• DOLAR 32.455
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2418.554
  • ...
Elektrik Faturalarına Sayaç Vurgunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni elektrik sayaçların temini ve montajı sırasında dağıtım şirketi 31 Aralık 2012`ten sonra aboneden herhangi bir bedel istemeyecek.Elektrik dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı 31 Aralık 2012`ten sonra dağıtım şirketi tarafından yapılacak. Yeni sayaçların temini ve montajı sırasında dağıtım şirketi aboneden herhangi bir bedel istemeyecek, sayacın mülkiyeti de dağıtım şirketine ait olacak.

FATURALARA 43 TL OLARAK YANSIDI

Tüketicilerden sikayetvar.com’a gelen şikayetlere göre dağıtım şirketleri bu tarih öncesi elektrik sayacı değişimlerini arttırdı. Tüketiciler şikayetlerde tepkilerini “Elektrik dağıtım şirketi çalışanları kullanmış olduğumuz elektrik sayaçlarını ev sahiplerine bile haber vermeden gizlice değiştirdiler. Bir sabah kalktığımızda elektrik sayaçlarının değiştiğini fark ettik. Değişim bedellerini Aralık ayı faturalarına 43 tl gibi bir rakam yansıtmışlar. 31 Aralık itibari ile değişim bedelleri dağıtım şirketine ait olacakmış. Neden siz çoktandır değişmesi gereken sayaçları şimdi değiştirme gereği duydunuz?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ELEKTRİK SAYAÇLARININ DEĞİŞİMİ FATURAYA YANSIDI

Daha önce dağıtım şirketleri sayaçları temin ederken ücreti abonelerden alınıyordu. Değişiklik gerçekleştikten sonra bakım onarım da dahil vatandaştan ücret alınamayacak. Dağıtım firmaları gelen şikayetlere göre tek fazlı sayaçlar için 42 TL, üç fazlı sayaçlar için ise 60 TL gibi bir ücret tahsil ediyordu.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, periyodik bakım zorunluluğu kapsamında 2010 yılı içerisinde toplam 2 milyon 600 bin 175 abonenin sayaç değişimi yapıldı. Elektrik dağıtım şirketleri 2011 ve 2012 yılının ilk 5 ayında da aynı düzenleme kapsamında toplam 2 milyon 317 abonenin sayacını değiştirdi. Buna göre EPDK’nin 2010 yılında hayata geçen düzenlemesiyle birlikte son 2.5 yıl içerisinde 4 milyon 917 bin 175 sayaç değişimi yapıldı. Elektrik dağıtım şirketleri sayaç değişimi kapsamında 2011 ve 2012’de 102 milyon 94 bin 785 TL tahsil etti. Gelen şikayetlere göre sayacı değiştirilen abonelerden, farklı dağıtım bölgelerinden farklı değişim ücretleri alındı. Pek çok abonenin sayacı ise habersiz değiştirildi. Ortalama bir aboneden 44 TL ücret tahsil eden elektrik dağıtım şirketleri son 2.5 yıl içerisinde EPDK’nin yaptığı değişiklikle abonelerden yaklaşık 216 milyon 350 bin TL tutarında sayaç değişim ücreti aldı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir