Erbaş: Kudüs yeniden barış şehri olmalıdır
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kudüs'te yaşanan zulme dikkat çekerek, "İslam medeniyetinde bir arada yaşama tecrübesinin sembol şehirlerinden birisi Kudüs'tür. O yüzden Kudüs'ün yeniden barış şehri olmasının sağlanması gerekiyor." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Dünya Dini Liderleri 2. Bakü Zirvesi'nin açılışında konuştu.
Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi (KMİ) öncülüğünde Bakü Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirvenin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İslam'ın, insanlığın dünya ve ahiret huzurunu temin edecek ilkeleri getirdiğini ifade ederek, "Bütün Peygamberler; tevhidin, adaletin, güzel ahlakın yaşanması için mücadele etmiştir. Dolayısıyla Müslümanlar ırkı, inancı, rengi, dili, coğrafyası, kültürü ne olursa olsun herkesin temel hak ve özgürlüklerini savunmayı inançlarının gereği kabul etmişlerdir." dedi.
Erbaş, Kudüs'te yaşanan zulme dikkat çekerek, "Birlikte yaşamanın en güzel örneklerini dünyaya Müslümanlar göstermiştir. İslam medeniyetinde bir arada yaşama tecrübesinin sembol şehirlerinden birisi de Kudüs'tür. Ama bugün Kudüs'te yaşanan zulmü hepimiz görüyoruz. O yüzden Kudüs'ün yeniden barış şehri olmasının sağlanması gerekiyor." şeklinde konuştu.
"İnsanların inancını sorgulamadan ihtiyaçlarını ve haklarını konuşmalıyız"
Din adamlarının, insanlığın meselelerini hep beraber sahiplenmek ve daha iyi bir hayat ve gelecek için birlikte çözüm araması gerektiğini dile getiren Erbaş, şöyle devam etti:
İnsanların inancını tartışmadan, sorgulamadan; ihtiyaçlarını, acılarını, haklarını konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Nitekim fakirlik, ayrımcılık, gelir dağılımında adaletsizlik, çevre sorunları gibi meseleler, dünyadaki herkesin etkilendiği ortak sorunlardır. Bizler Müslüman dini liderler olarak bütün insanları kucaklayacak bir adalet ve merhamet duygusunu kökleştirmek, inançların istismar edilmesini engellemek ve özellikle din üzerinden terör ve anarşi oluşturulmasına engel olmak için ciddi çalışmalar yapmak zorundayız.
Erbaş, dini teşkilatların adeta milletlerin kalbi gibi olduğunu belirterek, "Din hizmeti ve eğitimi doğru bilgi ve yöntemle karşılanmadığında istismara açık hale gelmekte ve pek çok soruna neden olabilmektedir. Bunun için özellikle gençlik, aile gibi konular başta olmak üzere, tecrübe paylaşımı, müfredat, kaynak, materyal geliştirme gibi alanlarda ortak çalışmalar oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)