• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
İsmet İnönü: Harf İnkılabı'nda asıl gaye, bir zihniyeti boğup yok etmekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Harf İnkılabı sürecindeki bilinmeyenleri bir kez daha gündeme getiren Tarihçi Mustafa Armağan, İsmet İnönü'nün Harf İnkılabı hakkındaki görüşlerini Twitter hesabından paylaştı.

İnönü'nün, "Harf İnkılabı bir okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. Harf İnkılabının bizde tesiri ve faydası kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. İster istemez Arap kültüründen koptuk." dediğini belirten Armağan, Harf İnkılabı'nın asıl maksadını İsmet İnönü'nün ağzından açıkladı.

Armağan'a göre İnönü şu ifadeleri kullanıyor:

"Harf İnkılabı yalnız milleti okuyup yazdırır hale getirmek için vasıta kolaylığı değildir. Aynı zamanda kültür istikametidir. En mühim yeri orasıdır. Bunun için tesirleri iyi olmuştur ve neticeleri daha büyük olacaktır.

Harf İnkılabı'nın 30. senesinde yeni Türk harflerinin cemiyetin mukaddes ihtiyaçlarını temine kâfi olmadığının masa üzerine getirilmesi, Harf İnkılabı'nın temeline tevcih edilmiş bir tarizdir. Bu tarizlerin cemiyetimizi büyük meseleler karşısında bırakmasından endişe ediyorum

Yeni harfler Cumhuriyetin Batı uygarlığı topluluğunu kabul etmesinin de başlıca dayancı olmuştur. Yeni harfler Türk ulusunu bir kültür âleminden başka bir kültür âlemine taşımıştır. Eski harfler Arap kültür ve uygarlığının simgesi, anlatımı ve yayılma tutkusu aracı idi

Yeni harfler ile kazandığımız en önemli bir sonuç, Ortaçağdan çıkıp 20. yüzyılın medeni topluluğuna girmemizin en etkili aracını elde etmiş olmamızdır. Türk devrimlerinin en önemlisi, yeni Türk harflerinin kabulüdür. Bu başta gelir. (Ulus, 9 Ağustos 1953)

Latin harfleri bir kültürdür. Ulusun penceresini bir başka âleme açmak sorunudur, uygarlık âlemine açmak sorunudur.

Bu inkılap eski alfabenin zor öğrenilmesi gibi bir sebeple yapılmamıştır. Bizim milletimiz öğrenmekte başka milletlerden daha geri zekâlı değildir. Harf inkılabının yapılmasındaki asıl gaye, bir zihniyeti, bir dünya görüşünü boğup yok etmekti. (10 Kasım 1960)

Latin harfi devrimi bir şekil değişikliği değildir. Kültürün, çağı geçmiş bir âlemden yeni bir yükselme âlemine yönelmesi demektir." (İLKHA)

]]>

Bu haberler de ilginizi çekebilir