• DOLAR 35.325
  • EURO 36.804
  • ALTIN 2994.67
  • ...
Fazla tuz tüketiminin sebep olduğu hastalıklar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemeklere tuz eklemeden de, yediğimiz besinlerden günde 5 gram tuz temin edebildiğimizi, yüksek oranda tuz içermesinden dolayı işlenmiş besinlerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirten Dr. Özlem Bodur Yalçın, fazla tuz tüketiminin hipertansiyon, böbrek hastalıkları, ödem gibi farklı hastalıklara sebebiyet verdiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini 5 gramla (1 çay kaşığı) sınırlandırmıştır.  Ülkemizde bu miktar 18 grama ulaşmış durumda. Kararında tüketilen tuz, sinir sisteminin sağlıklı işlemesinden kan basıncının düzenlenmesine kadar birçok faydası var. Fazla tüketilmesi halinde de kalp damar hastalıklarından böbrek hastalıklarına kadar birçok ciddi soruna yol açabiliyor.

Fazla tuzun yol açtığı 5 hastalığı ve tiroidi fazla çalışanların neden iyotsuz tuz tüketmesi gerektiğini anlatan Dr. Özlem Bodur Yalçın, “Fazla miktarda alınan sodyum, yüksek kan basıncına neden oluyor ki, inmelerin yüzde 62’sinden, kalp hastalıklarının da yüzde 49’undan fazlasından yüksek kan basıncı sorumlu. Yapılan çalışmalar; yüksek oranda sodyum tüketen çocukların da hipertansiyona daha yatkın hale geldiğini ortaya koyuyor. Diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesi ile inme riski, kalp damar hastalıkları riski azalabiliyor. “ dedi.

Tuz tüketiminin azaltılmasının, böbrek hastalığı tedavisinin en önemli basamağını oluşturduğunu hatırlatan Yalçın, “Fazla tuz tüketildiğinde böbrek içindeki kılcal damarlarda kan basıncı yükselip harabiyet başlıyor ve bu harabiyete bağlı olarak idrardan protein kaçağı meydana geliyor. Protein kaçağının başlaması böbrek hasarının geliştiğini gösteriyor. Fazla tuz tüketimi aynı zamanda böbrek taşı oluşumunda da önemli bir rol oynuyor.” diye konuştu.

Yalçın, “Sabahları uyandığınızda ellerinizde ve yüzünüzde şişliklerin olması, ayakkabılarınızın ayağınızı sıkması ve çorabınızın ayağınızda iz bırakması ödeminiz olduğunu gösteriyor. Hücreler arası sıvının artması anlamına gelen ödemin en önemli nedenlerinden biri gereğinden fazla tuz tüketmek. Tuz tüketimini kısıtlayarak ve uzun süre hareketsiz kalmamaya dikkat ederek ödeminizin atılmasını sağlayabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Bunlarla birlikte fazla tuzun Osteoporoz isimli hastalığa da, şeker hastalığına da neden olabileceğini vurgulayan Yalçın, şöyle konuştu: “Osteoporoz kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısının zayıflaması sonucunda, kemik kırılganlığında artış ile kendini gösteren bir iskelet hastalığı. Gereğinden fazla tuz tüketmek, kemiklerden kalsiyumun serbestleşmesine, böbreklerden kalsiyum kaybına ve dolayısıyla osteoporoza yol açıyor. Osteoporozdan korunmak için kalsiyumdan zengin bir diyet, yeterli vitamin tüketimi, düzenli egzersiz yapılması ve gereğinden fazla tuz kullanılmaması gerekiyor. Fazla tuz tüketimi şekeri de etkiler mi! demeyin. Fazla tuz tüketimiyle insülin direnci arasında birçok ilişki bulunuyor. İlk olarak fazla tuz tüketimi, hücrelerdeki insülin sinyal yollarını bozarak insüline karşı artmış dirence yol açıyor. Aynı zamanda fazla tuz tüketimi, yağ deposundan adiponektin isimli maddenin salgılanmasına; adiponektin ise karaciğer yağlanmasını tetikleyerek fazla insülin salgılanmasına neden oluyor. Sağlıklı bir hayat için tuzun şekerle olan bu garip ama gerçek ilişkisini aklınızda tutmanızda fayda var.”

“Son günlerde kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi iyotsuz tuz kullanımının özendirilmesi ülkemiz açısından önemli sağlık problemlerine yol açabilir.” diyen Yalçın, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Ülkemiz halen iyot eksikliği olan bölgeler arasındadır ve bu nedenle 1998 yılından bu yana sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu hale getirilmiştir. İyot sinir sistemi gelişimi için çok kritik bir maddedir ve özellikle hamile kadınların sağlıklı bebek gelişimi için iyotlu tuz kullanması hayati önem taşımaktadır. Ayrıca iyotsuz tuz kullanımının tiroit kanserine yol açtığına dair uyarılar da bulunmaktadır.  Bu nedenle tiroit bezi fazla çalışan hastalar dışında iyotsuz tuz tüketimi önerilmemektedir.”

 Dr. Özlem Bodur Yalçın, tiroit bezi fazla çalışan hastaların neden iyotsuz tuz kullanması gerektiğini de şöyle açıklıyor: “İyot, tiroit hormonu üretiminde anahtar rol oynar. Düşük iyotlu beslenme ile tiroit hormon sentezi azaltılabilir.” (Nizamettin Aşkın-İLKHA)

]]>

Bu haberler de ilginizi çekebilir