• DOLAR 32.488
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2441.481
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çiftçinin devletin münavebe desteğinden vazgeçme pahasına kâr marjı yüksek mısırı bırakıp düşük kârlı pamuğa geçmediğini söyleyen Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, devletin pamuğa daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti.

Tarım desteklerinin çiftçilere doğru bir şekilde aktarılması gerektiğini ifade eden Doğan, “Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından 2020 yılı tarımsal desteklemeleri açıklandı. Sanırım 26 milyar TL civarında bir destekleme yapılacağı belirtildi. Tabi bu Türkiye’deki tarımsal üretim için önemli bir desteklemedir. Ancak bu desteklemelerin etkin olarak yerine ulaşabilmesi için doğru bir şekilde aktarılması gerekir. Bununla ilgili bakanlık tarafından iyi bir uygulama, çalışma yapılması, planlama ortaya konulması lazım.” dedi. 

“Çiftçilerin destek almaması olumsuz olur”

Çiftçilerin kâr marjı yüksek olan tarımsal üretime yöneldiklerine işaret eden Doğan, “Geçtiğimiz ay Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından münavebe (Ekim nöbeti) uygulama sistemi getirildi. Daha önce de belirttiğim gibi bu münavebe sistemini olumlu buluyoruz, ancak bu münavebeye zorunluluk getirip tarım arazisine üç yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçilerin destek almaması noktasını ise olumsuz bulmuştuk. Çiftçiler kâr marjı olan tarımsal üretime yöneliyorlar. Münavebeyi üç yıl devam eden ürünlerde eğer kâr marjı yüksekse maalesef çiftçi bundan vazgeçmiyor.” diye konuştu.

“Alternatif bir çözüm sunulmalı”

Konuşmasının devamında Doğan, şunları söyledi: “Münavebe sistemi olumlu bir çalışmadır ancak Tarım ve Orman Bakanlığı bunu uygularken mutlaka buna alternatif bir çözüm de desteklemesi gerekiyor. Bölgemizde en çok tarımsal sulamada üretilen ürün mısırdır. Mısır, kâr marjı yüksek olan ve üretimi daha kolay olan bir ürün olduğu için çiftçi sürekli ona yönelmektedir. Uzun yıllar ekilen mısırın toprağı çok fazla yormasına rağmen çiftçi üretiminden vazgeçmemektedir. Çünkü çiftçi kâr marjı yüksek olana yöneliyor. Dolayısıyla bundan vazgeçmiyor.”

“Çiftçinin pamuğa yönelmesi için kâr marjı yüksek olmalı”

Bölgede pamuğa desteğin artırılması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Mısırın alternatifi bölgemizde pamuktur. Çiftçinin pamuğa yönelmesi için kâr marjının yüksek olması lazım ancak pamuktaki girdilerin çok yüksek olması nedeniyle maalesef çiftçi mısır üretimini bırakıp pamuk üretimine geçmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ton başına 800 TL pamuk primi uygulanmaktadır ve bu pamuk üretimi için yetersiz kalmaktadır. Eğer bakanlık çiftçinin mısırdan vazgeçip pamuk üretimine geçmesini istiyorsa mutlaka pamuğa daha fazla destek vermesi gerekiyor ki, hem münavebe uygulansın hem de çiftçi ürününü değiştirsin.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) oranı yüzde 20 seviyesine bile ulaşmadı”

Çiftçilerin devlet desteği almama pahasına kar marjı düşük ikinci ürünü ekmediğini söyleyen Doğan, “Maalesef bugün geldiğimiz noktada kasım ayı itibariyle çiftçilerimiz, Çiftçi Kayıt Sistemi’nden (ÇKS) vazgeçiyor. Münavebeden dolayı çiftçi destek alamadığı için bugüne kadar bize başvuru yapan ÇKS, önceki yıllara oranla yüzde 20 seviyesine bile ulaşmamıştır. Çiftçi kâr marjı iyi olduğu için mısırdan vazgeçip başka ürün ekemiyor, bu durumda destek alamıyor, destek alamayınca ÇKS başvurusunu yapamıyor.” dedi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız