• DOLAR 32.565
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2451.391
  • ...

Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması amacıyla bir süre önce bazı bankalar tarafından başlatılan fiziki altın toplama kampanyaları diğer bankalarca da farklı isimlerle uygulamaya başladı.

Türkiye`de yastık altında olduğu tahmin edilen 5 bin ton altını ekonomiye kazandırmayı amaçlayan kampanyalarla ilgili kuyumcular, tasarruf sahiplerine ``önce bize gelin`` davetinde bulundu.

ALTIN TİCARETİNE GİRMELERİNİ İSTEMİYORUZ

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların altın ticareti yapmasına sıcak bakmadıklarını belirterek, yastık altındaki altınları toplamak için çeşitli kampanyalar düzenleyen bankların diğer yandan vatandaşlara altın satmaya çalışmasının çelişki olduğunu söyledi.

Çavuşculu, ``Bankaların altın ticaretine girmesini istemiyoruz. Bırakın kuyumcular altın satsın, bankalar da bankacılık yapsın`` dedi.

BİRİKİMLERİNİN NE KADAR HAS ALTIN ETTİĞİNİ BİLMİYORLAR

Bankaların, fiziki altın toplamak için şubelerinde düzenledikleri ``altın günleri``nin yanlış hesaplamalarla mağduriyetlere yol açabileceğini ileri süren Çavuşculu, şöyle konuştu:

``Özellikle altın tasarrufuna sahip olanlar, birikimlerinin ne kadar has altın ettiğini bilmiyor. Bankalar tasarruf sahibinin verdiği yüzük, kolye, bilezik ve diğer altınlarının has altın karşılığını hesaplayarak, bu hesap üzerinden işlem yapıyor. Bankalar, altınları hangi saflık derecesinde aldığıyla ilgili kamuoyunu net bir biçimde bilgilendirmeli. Çünkü saflık derecesi açılacak hesaptaki altın miktarını doğrudan etkiliyor. Hesaplama konusunda bir mağduriyet yaşanmaması için tasarruf sahipleri, bankadan önce birkaç kuyumcuya uğrayıp birikiminin has altın karşılığını mutlaka öğrenmeli.``

İŞÇİLİĞİ DÜŞÜK ÜRÜNLER ALSINLAR

Hasan Çavuşculu, altında işçilikle orantılı olarak maliyetin de arttığını belirterek, yoğun işçiliği olan ürünlerde alış ile satış fiyatı arasındaki farkın yükseldiğini dile getirdi.

Altını yatırım amacıyla alacaklara Cumhuriyet Altını ve 22 ayar bileziği tercih etmelerini tavsiye eden Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu, ``Bizce, işçiliği yoğun ürünler yatırımdan ziyade takı olarak tercih edilmeli. Bu ürünler tasarıma girdiği için işçilik bedelleri yüksek oluyor. Altın yatırımı yapacaklar kesinlikle işçiliği düşük ürünler almalı`` diye konuştu.


AA