• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Nazca Platosu’nda ‘canavar’ resimleri keşfedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya’nın Yamagata Üniversitesi’nden bilim insanları, Peru’nun başkenti Lima'nın 400 km güneyindeki Nazca Platosu'nda yeni geoglifler keşfetti.

Platonun batısında yeni bulunan  ve boyutları 5 ile 100 metre arasında değişen 143 geoglif, hayvan ve diğer canlıların yanısıra kare kafalı 'gizemli yaratıkları' betimliyor.


Saha çalışmalarının yanısıra üç boyutlu verilerin analizi sonucunda keşfedilen geogliflerden biri ilk defa yapay zeka kullanılarak tespit edildi.

Bazı çizimlerde insanlara benzeyen ancak kare kafalı olan 'yaratıklar' ve çift başlı yılanlar görülüyor. 


Geogliflerin M.Ö. 100 – M.Ö 300 arası döneme ait olduğu tahmin ediliyor.

Nazca Platosu’ndaki gizemli çizimleri ilk olarak 16. yüzyılın ortalarında kıtayı 'fetheden' İspanyollar keşfetmişti.

1939 yılında Perulu arkeolog Toribio Xesspe’in yeniden keşfettiği geoglifler, aynı yıl ABD'li tarihçi Paul Kosock tarafından havadan fotoğraflandı.

Paul Kosok'un fotoğraflarından beri, bilim dünyası şu soruların yanıtını arıyor: Bu dev şekilleri kim, nasıl ve hangi amaçlarla çizdi?

Arkeologlar ve tarihçiler arasında Nazca’daki antik uygarlığın temsilcilerinin bazıları yüzlerce metrelik devasa geometrik şekilleri nasıl çizdikleri konusunda fikir birliği bulunmuyor.

Bilim insanları geoliflerin yerli halkın yaşamında nasıl bir rol oynadıkları konusuna da kafa yoruyor.

Bunların gökyüzünde gözlemlenenleri sembolize ettiklerine dair tahminler var.

Alman yazar Erich von Däniken, 1968 tarihli 'Tanrıların Arabaları' adlı araştırma kitabında, bu dev şekillerin uzaylı zekâsının ürünü olduğunu öne sürdü.

Alman matematikçi Maria Reiche, şekillerin Güneş, Ay ve bazı yıldızların pozisyonunu yansıttığı, insanlara ne zaman ekinlerini ekmeleri, ne zaman tarlalarını sulamaları ve ne zaman ekini toplamaları gerektiğini hatırlattığını savundu.

Ama gizem henüz tan manasıyla aydınlığa kavuşmadı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir