüştük, inşallah o sıkıntımız da hal olacak. Bizim talebimiz; sanayii çevresinin çevre düzenlemesinin yapılmasıdır. Türkiye'nin diğer illerindeki sanayileri geziyoruz. Sanayii içerisinde yeşil alan diye bir yer görmedik. Maalesef bu durum sadece Adıyaman'da var. Sanayilerin içerisinde yeşil alan olmaz. Çünkü ticaret hacminin geliştirilmesi için iş yerlerinin fazla olması gerekiyor.

Asnuk son olarak, "Mobilyacılar sitesi olarak PTT şubesi ve belediye ödeme noktalarımız yoktur. Bunların en kısa zamanda buraya kurulmasını arzuluyoruz. Daha önce girişimlerimiz oldu ancak o zamanlar da buralarda bu kadar ev yoktu. Hastane henüz tamamlanmamıştı. Şu an bizim için bunlar ihtiyaçtır. Yetkililere bunların yapılması için gerekli işlemleri yapıp başvuracağız. Sağlık ocağının olması da iyi olacaktır. Çünkü bizim işlerimiz kesici aletlerle yapılan çalışmalardır. Bu konuda İl Sağlık Müdürümüzden talepte bulunacağız inşallah." dedi. (Cemil Özdaş-İLKHA)

]]>

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir