• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
“Patatesin kent ekonomisine katkısı yıllık 260 milyon TL’dir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bitlis’in Ahlat Tarım Havzası’nda 42 bin dekar alanda üretilen patatesin hasadında sona gelindi. Yaklaşık 210 bin ton patatesin hasat edildiği Ahlat tarım Havzasındaki çiftçiler, hem hasattan hem de taban fiyatından memnun.

Üretilen patatesler, çevre illerinin yanı sıra yakın ülkelere de ihraç ediliyor. Tarlada çiftçileri ziyaret eden Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, yaklaşık bir buçuk aylık patatesin hasadında sona gelindiğini söyledi.

Kentte birkaç gözde üründen biri olan patatesin il ekonomisine yaklaşık 260 milyon TL katkı sağladığını belirten Çelik, Türkiye’nin patates ihtiyacının yüzde 5’inin Bitlis’ten karşılandığını belirtti.

Çelik, “İlimizde Tatvan, Ahlat, Adilcevaz bölgeleri başta olmak üzere yaklaşık 45 bin dönüm arazide patates ekiliyor. 315 üreticimizin yetiştirdiği patatesten yıllık yaklaşık 200 bin ton ürün elde ediliyor. İlimizde 13 çeşit patates üretimi yapılmaktadır. Kısmen yemeklik patates üretimimiz var, daha çok sertifikalık patates tohumu üretimimiz mevcuttur.” dedi.

“Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Bitlis ili karşılamaktadır”

Sertifikalı patates üretimi de yapıldığını dile getiren Çelik, şunları söyledi:

“15 çiftçimiz, 7 bin dekarlık alanda, 35-40 bin ton arasında sertifikalı patates üretimi yapmaktadır. Sertifikalı patates ilimizde kullanılmakla beraber komşu illere, kısmen de yurt dışına ihraç edilmektedir. Patates üretimi bölgemizde nisan-mayıs aylarında başlamaktadır. 5 aylık bir süreçte tarlada faaliyetler devam etmektedir. 3-4 bin insan burada istihdam edilmektedir. Üretimimiz bu sene çok iyi. Taban fiyatı da iyidir. Şu anda tarlada patatesin kilosu 1 TL ile 1,1 TL arasında satılmaktadır. Yemeklik patates üretiminde Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Bitlis ili karşılamaktadır.”

“Üretilen patatesin il ekonomisine katkısı 260 milyon TL’dir”

Üretilen patatesin il ekonomisine yaklaşık 260 milyon TL katkı sağladığına dikkat çeken Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, il ve ilçe müdürlüklerindeki teknik personel ile birlikte sahada çiftçiyle birlikte olduklarını ifade etti.

Çelik, “Şu an biten hasat ile birlikte bizim depo kontrollerimiz başlayacak. Tarladaki hastalık ve zararlı kontrollerini bitirdik. Çok şükür bölgemiz hastalıklardan arınmış bir bölgedir. Kaliteli yemeklik ve sertifikalı üretimlerimiz mevcuttur. Yaklaşık bir ay depodaki kontrollerimiz sürecek. Tohumluklar sertifikalandırılacak.  Tescil işlemi bittikten sonra bunların il dışına sevkiyatları sağlanacak. Tarım Orman Bakanlığımız, üreticilerimizi sürekli desteklemektedir. Patates üretimi yapan kardeşlerimize dekar başına 31 TL mazot ve gübre desteği sağlamaktayız. Aynı zamanda tohumluk üreten kardeşlerimize de kilogramına 20 kuruş desteğimiz mevcuttur. Üretilen sertifikalı patates tohumu kullanan çiftçilerimize de ‘Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği’ adı altında dekar başına 80 liralık bir desteğimiz mevcuttur.” diye konuştu.

“Bakanlığımız çiftçilere iyi destekler veriyor”

Bakanlık tarafından çiftçilerin desteklendiğinin altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gördüğünüz şu alanlarda sulu tarım yapılmaktadır. ‘Kırsal Kalkınma ve Destekleme Programı’ kapsamında patates üretici kardeşlerimizin depo ihtiyacı olanlara yüzde 50 hibe destekli depolar yapmışız. Bu anlamda 6 adet depo yaptık. Yaklaşık olarak 5 milyon TL desteğimiz oldu. Aynı şekilde sulu tarıma katkımız olsun diye bakanlığımızın ‘Bireysel Sulama Sistemleri’ yine yüzde 50 hibe destekli. Yağmurla sulama sistemlerini kurmak isteyen çiftçilerimize ayrıca yüzde 50 hibe desteğini sağlamışız. Geçen sene bakanlığımızın toplamda patates üretici kardeşlerimize sağladığı imkân, yaklaşık olarak 15 milyon TL civarındadır. Tabii hasadımız bitiyor. Tarla üretimlerinde son hasat haftasına girdik. Bundan sonra ki süreçte sektör olarak patates üreticilerimizi toplantılara davet edeceğiz. Bir sonraki ekim dönemine kadar 2-3 aylık süre zarfında sektörün sorunları nelerdir? Pazar sorunlarımız nelerdir? İlimizin stratejik ürünü olan patatese nasıl bir katma değer sağlayabiliriz? Endüstriyel anlamda biz buna nasıl katkı sunarız? Bunların istişaresini yapacağız. Hedefimizde cipslik patates üretimi yapabileceğimiz tesisleri kurmaktır. Ayrıca patatesi gerek il dışına gerekse komşu ülkelere ihracatını biraz daha artırma adına sektör ile önümüzdeki süreçte değerlendirme toplantılarını yapacağız.”(Şükrü Tontaş-İLKHA)

]]>

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir