• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
TİHEK Başkanı: Mevcut kanunlar gözden geçirilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından düzenlenen Şiddetin Önlenmesi Çalıştayı'nın açılış konuşması TİHEK Başkanı Süleyman Arslan tarafından yapıldı. "Şiddetin önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapamayan bir yasama erki, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte sorumludur." diyen başkan Arslan, "Şiddet konusunda gerekli önlemleri alamayan kolluk kuvvetleri ve yürütme gücü, etkin soruşturma yapamayan ve adil cezalar veremeyen yargı sorumludur." ifadelerini kullandı.

Şiddet olaylarındaki sorumlulara dikkat çekti!
Yaşam hakkı ile birlikte bütün temel hakların devlet tarafından korunması gerektiğine dikkat çeken Başkan Arslan, şunları söyledi:

"Bir ülkede kişiler, birbirinin hayatına son veriyorsa veya diğer haklarını ihlal ediyor, şiddet uyguluyor, onurlarını zedeliyorsa başkalarının haklarına saygıyı öğretemeyen aileler sorumludur. Haklara saygıyı öğretemeyen, şiddeti bir sonraki nesle aktaran ve şiddet üreten bir eğitim sistemi sorumludur. Şiddetin önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapamayan bir yasama erki, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte sorumludur. Bu konuda gerekli önlemleri alamayan kolluk kuvvetleri ve yürütme gücü sorumludur. Etkin soruşturma yapamayan ve adil cezalar veremeyen yargı sorumludur."

Ülkemizdeki kadın cinayetlerine de değinen Başkan Arslan, şöyle konuştu:
"Türkiye'de yüzlerce kadın cinayeti olduğu bir gerçektir. Ancak binlerce erkek cinayeti olduğu da bir gerçektir. Erkek cinayetlerinin önemli bir kısmı da aile meselelerine ilişkindir. Yüzlerce kadının cinayetini önemserken, binlerce erkeğin cinayeti karşısında aynı duyarlılığı göstermemek ve gerekli tedbirleri almamak eşitlik anlayışına sığmaz."

Başkan Arslan mevcut sözleşmeler ve kanunların gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

" 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi', bilinen adıyla 'İstanbul Sözleşmesi' ve 13 Ekim 1985'te yürürlüğe giren CEDAW acilen gözden geçirilerek iptal edilmeli."

'Uluslararası İlişkiler, Psikoloji ve Din Boyutuyla Şiddet Olgusu', 'İstatistiklerle Şiddet Olgusu' ve 'Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Öncül Tedbirler' oturumlarının yapılacağı çalıştay, yarın sona erecek.

Kaynak: Yeniakit.com.tr

Bu haberler de ilginizi çekebilir