HAKSİAD: Dışa bağımlılığı bitirmek işsizliği de bitirmektir
HAKSİAD, Türkiye'nin ekonomik olarak en büyük sorununun dışa bağımlılık olduğunu, bunun bitirilmesi haline işsizliğinde biteceğini vurguladı.
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), TÜİK'nin son olarak açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
HAKSİAD Genel Merkezi tarafında yapılan yazılı açıklama, TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2019 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bin kişi olduğu hatırlatıldı.
İşsizlik oranının da 2,9 puanlık artış ile yüzde 14,0 seviyesinde gerçekleştiği; aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,5 puanlık artış ile yüzde 16,7'ye yükseldiği belirtilen açıklamada, genç nüfusta işsizlik oranının 6,6 puanlık artış ile yüzde 27,4 olarak 2005'ten beri en yüksek seviyeye çıktığına dikkat çekildi.
Açıklamada, "Görüldüğü kadarıyla YEP’in kısa vadede ortaya koyduğu bir çözüm görünmüyor. Umarız orta ve uzun vadede bu tablo yaşanmaz. Hükümet tarafından ekonomik paketlerin çıkarılması hepimizin faydasına ve bizlerin de sürekli tavsiye ettiği çalışmalardır. Zira bu paketlerin sürdürülebilirliği takip edilmesi önemli. Her ne kadar son yıllarda ağır sanayide bazı adımlar atılmış olsa da bu yapılanlarla katma değer sorunu çözülebilmiş değil. Ülkemizin ekonomik olarak en büyük sorunu kanaatimizce dışa bağımlı olması. Dışa bağımlılığı bitirmek demek işsizliği de bitirmek demektir." denildi.
Açıklamada, ekonomik büyümenin temelini oluşturan işsizliğin ortadan kaldırılması için şu adımların atılması gerektiği sıralandı:
İstihdamı artıracak proje ve sektörlere öncelik verilmeli az sermaye ve yoğun emek ile çalışacak projeler desteklenmeli.Milli kaynaklar ekonomiye kazandırılmalı ve üretimin her alanında kullanılmalı üretim faktörleri bakımından zengin olduğumuz sektörlere yönelmeli.
Tarımsal üretim desteklenmeli, büyükşehirlerde yaşayan insanları kırsal kesime çekecek ekonomik ve sosyal destekler verilmeli.
Bölgelerin sosyal, demografik ve ekonomik özellikleri belirlenerek bölgeye özgü istihdamı artırıcı projeler uygulanmalı.
İşletme sahiplerine her konuda onları rahatlatacak teşvik ve destekler verilmeli.
İşsiz kesime gereken eğitim verilmeli ve eğitimlerine uygun iş imkanı sağlanmalı.
Mesleki okulların sayıları artırılmalı ve piyasanın ihtiyaç duyduğu sayıda mezun verilmeli.
Turizm sektörü desteklenmeli, bu alanda çalışacak insanlara devlet tarafından eğitim verilmeli.
Bilim ve teknolojinin gelişmesine katkı sağlayacak yeterli sayıda üniversite açılmalı.
Nerdeyse her üç gençten birinin işsiz olduğu belirtilen açıklamada, "Bu büyük bir enerji ve güç kaybı. Gençlerimizi bir araya getirecek projelere ihtiyacımız var. Bunun için gençlerimizin sinerjilerini oluşturacak ortamlar konusunda hükümet katkı sağlamalı. Ayrıca gençlerimiz üniversite yerine yeteneklerine göre mesleki okullara yönlendirilmeli. Çünkü ülkemizdeki işsizliğin en büyük nedenlerinden biri mezun sayısının fazla olması ve iş beğenmemedir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)